Gistermiddag ben ik samen met mijn gezin op pad gegaan door het prachtige Waterland. We wonen in de regio er naast en eigenlijk kende ik niet zoveel mooie plekjes zo ongelofelijk dicht bij huis. Echt een bijzondere ervaring zo’n puzzelrit in combinatie met een open boerderijdag.
We nemen vaak de snelweg als we van A naar B moeten. Nu reden we via prachtige landweggetjes. De moeite waard om eens eerder van huis te gaan en via een klein omweggetje te genieten van het schoon in de eigen omgeving.
Start van de puzzelrit
We werden warm onthaald door de slager Jan Splinter zelf. Hij stond in de slagerij klaar om iedereen te verwelkomen voor de autoralley/puzzelrit.
Het eerste deel was vlak langs het IJsselmeer over kleine weggetjes naar de enige varkensboerderij in de toer. We hebben de varkens gezien en de grap is ook mogen proeven wat er van deze varkens gemaakt worden. Een mooie zachte worst. We konden de varkens aaien en zien dat ze daar echt goed verzorgd worden. Op Facebook hebben we een foto verslag gezet. Daar kun je ook zien hoe gezond de varkens er uit zien.
Op naar de schapen. Daar kregen we naast informatie over de schapen een lesje over de plantjes in het boerenland, verzorgd door Natuurvereniging Waterland. Je kon verse muntthee proeven van de plantjes die op dat weilandje groeide. Dat is toch echt genieten van natuur. Naast de mooie & lieve lammetjes en schapen.
De rit bracht ons verder nog langs drie boerderijen met Blonde d’aquitaine runderen. Mooie krachtige lichtbruine/beige koeien. De stier was helemaal krachtig die we in Ilpendam van dichtbij mochten aanschouwen. In Broek in Waterland ook nog een stukje cultuur erbij met schilderijen. Een hele bijzondere combinatie in de stal.
Boergondineren
Deze inspirerende rit werd afgesloten met bijzonder diner in een stal die omgebouwd is tot een kinderdagverblijf. Aan lange tafels hebben we genoten van een heerlijke soep, met aansluitend een buffet met het heerlijke vlees van Waterlant’s Weelde / natuurvlees.nl.
Wat ik zelf echt heel bijzonder vond. We ervoeren dat het georganiseerd werd door een slager. We zijn vaker bij open boerderijdagen geweest, maar niet georganiseerd door een slager. We mochten namelijk vlees proeven afkomstig van dieren van de boerderij. Een paar voorbeelden:
- heerlijke metworst op de varkensboerderij
- lamsworst tussen de schapen
- een heerlijke stoofpot van rundvlees, waar de koeien lekker buiten stonden
Zo zie je waar de passie van Jan Splinter vandaan komt. Een heel mooi dierenwelzijn en daardoor een mooi stukje vlees op het bord. Je kunt echt het verschil proeven.
Kijk voor een volledige impressie van de open boerderijdag het fotoverslag op onze Facebook-pagina.
Vanessa
Laatste berichten van Vanessa (toon alles)
- Bijzonder recept: grapefruit Gazpacho - 16 oktober 2024
- Paar minuten adempauze op het werk vermindert stress - 6 oktober 2024
- Bosvruchten smoothie - 4 oktober 2024
Laat een reactie achter