Heb je zelf veel en vaak last van pijn? Bijvoorbeeld door fibromyalgie of een andere vorm van chronische pijn? Je bent helaas niet de enige….
Schrijfster Marleen Schefferie, voorheen mode-styliste, heeft ook veel pijn door fibromyalgie. En zij besloot eens te vragen bij anderen hoe zij omgaan met die pijn. Dit resulteerde in het boek Pijn is Persoonlijk. Want hoe gaan anderen om met chronische pijn?
Het boek Pijn is persoonlijk
Voor mij was het boek confronterend en ik moest me er echt even toe zetten om hierin te gaan lezen. Lang geleden werd bij mij fibromyalgie vastgesteld. Ondanks de duidelijke pijnpunten bij mij (één van de criteria van fibromyalgie), kon ik mij niet helemaal herkennen in de omschrijvingen over fibromyalgie. De latere diagnose dat ik (en ongeveer de rest van de familie) chronisch B12 tekort heb, leek meer te passen bij mijn klachten. Vanaf het moment ik behandeld werd met B12-injecties, was zo’n 2/3e van de pijn weg (inclusief eczeem). Dat neemt niet weg, dat ook ik weet hoe het is om chronische pijn te hebben en ik mezelf nog steeds niet té zwaar kan belasten.
Toen ik begon te lezen, benoemde Marleen grappig genoeg eigenlijk meteen mijn “pijnpunt” wat betreft het lezen van het boek. Want soms wil je gewoon niet bezig zijn met pijn, omdat je het idee krijgt dat je alles dan weer meer voelt. Ook voelde Marleen zich niet echt thuis bij de patiëntenvereniging, omdat daar vooral het bespreken van pijn en beperkingen centraal stond en net als ik kijkt Marleen liever naar wat zij wel kan. Zoals zij omschrijft: dan maar liever een kneusje tussen de gezonde mensen (al nuanceert ze dat aan het eind van het boek).
Wat kun je verwachten van het boek?
Er staan allemaal ervaringsverhalen in van mensen die ook al jarenlang veel pijn hebben (vaak door fibromyalgie). Tussendoor schrijft Marleen steeds zelf haar ervaringen met de pijn en diverse therapieën die zij gevolgd heeft. Het boek heet niet voor niks Pijn is Persoonlijk. Want ik merkte dat het ene verhaal mij aansprak, terwijl ik van andere mensen bijna een soort afkeer kreeg door hoe zij omgaan met hun pijn…. Toch is het ook nuttig om die verhalen te lezen. Al is het alleen maar om het oneens te zijn met iemand, wat bevestigd dat mijn eigen manier toch beter bij me past 😉 Gelukkig is dat ook persoonlijk!
Iemand die er voor mij uitsprong, is Caroline. Maar dan op een positieve wijze. Zij heeft veel minder last van de pijn, omdat ze haar leven heeft aangepast aan de pijn. Niet door allerlei hulpmiddelen of te stoppen met werken, maar door te kijken naar hoe zij de dingen kan doen, waardoor de pijn zo min mogelijk getriggerd kan worden. Bihvoorbeeld niet in één keer de wekelijkse boodschappen te doen, maar door dagelijks een kort bezoekje te brengen aan de supermarkt.
Oorzaken pijn
In dit boek gaat het vooral over onbegrepen pijn, ondanks bepaalde diagnoses. Er wordt geen duidelijke oorzaak gevonden voor de aanhoudende pijn. Maar ook bij fibromyalgie is nog veel onduidelijk. Er vallen twee dingen op in het boek die steeds terugkomen als beginpunt van de pijn:
- traumatische ervaringen in de vroege jeugd, vaak door problemen met de ouders
- een lichamelijk trauma, dat wil zeggen door een ongeluk of een andere aandoening
Dan valt het ook op dat men in een vicieuze cirkel zit van veel stress en spierspanning. De pijn veroorzaakt juist veel extra stress. Doordat men niet begrepen wordt, maar ook doordat men arbeidsongeschikt raakt en financiële problemen kan krijgen. Nu moet je niet denken dat dit dus de chronische pijn in stand houdt. Want ook een ander aspect wordt duidelijk in het boek: slechte pijndagen worden afgewisseld met goede dagen, zonder dat er een duidelijke reden aan te geven is waarom.
