Dit bericht kregen we van de Vereniging van Osteopathie. Het is ook interessant voor mensen zonder osteopathie.
In de december verandert het eetpatroon van de gemiddelde Nederlander dramatisch, met een piek tijdens de Kerstd. Er wordt dan veel ons lichaam gevraagd, vooral maag en darmen.
Gevolg: In januari hebben we last van vage buikklachten en minder energie. Besteed nu dan ook extra aandacht aan je spijsvertering.
Gun je maag en darmen nu rust
Arjen Volkers, osteopaat te Culemborg en gespecialiseerd docent aan het Sutherland College in Amsterdam, maakt een mooie vergelijking met met spieren en gewrichten.
“Om goed te kunnen lopen, moeten deze soepel zijn. Je hebt echter eveneens een soepel verteringskanaal nodig, om het voedsel dat erbij past goed te kunnen verteren. Tijdens de feestdagen wordt er niet alleen méér gegeten, maar ook anders. Vooral veel zoetige of juist hartige producten. Het spijsverteringskanaal heeft dit te verwerken. Dat kost extra energie.”
Klachten verdwijnen niet vanzelf
Bij veel mensen verdwijnen de vage klachten vanzelf als ze weer ‘normaal’ gaan eten. Volkers: “Bij deze mensen zijn de feestdagen dan eigenlijk de druppel die de emmer doet overlopen. Het spijsverteringskanaal had het al zwaar en raakte overbelast door de extra verandering in eet-en leefpatroon. Vermoeidheid en lusteloosheid kunnen dan ook de signalen zijn dat het spijsverteringskanaal niet optimaal werkt. Juist deze periode treden ze op en het is dan ook juist deze periode goed om hier iets aan te doen.”
Lichaamsweefsels
Osteopaten hebben de kennis van het verteringsstelsel. Ze kunnen maag en darmen manueel onderzoeken en behandelen. Een osteopaat weet welke lichaamsweefsels met elkaar in verbinding staan en op welke manier deze elkaar kunnen beïnvloeden.
Zo kan de osteopaat vaak de oorzaak van een klacht vinden. De darmen zijn vaak oorzaak van klachen, bijvoorbeeld bij hoofdpijn of nek- of lage rugklachten. Maar ook met een vervelende pijn tussen de schouderbladen. Volkers: “Organen en spieren in het gehele lichaam staan met elkaar in verbinding. Als een van de delen in het lichaam niet functioneert, moet een ander deel dit compenseren.”
Meer info: osteopathie.nl
Een andere interessante bron over het verteringsstelsel is De Mooie Voedselmachine van Gulia Enders.
Vanessa
Laatste berichten van Vanessa (toon alles)
- UV-filter bij zonnebrillen, welke categorie heb jij nodig? - 25 juni 2024
- Hoe gezond zijn frambozen? - 11 juni 2024
- Review boek: Afvallen zonder Bullshit - 18 mei 2024
Laat een reactie achter