• Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
  • Over ons
  • Adverteren
  • Gastbloggers
  • Nieuwsbrief
  • Dossiers
  • Contact
Logo Goed eten Gezond leven
Hide Search
%s
  • Home
  • Goed eten
    • Voeding
    • Drinken
    • Tussendoortjes
    • Buiten koken
  • Gezond leven
    • Gezondheid
    • Zelfzorg
    • Mind
    • Vitamines & mineralen
    • Liefde & Relaties
    • Op je werk
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Diner
    • Desserts
    • Tussendoortjes
    • Drinken
    • Vegan
    • Koolhydraatarm
  • Afvallen
  • Beweging
    • Oefeningen voor thuis
    • Wandelen
    • Yoga
  • Boeken
    • Kookboeken
    • Boeken over Afvallen
    • Boeken Gezonde Leefstijl
    • Boeken over Gezondheid
    • Boeken Zelfontwikkeling
    • Boeken over Beweging
  • Leuk!
    • Restaurants
    • Erop uit
    • Cadeautips
    • Schoonheid
    • WellnessVakanties
    • Productreviews
Je bevindt je hier: Home   Gezond leven   Compenseren van eetgedrag… Eten tijdens de feestdagen

Compenseren van eetgedrag… Eten tijdens de feestdagen

Gepubliceerd op: 2 december 2018 - Door Roos Vlaar | Leestijd ca. 3 minuten

Compensatie betekent letterlijk vergoeding. Ergens iets voor terug krijgen of ergens iets voor terug doen. Iets compenseren. Dat laatste is wat ik bedoel en waar ik het graag over wil hebben in deze blog: het compenseren. Wat eten betreft. Lekker eten. Dat gevaarlijke lekkere eten. Dat waar je vooral in december veel te veel van eet.

Van een suikervrije challenge naar feestelijk eten in december

Ik ga in december lekker eten. Pepernoten, gevuld speculaas, bonbons, toastjes, chips en nog veel meer lekker eten. En daarna ga ik niet boos op mezelf zijn of me er schuldig over voelen. Ik mag van mezelf in december lekker eten, omdat ik in november heb meegedaan met de ‘challenge’ No Sugar November. Juist, een hele maand geen suikers. Correctie: geen toegevoegde suikers.

Ik heb een hele maand geen koekjes, snoepjes, chocola, toetjes, frisdrank et cetera mogen nuttigen. Voor mij betekende dat ook geen cappuccino, want cappuccino zonder een beetje suiker lukt me echt niet. Ik heb het geprobeerd.

Compensatie

Compenseren van eetgedrag. Lekker eten tijdens de feestdagen

Inmiddels is het al december, gelukkig. Ik heb het gehaald. Eerlijk gezegd, ik had mijn november maand zwaarder verwacht. Ik ben best een koekiemonster. Maar het viel mij nog reuze mee. Natuurlijk dacht ik soms: waarom doe ik dit? Mijn eerste dag begon bijvoorbeeld al goed, een collega had zelfgemaakte tiramisu meegenomen. Waar begon ik aan? Dat gevoel kwam steeds terug. Heel november door heb ik vele taartjes aangeboden gekregen (wat heb ik eigenlijk een goed leven), maar ik kon het, ik kon nee zeggen. Want dat gevoel verdween ook weer. Een appel is ook prima.

In de avond at ik bijvoorbeeld augurk of wat tomaatjes, in plaats van een koekje. Oh, weetje wat lekker is? Komkommer met smeerkaas. Snijd een stuk komkommer door midden, haal het binnenste van de komkommer eruit en stop daar smeerkaas in. Nom, nom, nom. Dus inderdaad, ik had het zwaarder verwacht. Het was een kwestie van goed voorbereiden en doorzetten.

Motivatie
De grootste reden waarom ik het volhield was: het was maar voor een maand. In december is de ‘challenge’ voorbij. In december mag ik wel het stukje taart aannemen, dan mag ik wel weer een koekje eten. Omdat je weet dat het niet eindig is, hou je het vol. Ik tenminste. En omdat ik het heb volgehouden trakteer ik mezelf op lekkere bonbons. Nee, die ga ik echt niet in een keer opeten, beloofd.

Maar met compensatie voor de decembermaand bedoel ik niet dat je een maand lang daarvoor of daarna geen lekkers meer mag. Zo extreem hoeft het nou ook weer niet. Maar iedereen kan compenseren in en met eten. Op je eigen manier. Je kunt het zo makkelijk of moeilijk maken als je zelf wilt.

