Deze keer geen artikel van mij, maar een persoonlijke blog van Marleen. Zij vertelt hoe ze omgaat met haar auto-immuunziekte en wat de effecten van voeding zijn.
Marleen: Wanneer een auto-immuunziekte NIET je leven bepaald!
Omgaan met een auto-immuunziekte? Dit kan veel invloed uitoefenen op je leven. Er zijn meer dan 80 verschillende soorten auto-immuunziekten. Onder andere: diabetes type 1, reumatoïde artritis, syndroom van Sjögren, ziekte van Bechterew en systemische lupus erythematodes (SLE). Het soort auto-immuunziekte en de ernst van de klachten die je ervaart bepalen voor een groot deel hoe jou leven eruit ziet. Het kan lichamelijk heel zwaar zijn, maar ook psychisch moet je ermee leren omgaan.
“In de zomer van 2015 kreeg ik last van onverklaarbare klachten zoals huidafwijkingen, ontstekingen in mijn gewrichten en pijnlijke spieren. Na verschillende onderzoeken en medicijnen werd ik doorgestuurd naar de reumatoloog. Daar stelde ze een uiteindelijke diagnose: Systemische lupus erythematodes (SLE).”
De algemene behandeling voor auto-immuunziekten is door middel van medicijnen welke de ontstekingen verlagen en het overactieve immuunsysteem tot rust brengt. Naar je voeding wordt tot mijn verbazing door de arts niet gekeken. Toch speelt dit een belangrijke rol bij het verloop van de ziekte.
In mijn blog lees je hoe ik de klachten van SLE met behulp van mijn voeding positief heb kunnen beïnvloeden. Heb jij een auto-immuunziekte? Lees dan verder.
Wat is SLE?
SLE is een auto-immuunziekte. Dit betekent dat je afweersysteem ontregelt is en je eigen lichaam aanvalt. Deze ziekte kent veel verschillende uitingsvormen. Gewricht ontstekingen en vluchtige pijnen, huidafwijkingen, spierpijn, verminderde concentratie en vermoeidheid zijn de meest voorkomende klachten.
De aanwezigheid van de klachten wisselt van periode tot periode. Zo af en toe kunnen de ontstekingen opvlammen afgewisseld met rustige periodes. Hoe je toekomst verloopt is dus erg onzeker. Je kan er gelukkig wel heel oud mee worden.
“Ik kwam er al snel achter dat moeheid, vergeetachtigheid en opvlammingen van deze ziekte mijn leven enorm beïnvloedde. Positief blijven en sterk in je schoenen staan is dan heel belangrijk. Je kan jezelf erbij neerleggen of je kan opzoek gaan naar een manier om je auto-immuunziekte zoveel mogelijk onder controle te krijgen. En dat is precies waarmee ik aan de slag ben gegaan.”
Hoe ontstaat het?
Het is nog niet duidelijk hoe SLE en andere auto-immuunziekten ontstaan. Meerdere factoren kunnen een rol spelen zoals: erfelijkheid, hormonen, levensstijl en invloeden van buitenaf. Uit verschillende onderzoeken is ook gebleken dat de gezondheid van de darmwand invloed kan hebben.
80% van je immuunsysteem bevindt zich namelijk in je darmen. De dunne darm heeft een belangrijke rol om voedingstoffen in het lichaam toe te laten, terwijl bacteriën, gifstoffen en afval niet opgenomen worden. Beschadiging of ontstekingen aan de darmen kunnen leiden tot een lekke darm. Dit betekent dat onvolledig verteerde eiwitten, gifstoffen en bacteriën opgenomen worden door de darm en in het bloed terecht komen.
Het immuunsysteem moet hierdoor hard aan het werk om deze stoffen uit het lichaam te verwijderen. Hierdoor raakt het immuunsysteem overbelast. Dit kan uiteindelijk voor veel problemen zorgen. Onder andere voor het stimuleren van het ontstaan van een auto-immuunziekte. Beschadigingen of ontstekingen van je darmslijmvlies kunnen veroorzaakt worden door verschillende factoren zoals: gluten, suikers, zuivel, e-nummers, conserveringsmiddelen, antibiotica, stress en alcohol.
“Voordat ik deze diagnose had was ik, ondanks dat ik met de opleiding voeding en diëtiek bezig was, niet echt bezig met mijn eigen voedingspatroon en leefstijl. Deze ziekte heeft mij op een hele andere manier naar voeding en mijn levensstijl laten kijken.”
