Dat daglicht een grote invloed op ons humeur heeft is niets nieuws. Veel mensen hebben last wat een winterdip of zelfs –depressie en fleuren in de lente/zomer weer helemaal op. Natuurlijk licht is hier de oorzaak van, beter gezegd: het gebrek hieraan. In dit artikel leggen we de fijne kneepjes van het verband tussen daglicht en je gezondheid uit.
Biologische klok
Je biologische klok is een aangeboren mechanisme waardoor allerlei lichamelijke functies aangestuurd worden. Een onderdeel hiervan is het slaap-waakritme. De biologische klok wordt afgesteld aan de hand van de hoeveelheid daglicht dat je op een dag tot je neemt. Je biologische klok functioneert ook als je helemaal geen daglicht krijgt maar dan zal je ritme verschuiven, iets wat je niet wilt!
Intensiteit daglicht en kunstlicht
Daglicht is vele malen sterker dan kunstlicht. Waar daglicht bij volle zon een sterkte van ongeveer 100 duizend lux (eenheid voor verlichtingssterkte) heeft, is de sterkte van kunstlicht op kantoor/thuis ongeveer 200-400 lux. Je lichaam heeft dagelijks ongeveer 1000 tot 2000 lux nodig om je biologische klok optimaal te laten functioneren. Een hele dag binnen is enorm ongezond!
Hoe pak je het aan?
Tien minuten in de buitenlucht is vaak al voldoende om je biologische klok te ‘herstellen’. Val je ’s avonds slecht in slaap? Dan is het verstandig om ‘s ochtends vroeg of aan het begin van de middag je dagelijkse dosis daglicht tot je te nemen. Wanneer je ’s ochtends slecht je bed uit komt, dan kun je beter later op de dag naar buiten.
Indirect zonlicht
Een huis met veel ramen komt ook zeker ten goede van je gezondheid. Indirect zonlicht staat garant voor 100 tot 20.000 lux afhankelijk van de zonsterkte. Kies dus raambekleding die het daglicht minimaal tegenhoudt. Rol je rolgordijn of vouwgordijn helemaal omhoog en verwelkom maximaal indirect zonlicht.
Laat een reactie achter