Onze gastblogger Andrea maakt dit gerecht regelmatig met veel plezier. Daarom heeft ze het ons aangeleverd, zodat wij ook kunnen proeven hoe anders je witlof kunt eten…
Veelzijdige witlof
Witlof, een typisch winterse groente. Licht bitter, vol vitamines. Heerlijk als salade of gestoofd in de oven. Wat ook lekker is, is om de witlof in een stamppot te verwerken. Bijkomend voordeel: wanneer iemand niet echt dol is op witlof, doordat de witlof in een stamppot is verwerkt is de bittere smaak nagenoeg weg en vinden veel mensen (kinderen) het wel erg lekker.
Het recept komt overigens uit de bijlage Vrouw van de telegraaf (2011). Het is een (h)eerlijk recept, waarbij de ingrediënten ook echt van Nederlandse bodem kunt kopen/zelf kweken. Vindt je het moeilijk om aan salie te komen? Deze tip: koop aankomende lente een salieplantje en zet het in je tuin of in een pot, je hebt er jarenlang plezier van.
Het recept is voldoende voor 4 volwassenen of 2 volwassenen en 3 kinderen.
Ingrediënten:
- 3 stronken witlof
- 1 kg aardappelen
- 75 gram spekjes
- 120 gram jong belegen kaas in blokjes
- 120 gram jong belegen kaas geraspt
- 2 el verse salie, in stukjes gesneden, of 2 theelepels gedroogde
- klontje boter
- 200 gram ham (vleeswaren)
Materialen:
- Pureestamper
- Ovenschaal
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. Bak de spekjes uit in een koekenpan. Schil de aardappels en breng ze aan de kook. Snijdt ondertussen de witlof in tweeën en haal de bittere kern eruit. Snijdt de witlof in grove reepjes.
Wanneer de aardappels aan de kook zijn, zet je de timer op 10 minuten. Voeg dan de witlofreepjes toe. Na 20 minuten (of wanneer de aardappels gaar zijn), giet je ze af. Met een pureestamper maak je het aardappel/witlof mengsel klein.
Voeg dan de spekjes, blokjes kaas, salie en boter toe en meng goed door. Pak een plak ham en schep daarop 2 eetlepels stamppot. Rol de ham op en leg in de ovenschaal. Herhaal dit tot alle ingrediënten opgebruikt zijn. Strooi de geraspte kaas over de hamrolletjes en zet 20 minuten in de oven.
Tips en trucks:
- Gebruik een pureestamper voor de stamppot en geen mixer, de stamppot wordt anders net behanglijm;
- Kun je geen salie aankomen dan is dit ook heerlijk met rozemarijn.
Dit heerlijke recept is aangeleverd door Andrea van 4Pure, kookstudio uit Oss en Macharen – en blog met leuke, snelle en (h)eerlijke recepten.
Laat een reactie achter