Door de andijviestamppot zijn steeds meer mensen andijvie gaan waarderen. Toen ik nog klein was aten we de andijvie met aardappelen en een gehaktbal. Ik vond het maar niks. Andijvie vond ik bitter en slijmerig. Maar later ben ik andijvie juist wel lekker gaan vinden. Ook om rauw te eten. Dat ik het nu lekkerder vind, komt misschien ook wel doordat andijvie tegenwoordig minder bitter wordt geteeld. Andijvie smaakt nu anders dan zo’n dertig, veertig jaar geleden. Eigenlijk is dat heel zonde, want juist die bitterstof in andijvie is heel gezond en komt in weinig andere groenten voor.
Weet je dat andijvie (Cichorium endivia) een typisch Nederlandse groente is? Het komt oorspronkelijk wel uit het Middellandse Zeegebied, maar eigenlijk wordt het vooral in Nederland gegeten. Zeker op de manieren zoals wij het bereiden. Zelfs in België schijnt er nauwelijks andijvie gegeten te worden. Als onze Vlaamse lezers het daar niet mee eens zijn, hoor ik het graag!
De andijvie in de winkel komt bijna altijd van Nederlandse bodem, behalve in januari/februari wil het nog wel eens uit het buitenland komen. Andijvie is verwant aan witlof.
In dit artikel gaan we in op de vraag hoe gezond andijvie is en of er ook nadelen aan deze groenten zijn.
Hoe gezond is andijvie?
Andijvie is heel gezond, omdat deze groente meer vitamines en mineralen bevat dan veel andere groentesoorten. Hieronder hebben we de gezondheidsvoordelen van andijvie op een rijtje gezet.
1. Ontstekingsremmend
De stof taraxasterol komt maar in weinig groenten voor en zorgt voor die bittere smaak. Van taraxasterol is door wetenschappelijk onderzoek bekend dat het ontstekingsremmend werkt. Zo schijnt het ook bijvoorbeeld effectief te zijn bij mensen met reuma. Ook heeft het bij muizen een remmende werking op tumorontwikkeling. Nu is de hoeveelheid bitterstoffen dus wel afgenomen bij commercieel geteelde andijvie en is het gezondheidsvoordeel van deze stof helaas afgenomen. Biologisch geteelde andijvie bevatten wel iets meer bitterstoffen. Andere bitterstoffen in andijvie zijn lactucopicrine en kaempferol.
Daarnaast werken de vele polyfenolen ook zeer effectief tegen ontstekingsklachten. Dat kunnen ook laaggradige ontstekingen zijn, die je eigenlijk niet merkt, maar je wel op den duur ernstig en chronisch ziek kunnen maken.
2. Vochtafdrijvend
Andijvie staat echt bekend om het vochtafdrijvende effect. Dit is een hele goede eigenschap, omdat dit betekent dat andijvie ontgiftend werkt en voedingsstoffen beter opgenomen kunnen worden. Dit komt onder andere door de relatief hoge hoeveelheid kalium in andijvie.
3. Goed je immuunsysteem
Andijvie bevat veel gezonde vezels die heel goed zijn voor je darmen. Dit soort vezels heb je nodig voor een gezonde darmflora en een gezonde darmflora zorgt voor een beter immuunsysteem.
4. Gezonde botten
De hoge hoeveelheid vitamine K is goed voor je botten en de opname van calcium in je botten. Daarnaast bevat andijvie magnesium en calcium, die dit nog eens versterken.
5. Goed voor het brein
Andijvie bevat veel foliumzuur (vitamine B11). Niet alleen goed voor zwangere vrouwen, maar ook voor je hersenen! Niet alleen is foliumzuur goed voor je geheugen, het zorgt ook voor een brein dat goed alert is en snel blijft.
6. Tegen bloedarmoede
De combinatie foliumzuur en ijzer in andijvie werkt heel goed tegen bloedarmoede. Als je last hebt van bloedarmoede of net op de grens zit, is het sowieso verstandig om veel groenten te eten, maar andijvie is dan zeker goed.
7. Gezonde ogen, stralende huid
Andijvie bevat naast de eerder genoemde goede voedingsstoffen ook veel vitamine A. Dit werkt o.a. goed tegen nachtblindheid. Bovendien stimuleert vitamine A celvernieuwing en dit zorgt voor een gezonde en stralende huid.
Waarschuwing voor mensen die bloedverdunners slikken
In andijvie zit heel veel vitamine K. In 100 gram andijvie zit al bijna 200% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine K. Dat is een natuurlijke bron en voor de meeste mensen prima en heel gezond.
Alleen mensen die bloedverdunners slikken, moeten oppassen om ineens veel andijvie te gaan eten. Voor hen is het belangrijk om niet te veel vitamine K te eten. In andijvie zit veel vitamine K, maar je mag het gelukkig nog wel eten als je anti-bloedstollingsmedicatie slikt. Echter, het is raadzaam om wel te variëren in verschillende soorten groenten en eventueel advies te vragen aan je arts of de trombosedienst. Mocht je ook nog multivitaminen slikken, dan is het belangrijk dat hierin geen of nauwelijks vitamine K aan is toegevoegd.
