8 redenen waarom je blijft worstelen
doén is de sleutel om denken en voelen te verenigen
Je weet best wat doen hoor en je voelt ook intuïtief aan waar naartoe. En toch eindig je vaker dan gewenst met een pak roze koeken in de zetel of mag Netflix je vroeg-slapen-plan weer in de war brengen.
Je bruist van de voornemens maar evengoed van woede terwijl je net kalmer wou worden in de wagen. Je maakt plannen en geeft jezelf vervolgens genoeg redenen om morgen pas ‘echt’ te beginnen.
Ons Moemoe geeft je graag een 8-tal inzichten waarom je blijft worstelen. Laat ze een flinke duw in de rug zijn tot actie want ‘doén’ is de sleutel om denken en voelen samen te laten werken.
(lees hieronder verder)
één – je wil het perfect
We willen afvallen, minder snel boos worden, de ander accepteren, onze beurt afwachten, elke mening respecteren, douchen, flossen, mediteren, rugoefeningen doen en ‘s avonds uit de buurt van blauw licht blijven. En als het even kan allemaal tegelijk en tegen morgen.
Zo werkt het dus niet en zo ontstaat er dus uitstelgedrag. Als het dan toch niet perfect kan, dan zelfs niet beginnen. Jammer, want elke stap in de goede richting, elke kleine procent verbetering kan heel wat levenskwaliteit opleveren.
En weet je, het hoeft niet perfect. Zelfs superman doet zijn onderbroek boven zijn broek aan. Dus doe iets, hoe klein ook, elk stapje is winst. Hoe goed het lukt, maakt niet uit. Hoe slecht het eruit ziet, maakt niet uit. Het enige wat uitmaakt is dat je iets doet.
- Je bent bang om die voordracht te geven maar je loopt er niet van weg. Je leest ze lekker af, je doet iets.
- Je stelt de grote kuis telkens uit maar vandaag ruim je alvast je bureau op. Je begint heel klein, je doet iets.
- Je voelt je zwanger van de chocolade en je vindt dat het geen zin meer heeft om vandaag gezond te eten. Toch kies je voor een druifje, met tegenzin maar je doet iets.
- Je weet dat je nog niet genoeg geschoold bent om die specifieke job te starten maar je waagt je alvast aan een sollicitatie, je doet iets.
- Je durft je onvrede niet uiten aan je baas maar je schrijft voor jezelf alvast wat frustraties neer op een blaadje, je doet iets.
Laat het resultaat los, onderneem actie.
twee – je gelooft in een eindhalte
Er bestaat geen ontwikkelingspensioen. Weet dat wat je ook wil bereiken, er zich sowieso iets nieuws aandient als je er bent. Er is geen ultieme bestemming, je bent altijd onderweg. Daarom, doe het rustig, wees geduldig, focus je op de kleine stappen die je nu al kunt zetten.
Geef toe: Wat heb je aan succes als je er niet onderweg van kan genieten?
drie – je wil het sexy en Pinterestwaardig
Veranderen doe je voor jezelf, omdat je het waard bent. Wie het voor de ‘likes’ doet, is bij voorbaat gedoemd om te falen.
Verandering gaat meestal niet gepaard met rode lopers en tromgeroffel. Integendeel, verandering draait om consistentie, blijven opdagen tot het steeds meer vanzelf begint te gaan.
Elke dag opnieuw dezelfde kleine stapjes blijven zetten, dat is niet sexy en je scoort er weinig volgers mee. Het is saai maar effectief. Leer verliefd worden op de verveling.
vier – je bent bezig met het resultaat
Wie vooruit wil komen, dient het resultaat los te laten. Wie zich focust op het proces zorgt voor blijvende verandering. Het resultaat wordt dan een prettig neveneffect in plaats van een einddoel. Je mag sprinten wat je wil, op termijn steekt de trage jogger je simpelweg voorbij.
