Mensen kiezen er om verschillende redenen voor om geen vlees meer te eten. Sommigen geloven dat het hun hartgezondheid kan verbeteren. Sommigen denken dat het goedkoper zal zijn. Anderen willen dieren helpen redden en hun ecologische voetafdruk verkleinen. En sommigen hebben hun eigen mix van persoonlijke redenen om over te schakelen op een vegetarische leefstijl. Zo kiezen steeds meer mensen voor een vegan maaltijdbox van Green Chef.
Het is goed om op de hoogte te zijn van de volgende mythes als je minder vlees wilt eten:
Plantaardige vleesvervangers zijn beter voor je dan echt vlees
Populaire vleesalternatieven zijn nog relatief nieuw. Er zijn geen grote onderzoeken die bepalen of ze goed of slecht zijn voor ons lichaam. Sommige onderzoeken tonen een vermindering van het risico op hart- en vaatziekten aan. Onderzoek is echter nog beperkt.
Als het voedsel veel natrium bevat, houd er dan rekening mee dat te veel natrium in je dieet kan leiden tot verhoogde bloeddruk, hartaandoeningen en beroertes. Houd rekening met de ingrediëntenlijst en belangrijke voedingsstoffen voor de gezondheid van het hart, zoals natrium en transvet.
Je krijgt niet genoeg eiwitten binnen als je geen vlees eet
Vegetariërs kunnen absoluut meer dan genoeg eiwitten binnenkrijgen door eiwitrijk voedsel te eten. Deze omvatten:
- Griekse yoghurt
- Pindakaas
- Hüttenkäse
- Gekookte bonen
- Melk
- Noten
- Eieren
De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) voor eiwit voor gezonde volwassenen is ongeveer 10-15% van de totale dagelijkse calorieën. En uit onderzoek blijkt dat een meerderheid van de mensen Amerikanen al twee keer zoveel eiwitten binnenkrijgt als ze nodig hebben.
Vlees eten draagt bij aan hart- en vaatziekten en kanker
Volgens de National Institutes of Health hebben een aantal onderzoeken in de loop der jaren rood vlees in verband gebracht met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten, sommige vormen van kanker en diabetes. Maar uit ander onderzoek blijkt dat een lage consumptie – niet meer dan 2-3 porties per week – niet schadelijk is voor je gezondheid. Als je vlees wilt eten, doe dat dan spaarzaam en kies waar mogelijk voor biologische, magere stukken vlees.
Zonder vlees krijg je niet genoeg vitaminen en mineralen
Naast eiwitten bevatten rood vlees, gevogelte en zeevruchten essentiële voedingsstoffen die ons lichaam nodig heeft. Rood vlees bevat bijvoorbeeld vitamine B12, ijzer en zink.
Als je geen vlees eet, kun je toch genoeg van deze voedingsstoffen binnenkrijgen door niet-vleesproducten te eten die dezelfde voedingsstoffen bevatten. Yoghurt, magere melk, verrijkte plantaardige melk, eieren en kaas zijn allemaal goede bronnen van vitamine B12. Noten, zaden, bonen, linzen en tofu bevatten zink en ijzer.
Vegetariërs zijn gezonder dan vleeseters
De termen ‘plantaardig’, ‘vegetarisch’ en ‘vleesloos’ zijn niet automatisch gelijk aan ‘gezond’. Er zijn tal van voedingsmiddelen die afkomstig zijn van planten die niet als goede voedingskeuzes worden beschouwd, waaronder witbrood, witte rijst en patat.
En veel voedingsmiddelen die niet van planten komen, bieden voedingsvoordelen. Zuivelproducten leveren bijvoorbeeld calcium, kalium, vitamine D en eiwit. Zeevruchten zijn een goede bron van vitamine D, eiwitten en omega-3-vetzuren.
Bij elk dieet is het belangrijk ervoor te zorgen dat je voldoende belangrijke voedingsstoffen binnenkrijgt. En dat je de juiste hoeveelheid calorieën, vet, eiwitten en koolhydraten binnenkrijgt.