Accepteren is de eerste stap
Accepteren dat je een auto-immuunziekte hebt is de eerste stap om er zo goed mogelijk mee te leren leven. Geef het een plekje. Ik snap heel goed dat dit erg moeilijk kan zijn, aangezien het je leven een hele andere draai geeft. Maar blijf positief want gedachten kunnen heel veel invloed hebben op je gezondheid en het verloop van je ziekte.
Belangrijk is om voor jezelf na te gaan welke factoren jou klachten doen opvlammen. Dit kan je doen door voor jezelf een dagboek bij te houden. Stress, alcohol, voeding, onregelmatig leven en zonlicht zijn factoren zijn die allemaal voor een opvlammingen kunnen zorgen.
Nu denk je vast, moet ik mijzelf dan zoveel leefregels gaan opleggen?
De factoren die invloed hebben op de intensiteit van je klachten zijn bij iedereen anders. Belangrijk is een gezonde basis. Dit is natuurlijk voor iedereen belangrijk, maar voor mensen met een auto-immuunziekte al helemaal.
Een ander voedingspatroon
“Toen ik de diagnose SLE had gekregen ben ik mijzelf nog meer gaan verdiepen in koolhydraatarme en natuurlijke voeding. Vorig jaar begon ik met stage lopen bij JasperAlblas.nl. In deze periode heb ik mijn voedingspatroon volledig veranderd. Ik merk dat deze manier van eten mij zoveel meer energie geeft. Ik werk 40 uur in de week en kan daarnaast in het weekend gewoon leuke dingen blijven doen.”
“Koolhydraatarm en natuurlijk eten heeft mij enorm geholpen om de intensiviteit van mij klachten langzaam te verminderen. Deze manier van eten zorgt voor het stimuleren van een gezond darmslijmvlies, een goede weerstand, stemming en conditie. Dit is precies wat ik nodig heb!”
Mijn bevindingen
“Omdat mijn lichaam nu in optimale conditie is, merk ik dat de intensiteit van mijn klachten afneemt. Ik kan er nu veel beter mee omgaan. Zelfs de hoeveelheid medicijnen kan langzaam worden afgebouwd. Mijn weerstand is geweldig, ondanks de medicijnen die de reacties van mijn afweersysteem onderdrukken ben ik nooit ziek. Dit alles maakt het alleen maar leuker om met gezonde voeding bezig te zijn. ”
Pas de volgende stappen toe en ervaar het zelf
Heb jij SLE of een andere auto-immuunziekte en wil je net als ik vol energie in het leven staan? Volg dan deze stappen:
- Stop met het eten van snelle koolhydraten. Het is bewezen dat een koolhydraatarm voedingspatroon ontstekingen in het lichaam verminderd. Koolhydraten zitten in granen zoals brood, pasta en rijst. Maar ook in aardappelen en peulvruchten.
- Vermijd een teveel aan (toegevoegde) suikers. Een teveel aan (toegevoegde) suikers kan leiden tot chronische ontstekingen in je lichaam. Wanneer je meer suikers eet dan je lever kan opslaan, wordt suiker opgeslagen als vet. Vooral buikvet stimuleert ontstekingen.
- Transvet is een vorm van onverzadigde vet die chemisch is bewerkt. Hierdoor ontstaat een gehard vet of boter. Verpakte en bewerkte voedingsmiddelen bevatten veel van deze transvetten. Uit onderzoek blijkt dat transvetten ontstekingen in je lichaam stimuleren door schade op celniveau. Vermijdt deze transvetten daarom zoveel mogelijk.
- Vermijd gluten. Gluten bevorderen ontstekingen door beschadiging van je darmwand. Dit geldt niet alleen voor mensen met coeliakie of glutenovergevoeligheid.
- Vermijd zuivel producten. Je darmen zijn niet gebouwd om zuivel te verwerken. De eiwitten in zuivel kunnen de darmwand irriteren, waardoor beschadigingen kunnen ontstaan.
- Vermijd E-nummer en conserveringsmiddelen. Een groot deel hiervan stimuleert de algemene gezondheid niet.
- Zorg voor ontspanning en houd stress op afstand met hobby’s, rustmomenten, yoga en noem maar op.
- Pas op met alcohol. Alcohol heeft een negatieve invloed op je algehele gezondheid en is een risicofactor om klachten te stimuleren.
- Drink maximaal 2 kopjes zwarte koffie per dag.