Kies dus voor kleine blijvende veranderingen en kijk wat het je onderweg oplevert.
- Je mindert je alcoholinname voor een gezonder lichaam later.
- Je besluit dagelijks 20 minuten te joggen voor een betere conditie in de toekomst.
- Je kiest voor een vleesvrije dag om op termijn het verschil te voelen.
- Je dwingt jezelf een kwartier nietsdoen in de zetel om meer kalmte te gaan ervaren.
- Je koopt maandelijks een luxeproduct minder en spaart een aardige som bij elkaar.
Zonder bezig te zijn met het resultaat ontstaat er een lichaam dat meer tegen een stootje kan, een kalmer hoofd en meer financiële armkracht.
vijf – je goede redenen zijn eigenlijk excuses
- Je dieet begon vandaag en eindigt met een grote zak chips op de zetel.
- Het huis ging opgerommeld worden maar ‘wat een taaie dag op het werk’, ‘fuck it, me-time’ en ‘dat doen we morgen wel’.
- Je partner had zo giftig niet mogen doen dus heb je die extra paar schoenen lekker verdiend.
Het lijken plausibele redenen maar dat zijn het niet. Het zijn excuses. Je ontwikkelt een mentaal alibi om toch te kunnen doen wat je gewoon bent. Lekker zo, hoef je geen nieuwe stappen te zetten. De realiteit bewijst dat je op dit moment eigenlijk helemaal niet wil veranderen. Hou jezelf niet voor de gek.
zes – je wacht op motivatie
Je maakt ‘jezelf goed voelen’ te belangrijk en denkt dat je gemotiveerd moet zijn om te kunnen presteren. De succesvollen onder ons gaan simpelweg aan de slag, ongeacht hun humeur. Meer zelfs, transpiratie leidt sneller tot motivatie dan andersom.
Gewoon starten, je stappen zetten, het hoeft niet leuk te zijn. Laat ‘flow’ een prettige bijwerking zijn en anders is het maar zo.
zeven – je wacht op ideale omstandigheden
Je bent zelf aan zet om een optimaal leven te ontwerpen. De kans is ontzettend klein dat je met jouw gegeven talenten als vanzelf in de ideale omstandigheden zit. Aan de slag dus om zelf de meest gunstige omstandigheden te scheppen om je talenten verder tot ontwikkeling te brengen. Je wordt niet zomaar ontdekt en het overgrote deel krijgt het ook niet in de schoot geworpen.
acht – je stopt net voor het gemakkelijk wordt
Je beukt en je wroet en je hebt het idee dat het allemaal niet uitmaakt. Je geeft op en de kans is groot dat je ontzettend dichtbij het kantelpunt was. Het punt waar je al wat vruchten mag beginnen plukken en het gemakkelijker begint te gaan. Het is veruit het taaiste stuk maar de moeite waard. Breek door het kantelpunt, nét daar waar je wil stoppen, waar de twijfel genadeloos toeslaat, waar je het felst getest wordt.
doén’ is de sleutel
Het geheim van verandering is dus … verandering (tadaa!). Niet moeilijk en niet kapot denkend. Negeer emoties die roepen om te stoppen en op te geven. Gewoon actie, gaan
tot het gemakkelijk wordt. Het draait om veranderen, niet om inzichten of welke emoties erbij vrij komen.
- Wie zijn emoties volgt bij het leren autorijden, kruipt nooit nog achter het stuur.
- Wie denkt dat hij die job niet kan krijgen, zal niet gaan solliciteren en gooit een kans weg.
Verandering is altijd een keertje meer opstaan dan dat je valt. Gewoon doen dus!
Laatste berichten van Wim Govaerts (toon alles)
- Doen, is de sleutel om denken en voelen te verenigen! - 24 oktober 2019
- Echte zelfzorg doe je voor anderen en mag pijn doen… - 22 september 2019
- Ontspannen, door rustig te wandelen - 30 april 2019
Laat een reactie achter