Of je kunt het compenseren door middel van sporten of bewegen.

Ik wil mijn ‘challenge’ wel een beetje doorzetten, een beetje inderdaad. Af en toe wat lekkers kan geen kwaad. Ik vind dat je moet genieten van het leven. En persoonlijk geniet ik heel erg van een goede cappuccino met een beetje suiker. Zolang dat af en toe wat lekkers maar niet teveel wordt en zolang je het maar compenseert.

Misschien vind je dit ook interessant:

  • Hoe kun je van die pepernoten afblijven?
    Hoe kun je van die pepernoten afblijven?
  • Suikervrije pepernoten | ouderwets lekker
    Suikervrije pepernoten | ouderwets lekker
  • Spijsvertering: extra zorg voor darmen en maag
    Spijsvertering: extra zorg voor darmen en maag
The following two tabs change content below.
  • Biografie
  • Laatste Berichten

Roos Vlaar

Mijn naam is Roos Vlaar, hallo! Ik ben geboren in 1993 en ik werk als doktersassistente en als winkelmedewerkster in een dierenwinkel.Goed eten en gezond leven, daar heb ik altijd al interesse in gehad. Maar sinds ik mijn longembolie heb gehad, in januari 2017, ben ik nog meer bezig met gezondheid en geluk. Onlangs heb ik mijn zelfgeschreven boek uitgebracht, genaamd ‘Keuzes’. Het gaat over de onzekerheden en het geluk van een jonge vrouw. Lees uit mijn boek alvast het eerste stukje van het eerste hoofdstuk, op mijn website: www.roosvlaar.nl.

Laatste berichten van Roos Vlaar (toon alles)

  • Vloeibare appeltaart maken met kwark - 5 september 2019
  • De eikenprocessierups - 9 juli 2019
  • Hoe gezond is kaneelthee? - 19 juni 2019

Interessant? Lees dan ook onze andere artikelen over: challenge, compensatie, compenseren, december, feestelijk gezond, gezellig, suikervrij

Lees Interacties

Laat een reactie achter Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Primaire Sidebar

Gratis WandelBingokaarten!

Schrijf je in voor onze wekelijkse updates en ontvang gratis 4 WandelBingokaarten!

Volg ons ook op Facebook

Goed eten Gezond leven

Partners:

Wil je ons helpen? Dankzij onze partners zijn wij in staat om deze website te blijven maken. Daar zijn we blij mee. Zij bemoeien zich overigens niet met de inhoud van onze site!

Body and Fit shop    

Dossiers

Dossiers Goed eten Gezond leven over voeding, bewegen en mind




Alka Greens

Footer Widget Header

Footer

Recente berichten

  • Zelf hummus maken | Makkelijk en gezond
  • Je bent jong en voelt je ongelukkig. Wat kun je zelf doen?
  • Onschuldig blowen bestaat niet
  • Welke voedingsmiddelen zijn een natuurlijke pijnstiller?
  • Mooie glazen maken het helemaal af!

Let op

Deze website geeft geen medisch advies en is slechts ter inspiratie bedoeld voor een gezonder leven en zelfzorg met de juiste voeding, leefstijltips en tips voor beweging. Bij fysieke of mentale klachten dien je te allen tijde je (huis)arts te raadplegen.

Meest gelezen artikelen op onze site

  1. Is kurkuma gezond?
  2. Welke maaltijdboxen zijn er allemaal?
  3. Is muntthee gezond?
  4. Feiten over het ontzuren van je lichaam
  5. Basisrecept speltpannenkoeken
  6. Tips om af te vallen als je ouder dan 40 bent
  7. Welke eiwitshake is het beste?
  8. Fitness artikelen voor de thuisfitness
  9. Collageen-proteïnepoeder getest, goed voor huid, spieren en gewrichten
  10. De lekkerste en beste suikervervanger

Goed eten Gezond leven

Over ons, onze visie en missie
Disclaimer
Privacy statement
Partners
Adverteren
Gastbloggers
Nieuwsbrief
Dossiers
Contact

Zie ook:
Wellness Vakanties

Volg ons op Social Media

Volg ons op FacebookVolg ons op Twitter Volg ons op Pinterest Volg ons op Instagram Volg ons op Youtube

© 2023 Goed Eten Gezond Leven