- Eet zo natuurlijk mogelijk, dus veel groenten, vlees, vette vis, ei, fruit, noten, pitten, zaden en oliën.
- Voedingsmiddelen zoals groene groenten, noten, avocado, bosbessen, groente thee en verschillende kruiden en specerijen zijn rijk aan natuurlijke antioxidanten. Deze verbindingen kunnen ontstekingen verminderen en beschermen cellen tegen schade.
- Ga meer bewegen. Door in optimale conditie te zijn kan je beter omgaan met vermoeidheid en je klachten. Beweeg minimaal 30 minuten per dag.
- Gebruik supplementen zoals visolie, vitamine C, vitamine D en magnesium. Deze zorgen onder andere voor een goede weerstand.
Ga ervoor
“Ik weet zeker dat je manier van leven en je voeding het verloop van SLE en andere auto-immuunziekte positief kan beïnvloeden. Ik heb het ervaren, nu jij nog!”
Marleen
Laatste berichten van Jasper Alblas (toon alles)
- 6 Holistische voedingstips als je teveel hebt gegeten - 22 december 2019
- Striae verminderen, hoe doe je dat? - 4 oktober 2019
- Voedsel als medicijn, nu ook in de Westerse wereld - 13 juni 2019
Patricia Wammes zegt
Hallo,
Ook ik heb een autoimuunziekte, Ankylosis Spondolitys in nederland valt de ziekte van Bechterew eronder.
Ik ben inmiddels er ook achter gekomen dat LowCarb mij heel goed helpt. Vorig jaar begonnen met Jaspers Alblas ZomerChallenge en sinds die tijd eet ik Low Carb en voel me er zoveel beter door! moet wel zeggen af en toe eet ik ook weleens iets anders maar dat merk ik dan wel gelijk en dan is het eigen schuld dikke bult zeg maar ;))
Groetjes uit Texas
Patricia Wammes-Tuapattinaja
Anita zegt
Wat mooi dat je je beter voelt door gezond te eten Patricia en bijzonder he om erachter te komen op die manier hoeveel invloed eten op je gezondheid heeft. Veel sterkte!
El Barbar Nadia zegt
Hoi iedereen, vorige week kreeg ik te horen van de dermatoloog dat mijn dochter van 9 jaar vitiligo heeft is ook een autoimuunziekte, ze heeft boven haar ogen witte vlekken ook op haar knie en elleboog.
Volgens de dermatoloog is er niets aan te doen enkel wat zalfjes die ik voorgeschreven kreeg., en is niet zeker dat die vlekken verdwijnen.
Als moeder vind ik het verschrikkelijk voor mijn dochter, omdat ik schrik heb dat die vlekken groter gaan worden.
Nu om mijn verhaal kort te houden, moet ik ook op haar voeding lettten?
of moet ik wat vitaminen extra geven ook al zou ze geen tekort hebben?
Wie kan er raad geven?
Alvast bedankt
Nadia
Nadia zegt
Hoi iedereen, vorige week kreeg ik te horen van de dermatoloog dat mijn dochter van 9 jaar vitiligo heeft is ook een autoimuunziekte, ze heeft boven haar ogen witte vlekken ook op haar knie en elleboog.
Volgens de dermatoloog is er niets aan te doen enkel wat zalfjes die ik voorgeschreven kreeg., en is niet zeker dat die vlekken verdwijnen.
Als moeder vind ik het verschrikkelijk voor mijn dochter, omdat ik schrik heb dat die vlekken groter gaan worden.
Nu om mijn verhaal kort te houden, moet ik ook op haar voeding lettten?
of moet ik wat vitaminen extra geven ook al zou ze geen tekort hebben?
Wie kan er raad geven?
Alvast bedankt
Nadia
Nicole zegt
Hoi Marleen,
Hoeveel mg pak je dagelijks van bovengenoemde supplementen?
Mvg Nicole
Smets zegt
Dat laatste was daisy uit zeeland groetjes
Daisy zegt
Beste,
Heb al 10 jaar sle,Sjögren,renauld
Ben 54, eet al van thuis uit 80 % gezond en ja soms wijken we is af wat normaal is.