Andijvie en nitraat?
De ‘ouderen onder ons’ zullen nog wel ergens in hun achterhoofd hebben dat andijvie veel nitraat bevat en dat dit niet zo gezond is. Het advies was vroeger om slechts 2x per week een nitraatrijke voeding te eten en dit ook niet op te warmen. Inmiddels is dit advies achterhaald. De hoeveelheid nitraat blijkt zo klein te zijn, dat het geen kwaad kan. Zeker niet als je het afzet tegen de andere gezondheidsvoordelen van andijvie. Zie hier het advies van het Voedingscentrum.
Goed om te weten over andijvie:
- Er zit vaak relatief veel zand tussen een krop verse andijvie, dus was het goed!
- Zijn de blaadjes van een krop andijvie een beetje slap? Leg de andijvie even in wat water.
- Je kunt andijvie wel het beste zo snel mogelijk eten. Bewaar het niet langer dan 2 dagen.
- Als je een krop andijvie koopt, let er dan op dat de stronk niet al bruin of vochtig is.
- Rauwe andijvie eten is nog gezonder dan andijvie koken.
- Andijvie is een van de groentesoorten die het minste aantal koolhydraten bevat.
- De andijviesoort frisée (krulandijvie) smaakt iets meer bitter dan ‘gewone’ andijvie.
- Andijvie slinkt enorm tijdens het koken, dus koop ongeveer 2x zoveel als dat je nodig hebt.
Op welke manieren kun je andijvie bereiden?
Andijvie kun je op vele manieren eten:
- rauw (bijvoorbeeld in stamppot, salade of in een smoothie)
- gekookt (je kunt andijvie ook kort koken en dan in een stamppot verwerken)
- in de oven
- stoven
- wokken (met andere groenten)
Voorbeelden van recepten met andijvie:
- Koolhydraatarme andijviestamppot
- Couscous met andijvie
- Smoothie met andijvie
- Salade met bonen en andijvie
Jenny
Laatste berichten van Jenny (toon alles)
- Zijn rijstwafels ongezond? - 2 december 2024
- Tips van Dokter Tamara: zo verbeter je je vitaliteit met echt eten - 27 november 2024
- Is beschuit net zo gezond als brood? - 24 november 2024
CARL zegt
wisten jullie dat vroeger toen er geen werk was in de streek , wij gingen gaan werken in frans Vlaanderen , en dat we nu werkmanschap te kort hebben , walen weigeren hier te komen werken omwille taal , terwijl we zeggen , neen hoor wij kunnen allemaal frans spreken , en het zijn de fransen uit noord Frankrijk die hier de plaatsen graag komen vervullen daar in frans Vlaanderen geen werk genoeg is , en ze dan ook meer verdienen dan bij hun , dat zijn ook misverstanden , we zijn geen separatistische Antwerpenaars nog bekrompen en kortzichtige Limburgers of gefrustreerde Brabanders of lege walen hahahahaha en dat zeg ik met veel leute zoals we hier zeggen , ze mogen boffen dat ze de Vlamingen hebben om de economie van het land maar ook hun straten bouwen ,hun werkloosheid en statuut onderhouden , maar wij zijn de eenige solitairen van het land die vooruit gaan en niet piekeren erom , maar mag dan wel eens gezegd zijn dacht ik , ze zouden dit dan toch ons toekennen , maar daar zwijgen ze liever over , jullie hebben dit probleem niet , alhoewel ik doch vind dat iedere provincies hun eigenheid hebben bij jullie ook hé , maar met Nederlanders hebben wij nooit geen probleem gehad , we vinden ze dichter te zijn dan waar mee verder moeten doen , maar weet dat jullie zeker dit niet zouden pikken op deze manieren zoals we dit reeds lang verdragen en bedaren , mijn ouders moesten frans spreken op scholen in de streek , verboden Vlaams te spreken of kregen van de regel op hun handen van hen , nog wat geschiedenis om te begrijpen wat ons voorouders hebben moeten beleven toen , en toch hebben we dit aanvaard en ermee verder gedaan , maar we toch zo verschillend op tal van zaken , nog mijn beste en vriendelijkste groetjes en dank om mij te hebben gelezen , en sorry voor de fouten , das mijn slechtste kan , maar spreek wel 7 TALEN ? ben geboren in Rwanda , spreek twee van de plaatselijke talen , kinyarwanda ,kiswahili, ben getrouwd met een Malagassische en spreek natuurlijk ook Malagasy, Duits, frans , Nederlands, Engels, en nog vele noties van veel andere landen waar ik heb gewoond , Arabisch o.a , Spaans , Italiaans en zelf Grieks , mijn opa sprak courant 12 talen , het zit in het bloed van de handel , vooral in textiel dat hier de industrie rijk makte 😉 talen zijn dan ook primordiaal als je ergens woont vind ik , enkel om jou respect tegenover het land waar je vertoeft te betuigen, dat moet zo vind ik , anders ben ik het niet waard te zijn , verdraagzaamheid is mooi als je er mee om kan gaan , en er is zo veel om de wereld dat slecht loopt voor het ogenblik , dat als ieder zijn steentje bijbrengt ,alles veel vlotter zou verlopen en met begrip voor elkanders cultuur , dank nog aan jullie aan de overkant beste taal genoten , Nederlanders zijn zeer positieve mensen en hou veel van jullie , en hebben veel in gemeenschap , niet enkel andijvies hé 🤣🤣🤣 ✌
