Is het koud buiten? Dan blijf je het liefst lekker binnen. Tijdens de wintermaanden is het heel aanlokkelijk om heerlijk met een warm dekentje op de bank te zitten. Als je te weinig buiten komt, kan het zijn dat je daardoor vaker ’s avonds wakker ligt. Je slaapritme wordt verstoord. Mogelijk heb je meer daglicht nodig. Vooral in de ochtend is het goed even naar buiten te gaan. Door daglicht in de ochtend word je namelijk sneller moe en kun je ’s avonds op tijd slaap vatten.
Daglicht is onmisbaar in ons leven. Zonlicht op onze huid helpt bij de aanmaak van vitamine D. Daarnaast is zonlicht belangrijk voor onze biologische klok. Met name ochtendlicht kan het slaapritme verbeteren. Het zorgt er namelijk voor dat onze biologische klok gelijk loopt met het 24-uurs ritme van de aarde. En zo val je gemakkelijker in slaap in de avond.
De biologische klok
Klinkt gek, maar ons natuurlijke ritme loopt zo’n twaalf minuten achter op het 24-uurs ritme van de aarde. Daarom is het juist belangrijk om onze biologische klok gelijk te zetten met het ritme van de aarde. Door die twaalf minuten die we dagelijks achterlopen, zouden we zonder ochtendlicht dus elke dag twaalf minuten later wakker worden. Wat ook betekent dat je ’s avonds weer langer wakker ligt.
Als je tijdens de wintermaanden veel binnen zit, heeft dat dus een behoorlijk effect op je lichaam. En ben je meer een avondmens? Dan loop je een groot risico op een chronisch slaaptekort. De volgende ochtend gaat de wekker namelijk gewoon weer vroeg, terwijl je wel pas laat bent gaan slapen.
Naar buiten
Hoe je een slaaptekort kunt voorkomen? Naar buiten gaan! Als je in de avond moeite hebt om in slaap te vallen, dan is het belangrijk om dagelijks vóór twaalf uur ’s middags naar buiten te gaan. Heb je er juist last van dat je vroeg wakker wordt? Dan is het beter om later op de dag naar buiten te gaan. Minimaal een kwartier is al voldoende om je biologische klok weer gelijk te zetten. Terwijl echte avondmensen soms wel twee tot drie uur buitenlucht nodig hebben om in het juiste slaapritme te komen. En dat moet elke dag weer opnieuw.
Je zult na enige tijd verschil gaan merken. In het voorjaar en de zomer is het wat gemakkelijker om voldoende tijd in de buitenlucht door te brengen. Wel kun je jouw tuin in de wintermaanden alvast voorbereiden op een heerlijke zomer met bijvoorbeeld één van de moderne tuintafels van Kees Smit. Daarnaast is het vaak goedkoper om tijdens de wintermaanden tuinmeubilair aan te schaffen, bijvoorbeeld met deze tuinstoelen aanbieding.
Melatonine aanmaken
Hoe meer licht je lichaam overdag ziet, des te meer melatonine je lichaam in de avond en nacht aanmaakt. Ook daarom is daglicht zo belangrijk voor een goede nachtrust. Melatonine speelt een belangrijke rol in het slaap-waakritme van ons lichaam. Bij sommigen is dat verstoord. Je kunt er dan voor kiezen melatonine in te nemen als supplement, maar is het niet prettiger het op de natuurlijke manier aan te maken in de buitenlucht met voldoende zonlicht?
Door melatonine worden we slaperig als het donker wordt. Daarmee kom je dus sneller in een goed ritme. En kun je echt niet naar buiten? Dan kun je het daglicht nabootsen met een daglichtlamp. De lichtintensiteit is niet zo sterk als de buitenlucht, maar het kan alsnog helpen in het verbeteren van je slaapritme.
Jenny
Laatste berichten van Jenny (toon alles)
- Zijn rijstwafels ongezond? - 2 december 2024
- Tips van Dokter Tamara: zo verbeter je je vitaliteit met echt eten - 27 november 2024
- Is beschuit net zo gezond als brood? - 24 november 2024
Laat een reactie achter