Er is iets dat net zo verslavend is als hardlopen en dat is het kopen van hardloopkleding. Als je een fanatieke hardlopen bent zoals ik, zal je merken dat het geen overbodige luxe is om meerdere hardloopbroeken en shirts in de kast te hebben liggen.
Ik zweet behoorlijk tijdens een training, dus dan is het wel lekker als ik mijn kleding direct in de was kan doen. Zelfs mijn broeken gaan na ieder rondje mee met de sportwas en dus moet mijn collectie aardig uitgebreid zijn.
Fashionable hardloopkleding
Toen ik begon met rennen wilde ik vooral zo goedkoop mogelijke kleding kopen. Ik deed niet aan overbodige luxe. Ik had slechts twee lange broeken en twee capri’s. Shirts mochten van ieder willekeurig stofje zijn. Het maakte me allemaal niet uit. Nu ik dit opschrijf verlang ik bijna terug naar de tijd dat ik die standaarden had. Inmiddels heb ik ontdekt dat er behoorlijk wat fashionable kleding te krijgen is en helaas hangt daar ook het duurdere prijskaartje aan.
Voor mezelf praat iedere aankoop goed met de smoes dat ik mijn hardloopkleding vaker en intensiever draag dan mijn andere kleding en dat ik op mijn schoenen meer kilometers afleg dan op mijn andere paren. Want tja, ook in hardloopschoenen is het aanbod groots en mooi. Zo kwam het dat ik afgelopen week een nieuw paar hardloopschoenen kocht.
Smoorverliefd
Nee, er is helemaal niets mis met mijn oude stappers. Steker nog, die kocht ik slechts een klein jaartje geleden pas. Toen was ik smoorverliefd op ze, maar zoals dat tot nu toe met alle liefdes in mijn leven gaat, werd ik vanzelf weer verliefd op een nieuw paar. Gelukkig kan ik mijn aandacht goed verdelen hoor. Mijn nieuwe stappers zijn namelijk fantastisch, maar mijn oude blijven nog absoluut dienst doen. Het is namelijk beter voor je schoenen en je lichaam om met regelmaat te wisselen van paar.
Ik hoef je uiteraard niet te vertellen dat je schoenen minder snel slijten wanneer je ze minder vaak gebruikt. Dat is een logische en mooie bijkomstigheid. Maar doordat je twee paar hardloopschoenen hebt, slijten ze ook minder snel. Hardloopschoenen hebben namelijk een langere levensduur als je ze na een training door en door laat drogen. Wanneer iedere training afwisselt van schoenen kan dat ook. Vooral lopers die meer dan 40 km per week lopen, zijn gebaat bij twee paar hardloopschoenen en deze regelmatig af te wisselen.
Leuk voor de portemonnee en je lichaam
Leuk voor de portemonnee dus, maar ook je lichaam wordt heel gelukkig van een beetje afwisseling aan je voeten. Als je zorgt dat je twee totaal verschillende paren schoenen hebt, kun je blessures voorkomen. Als je net als ik dus zwicht voor een paar nieuwe renstappers, zorg dan dat je kiest voor een ander merk of type dan je eerste paar. Je zorgt dan namelijk voor een wisselende belasting.
Hardloopschoenen blijven toch het belangrijkste onderdeel van je hardloop outfit. Er is niets zo belangrijk als goede ondersteuning voor je lichaam om de klappen van het rennen op te vangen. Een paar goede schoenen aan laten meten is dus echt geen overbodige luxe. De professionals kijken naar de belasting op jouw voeten, gewrichten, spieren en pezen tijdens het hardlopen. Bij een hardloopspeciaalzaak kunnen ze je sowieso verder helpen.
Twee beste vrienden
Ik heb gekozen voor de Adidas Boost schoenen waarop ik twee weken geleden een proeftraining heb gedaan. Sindsdien kan ik ze niet meer uit mijn hoofd krijgen en wilde ik ze dolgraag hebben. Ze lopen namelijk zo ontzettend lekker! Wie van mijn twee beste vrienden mee mag doen met de halve marathon op 19 september, heb ik nog niet besloten. Ze moeten me de komende tijd maar laten zie hoe graag ze dat willen.
Gelukkig heb ik nog een aantal maanden om te kiezen.
Dit blogartikel is geschreven door Esther van 52challenge.nl.
Esther Vogel
Laatste berichten van Esther Vogel (toon alles)
- Halve Marathon: Een droom in duigen - 18 september 2014
- Halve Marathon: niet sportief, wel doorzettingsvermogen - 4 september 2014
- Halve Marathon: oh oh blessures - 21 augustus 2014
Laat een reactie achter