Ayurveda is de levenswetenschap die zich richt op subtiele energieën van alle dingen. Het gaat hierbij om evenwicht en balans, zowel voor het lichaam als de geest. In dit artikel worden de basisprincipes van Ayurvedische voeding verder toegelicht. (red, lees ook Wat is Ayurveda?)
Doscha’s
Vata, Pitta, Kapha zijn de drie fundamentele en vitale energieën binnen de Ayurveda. Deze energieën (doscha’s) bepalen niet alleen je geestelijke en lichamelijke gezondheid, maar ook hoe je op de wereld rondom je reageert.
Een goede balans tussen Vata, Pitta en Kapha zorgt voor evenwicht en het vermijdt ziektes.
Zes smaken
Binnen de Ayurvedische voedingsleer worden zes smaken herkend: zoet, zout, zuur, scherp, bitter en wrang. Elke smaak heeft een specifiek effect op het lichaam en de geest:
- Zoet vergroot de kracht in weefsels (nuttig voor ouderen, zieke kinderen, vermagerde mensen).
- Zuur is goed voor het hart en de spijsvertering.
- Zout verwijdert belemmeringen van de poriën.
- Scherp bevordert de spijsvertering en de smaak.
- Bitter reinigt de mond.
- Wrang zuivert het bloed en zorgt voor een snellere genezing van wonden.
Verwarmend of verkoelend
Voedsel kan zowel een verwarmend als een verkoelend effect hebben op de spijsvertering. Verwarmende energie wordt makkelijker verteerd dan voedsel met een verkoelende energie (gestoomde of gekookte groenten zijn makkelijker verteerbaar dan rauwkost). Venkel en koriander werken bijvoorbeeld verkoelend, terwijl nootmuskaat en zwarte peper verwarmend zijn. Het spreekt voor zich dat er ook bij dit principe een balans moet zijn tussen verwarmend en verkoelend.
Kruiden en specerijen
Kruiden en specerijen zijn binnen de Ayurveda veel belangrijker dan binnen de Westerse keuken. Naast het toevoegen van smaak aan gerechten hebben ze ook heel wat gezondheidsvoordelen (van ontgiftend tot stimulerend). Vaak voorkomende kruiden en specerijen zijn koriander, kaneel, gember, venkel en kruidnagel.
Trifala is een bekend kruidenmengsel. Het is een combinatie van drie kruiden (Amalaki, Bibhitaki en Haritaki) die harmonie brengt in de spijsvertering en de stofwisseling. Het is te verkrijgen in poedervorm, capsules of tabletten.
Wil je nog meer weten over Ayurveda? Bezoek dan zeker eens de website van Lies Ameeuw: https://www.lies-ameeuw.com/nl
Julie (mijn bio vind je hieronder)
Laatste berichten van Julie Maes (toon alles)
- 8 simpele tips om regelmatig sporten vol te houden - 22 mei 2019
- Wat is een gezond ontbijt? - 8 januari 2019
- Wellness thuis! - 18 oktober 2018
ann christiaens zegt
hoi Julie, tof om met ayurveda kennis te maken. Ik zal morgen bij het middageten wat bewuster omgaan met de kruiding . Is trifala gewoon in de supermarkt verkrijgbaar?
groetjes,
ann