Compensatie betekent letterlijk vergoeding. Ergens iets voor terug krijgen of ergens iets voor terug doen. Iets compenseren. Dat laatste is wat ik bedoel en waar ik het graag over wil hebben in deze blog: het compenseren. Wat eten betreft. Lekker eten. Dat gevaarlijke lekkere eten. Dat waar je vooral in december veel te veel van eet.
Van een suikervrije challenge naar feestelijk eten in december
Ik ga in december lekker eten. Pepernoten, gevuld speculaas, bonbons, toastjes, chips en nog veel meer lekker eten. En daarna ga ik niet boos op mezelf zijn of me er schuldig over voelen. Ik mag van mezelf in december lekker eten, omdat ik in november heb meegedaan met de ‘challenge’ No Sugar November. Juist, een hele maand geen suikers. Correctie: geen toegevoegde suikers.
Ik heb een hele maand geen koekjes, snoepjes, chocola, toetjes, frisdrank et cetera mogen nuttigen. Voor mij betekende dat ook geen cappuccino, want cappuccino zonder een beetje suiker lukt me echt niet. Ik heb het geprobeerd.
Compensatie
Inmiddels is het al december, gelukkig. Ik heb het gehaald. Eerlijk gezegd, ik had mijn november maand zwaarder verwacht. Ik ben best een koekiemonster. Maar het viel mij nog reuze mee. Natuurlijk dacht ik soms: waarom doe ik dit? Mijn eerste dag begon bijvoorbeeld al goed, een collega had zelfgemaakte tiramisu meegenomen. Waar begon ik aan? Dat gevoel kwam steeds terug. Heel november door heb ik vele taartjes aangeboden gekregen (wat heb ik eigenlijk een goed leven), maar ik kon het, ik kon nee zeggen. Want dat gevoel verdween ook weer. Een appel is ook prima.
In de avond at ik bijvoorbeeld augurk of wat tomaatjes, in plaats van een koekje. Oh, weetje wat lekker is? Komkommer met smeerkaas. Snijd een stuk komkommer door midden, haal het binnenste van de komkommer eruit en stop daar smeerkaas in. Nom, nom, nom. Dus inderdaad, ik had het zwaarder verwacht. Het was een kwestie van goed voorbereiden en doorzetten.
Motivatie
De grootste reden waarom ik het volhield was: het was maar voor een maand. In december is de ‘challenge’ voorbij. In december mag ik wel het stukje taart aannemen, dan mag ik wel weer een koekje eten. Omdat je weet dat het niet eindig is, hou je het vol. Ik tenminste. En omdat ik het heb volgehouden trakteer ik mezelf op lekkere bonbons. Nee, die ga ik echt niet in een keer opeten, beloofd.
Maar met compensatie voor de decembermaand bedoel ik niet dat je een maand lang daarvoor of daarna geen lekkers meer mag. Zo extreem hoeft het nou ook weer niet. Maar iedereen kan compenseren in en met eten. Op je eigen manier. Je kunt het zo makkelijk of moeilijk maken als je zelf wilt.
Of je kunt het compenseren door middel van sporten of bewegen.
Ik wil mijn ‘challenge’ wel een beetje doorzetten, een beetje inderdaad. Af en toe wat lekkers kan geen kwaad. Ik vind dat je moet genieten van het leven. En persoonlijk geniet ik heel erg van een goede cappuccino met een beetje suiker. Zolang dat af en toe wat lekkers maar niet teveel wordt en zolang je het maar compenseert.
Laatste berichten van Roos Vlaar (toon alles)
- Vloeibare appeltaart maken met kwark - 5 september 2019
- De eikenprocessierups - 9 juli 2019
- Hoe gezond is kaneelthee? - 19 juni 2019
Laat een reactie achter