Maar mijn man bewonderd me daar erg voor hoe ik eet. Toch heb ik van in het begin 3 a 4 keer op een jaar kleine opvlamingingen gehad. Ik noem die nu klein omdat ik 2,5 jaar geleden veel stress had en in de kliniek ben terrecht gekomen had een klein hartaanval, hartvliesontsteking, vasculitis aan de slagader van de hersenen, sinsdien is mijn leven enorm veranderd, lig nog steeds vroeg in bed, ben al 8 jaar volledig afgekeurd, moe zijn is de grootste factor 1 half dagje uit en ben ik geradbraakt, ik woon aan het water, heb daar veel geluk in en probeer zoveel mogelijk een half uur te wandelen, moet cellcept nemen en prednisolone mijn grote vijand! Maar als het niet anders kan drink iedere dag kefir, chiazaad, ochtends lauwe citroen met kurkuma en zwarte peper dan eet ik beetje blauwe druiven, gedroogde cranberry, blauwe bessen, noten, amandelen en lijnzaad. S’avonds kook ik of mijn man die mijn mantelzorger is gezond zoals het moet tegenwoordig, toch zit ik nu weer in een andere opvlamming. Al 7 dagen verhoging koorts, veel huilen al een jaar op en af maar ben nu alleen erg moe ,en dan denk ik danku prednison anders lag ik in de kliniek ik ben al 7 kilo vermagerd desondanks de prednisolone 2 jaar geleden was ik wel 12 kg bijgekomen, heb wel wat stresstoestanden meegemaakt, mijn lupus en sjögren zijn altijd actief in bloed, heb 9 mm onbekend plekje op mijn nier gekregen al 2 jaar weten we dat, iedere 6 maand op controle om te kijken of het niet is gegroeid. Dus oke eten heeft er miss iet mee te maken maar de feiten blijven feiten het is nu zo en ben ook nog een leuk mens en positief wanneer het kan. Dat van de lekkende darm lijkt me weer een hype te zijn waar iedereen maar rustig mee toverd. Iedereen die over gezonde schrijft neemt deze theorie rustig over. Ik ga het eens aan mijn reumatoloog voorleggen, als het zo simpel was zou niemand een auto-immuumziekte hebben of krijgen.
We zullen naast de koeien in het gras gaan staan 😅
Groetjes Daisy
Coos zegt
Heel herkenbaar verhaal. Ik heb allerlei kwaaltjes veroorzaakt door psoriasus en daarbij kom ik uit op het Fopmap dieet, wat ook gelijkenissen heeft met Alblas – zeg ik als leek. Jammer dat ik in Kenia woon en het allemaal niet eenvoudig te krijgen is. Maar ik doe me best – het is een rotziekte dat bij mij vooral in de gewrichten e.o. zit. Ook migraines en zo. Ondanks het dieet en dan gaat het zomaar 2 jaar goed – onverklaarbaar!
Daisy zegt
Hoi hoi,
Ik heb ook SLE, antifosfolipiden syndroom en sclerodermie. Nou ben ik bezig met een voedingscoach en ik eet nu vooral eiwit rijk. Mijn zorg is dat het veel magere kwark bevat en ik dus niet weet of dit ook flares kan opwekken. Ik kan het vervangen door Soya maar ik lees op veel plekken dat dit ook niet bevorderlijk is voor Lupus.
Help me please 🙂
Groetjes Daisy
Simone zegt
Heel herkenbaar. Ik heb ook een auto-immuunziekte (Palindroom reuma) en merk dat het lichamelijk veel beter gaat sinds ik mijn voedingspatroon heb aangepast. In eerste instantie ben ik overgestapt op paleo. Ook dat systeem gaat uit van glutenvrij, zuivelvrij en suikervrij eten met veel groenten en verse producten. Bijkomend voordeel was dat ik ook gewicht kwijtraakte. Toen ik niet verder afviel, ben ik het programma van Jasper Alblas gaan volgen. Alles bij elkaar ben ik in een jaar of drie tijd ruim 20 kg afgevallen (waarvan 10 kg in de laatste 9 maanden) en het gaat, ook al is het langzaam, steeds verder richting een gezond gewicht. Veel belangrijker is dat ik lekkerder in mijn vel zit en dat ik veel meer energie heb dan voorheen. Ik weet inmiddels welke voedingsmiddelen ik beter niet kan eten en met de recepten van Jasper, maar ook van Marinka Bil (paleo) is het niet moeilijk om lekker en gevarieerd te eten.
Jenny zegt
Super Simone. En heel herkenbaar. Het blijft moeilijk om je voedingspatroon aan te passen, maar als je merkt wat het je oplevert, is het echt de moeite waard.