Opvallend in het boek is ook dat er bij de meesten uiteindelijk fibromyalgie wordt vastgesteld. Terwijl het bijvoorbeeld begon met een knieblessure, of een ongeluk met de nek. Mogelijk is dit een fout van het centrale zenuwstelsel. Zelf zeg ik wel eens (dat staat niet in het boek), dat het lichaam allergisch reageert en dat uit zich in mijn geval met pijn en vermoeidheid. Bij een ‘gewone’ allergie snapt iedereen dat dit een foutje is van het lichaam waar je niks aan kunt doen, maar bij pijn wordt toch vooral gewezen naar psychische problemen. Dat snap ik echt niet. En bij de mensen bij wie er wel een duidelijke oorzaak ligt in een traumatisch verleden, die geven dit zelf ook aan. Die ontkennen dat niet. Dat neemt niet weg dat ze nog steeds opgescheept zitten met chronische pijn die niet verminderd en hen toch echt beperkt, ondanks allerlei therapieën om het verleden te verwerken.
Voor wie is het boek Pijn is Persoonlijk geschikt?
Het mag duidelijk zijn dat als je last hebt van chronische pijn, dat je herkenning en erkenning vindt in dit boek. Zeker degene bij wie ook fibromyalgie is vastgesteld of dat vermoeden hebben. Maar ook andere chronische pijnpatiënten zullen hier wat aan hebben.
Ouders, familie, vrienden die van dichtbij iemand meemaken met chronische pijn, zullen door dit boek inzien hoe grillig en persoonlijk pijn is. En dat er veel schaamte voor de pijn is. Het zal zeker meer inzicht geven.
Ben je gelukkig heel gezond en heb je energie voor tien? Dan heb je niks aan dit boek. Het zal mijlenver van je afstaan en komt wellicht zelfs een beetje zeurderig op je over. En dat is begrijpelijk en eigenlijk heel fijn als je je er totaal niet in herkend!
Het is geen informatief boek, het gaat echt om de ervaringsverhalen van anderen en Marleen met chronische pijn. Wel laten ze zien wat ze al geprobeerd hebben en wat de resultaten waren. Bijvoorbeeld over het leren accepteren van de pijn, tot de lichaamsverzuring die mogelijk meespeelt. Ook diverse therapieën in de reguliere en alternatieve geneeskunst en pijnstilling worden beschreven.
Ook bepaalde diëten, of gezond eten, wordt wel genoemd in het boek, maar niet veel. Ik heb zelf veel baat gehad bij o.a. suikervrij eten. Alleen herken ik wel dat je soms toch weer zoveel pijn hebt of moe bent, dat je de verleiding naar comfortfood best groot is. Als een soort troost, of omdat het gewoon heel makkelijk is….
Over de schrijfster Marleen Schefferlie
Op de achterkant van het boek zie je een foto van Marleen. Een jonge, knappe, slanke vrouw. Niet iemand die je meteen ziet als pijnpatiënt. Maar ook Marleen worstelt met de fibromyalgie en is eerlijk over haar eigen ervaringen met pijn. Goed dat zij fibromyalgie een gezicht geeft. Net zoals trouwens Lady Gaga onlangs heeft gedaan in haar documentaire.
Marleen Schefferlie was voorheen modestyliste, maar is nu schrijfster en heeft naast dit nieuwe boek ook twee romans op haar naam staan: Rozenrood en Kwaad daglicht.
Praktische informatie
Titel: Pijn is persoonlijk
Ondertitel: Over leven met chronische pijn
Schrijver: Marleen Schefferlie
Uitgeverij: Kosmos
ISBN: 978 902 156 5422
Aantal bladzijden: 190
Paperback
Prijs: € 18,99
Te koop bij o.a.: Bol.com
(ook als E-book verkrijgbaar)
Jenny
Laatste berichten van Jenny (toon alles)
- Limoen vs Citroen: Wat is het verschil? - 13 oktober 2024
- Paardenbloem, een natuurlijk medicijn bij bepaalde gezondheidsproblemen - 13 oktober 2024
- Sporten net na het eten, is dat gezond? - 9 oktober 2024
Laat een reactie achter