CARL zegt
en we haten Rechtse politiek , daarom hebben we veel walen die aan onze kust wonen , tracht dit niet in de limburg ,Antwerpen en brabantse te doen , daarom zijn er conflicten in Brussel ,hale ;vilvoorde , luik ,enz , wij zijn het gezaapige volk van belgie en de werkers van het land die het recht houden , en fier van ook
CARL zegt
een Vlaming is enkel de west en oost- Vlaming , een Antwerpenaar een Brabander of een Limburger zijn geen Vlamingen , trouwens wij houden niet van hun eet gewoontes , een Limburger is een andere taal en wij begrijpen hun taal dan ook niet en omgekeerd , wat betreft ons dialect , wij vervangen dan ons nooit ons dialect voor de Nederlandse taal die de onze niet is , hahahaah , we zijn dan ook niet te temmen op vlak van onze gewoontes en taal gebruik hihihihi , best ook , maar wij enkel spreken de drie talen voluit van het land , vraagt dit niet aan een waal te doen , ze zijn onrepectueus voor ons , all houden we reeds altijd hun economie in stand , wij betalen voor hun werklozen , wij zijn geen profiteurs zoals zij het zijn , maar ja , we doen het zonder te pruttelen , we zouden veel dichter zijn van jullie Nederlanders , wij komen dan ook graag bij jullie 😊✌
CARL zegt
waar hallen jullie dit uit dat in Belgiê minder andijvie gegeten wordt , ik denk zelf dat wij er juist veel meer eten , en dan ook meestal rauw als salade , het is eingelijk een van onze nationale groente , ik eet minimum 8 andijvie’s per week , en dit per persoon , eingelijk eet ik het bijna alle dagen een , en in hesp gerold in bechamel saus en gegratineerd in de oven is natuurlijk een nationale plat in België , maar ik eet het liefst van al rauw , en van mijn plaatselijke boer en bio , ik heb neederlandse vrienden , en die vinden onze andijvies veel te brak , ja ze zijn goed groen , maar ben verslaaft aan juist die brakheid zoals veel van de mensen in de streek , daarom kopen we ze bijna nooit uit de winkel , die zijn precies steriel gekweekt in potgrond , de onze komen uit de volle grond dan wel , daarom mieschien dat er gedacht wordt dat belgen er minder eten door dat ze veel zelf gekweekt worden , ik deed het ook , maar door te veel te kweken en doordat deze van mijn plaatselijk bio boer zeer lekker en spot goedkoop zijn , kweek ik ze zelf niet meer , maar nog bedankt voor jullie interesante artikel , echt goed , en ja , t’is wel waar dat de wallen veel minder aan deze groente zijn dan wij , we zijn er zot van , en Fransen houden er meestal ook niet zo veel van , te zien van welke streek , in Frans Vlaanderen zijn ze er evenals gek op , maar hebben exact de zelfde recepten als hier in west Vlaanderen 😉 en daarom komen ze massaal naar onze kust wonen om hun roots terug te vinden , en velen spreken nog ons dialect, en wordt zelf als tweede taal gekozen in hun noord Franse scholen , niet vergeten , ze zeggen zelf geen fransen te zijn maar Vlamingen , dat zijn ze dan ook naar mijn mening , het zit zelf zo dat de originele frietkot die hier gebaand geweest is eind jaren 90 , nog volop te vinden zijn over de grens streek , en wij gaan er dan om onze nostalgie er te gaan terug te vinden , hahahaha , ja we zijn als twee handen op een buik , maar dat is dan ook het geval voor zeeland in Nederland , we horen bij elkander te zijn gebleven , maar ze hebben ons ten onrecht gescheiden 😠 en t”is dan ook zo dat door onze veel sterkere economie , wij betalen om het welzijn der walen en met een koningshuis zitten die niets van onze kultuur te maken hebben , onze laatste koning was Ambiorix en geen Saxen-Coburgers , een beetje geschiedenis over ons 😉 , beste groetjes nog en wel bedankt nog ; Carl Vindevogel