Is donker brood gezonder?
Volkorenbrood is zeker gezonder dan witbrood, omdat volkorenbrood van de hele graankorrel, inclusief de kiemen en de zemelen gemaakt is die rijk aan vitamines en mineralen zijn. Ook aan vezels die de darmwerking stimuleren.
Volkorenbrood is van nature lichtbruin van kleur. Veel mensen kopen donkerbruin brood met het idee dat hoe donkerder het brood hoe gezonder. De industrie speelt hierop in door kleurstof te gebruiken.
De kleurstof die vaak wordt gebruikt bij het bruin kleuren van brood is gebrande mout. Wat niet op de verpakking staat, is dat bij het branden van mout extra acrylamide wordt gevormd, een stof die o.a. het risico op verschillende soorten kanker kan verhogen.
Vaak wordt er tevens geïsoleerde vezels toegevoegd, om het vezelgehalte omhoog te brengen. Keurig op de verpakking vermeld, maar niet van nature in de volkoren graanproducten aanwezig.
Tarwe en je darmen
Daarnaast moet men niet vergeten dat tarwe zeer belastend is voor de darmen, zodanig dat het de zogenaamde lekkende darm syndroom (leaky gut) kan veroorzaken.
In de darm bevinden zich “Villi”, darmplooien aan de oppervlakte van de dunne-darmwand die de oppervlakte van de darm vergroten en daarmee de opnamecapaciteit van voedingsstoffen.
Deze Villi geven ook enzymen en bicarbonaat af voor de vertering van de voeding voordat deze opgenomen kan worden in de bloedbaan. Door o.a. tarwe worden deze Villi beschadigd, ze raken ontstoken waardoor “gaten” in de darmwand ontstaan die op hun beurt bacteriën, parasieten, gifstoffen en grote moleculen zoals tarwe doorlaten naar de bloedbaan. Zo lekken onverteerde voedingsstoffen het lichaam in. Het veroorzaakt een zogenaamde laaggradige ontsteking.
Deze ontsteking is helaas niet via een bloedonderzoek te traceren omdat het een “koude” ontsteking is, dus zonder koorts. Zo treedt een vergiftiging van het lichaam.
Ook de darmflora raken uit evenwicht. De ongunstige bacteriën kunnen zich vermeldigvuldigen evenals schimmels en gisten, waardoor de functie o.a. van de darm verslechtert. Er kunnen tevens immunologische reacties van het immuunsysteem ontstaan. Denk bijvoorbeeld aan de auto-immuunziekte Coeliakie (glutenintolerantie).
Het alternatief: speltbrood
Speltbrood is op dit moment populair. Zelfs in de supermarkt is speltbrood nu te koop. Of het supermarktspelt hetzelfde is als het brood dat je koopt bij reformwinkels is echter niet goed te controleren. Op de etiketten kun je niet duidelijk zien wat er in het brood zit en vaak is het gemengd met iets anders. De etiketten zijn niet duidelijk en er ontbreken percentages op de ingrediëntenlijsten, waardoor ze het niet kunnen controleren Er zijn geen regels voor speltbrood in Nederland. De definitie van speltbrood is niet opgenomen in de Nederlandse Warenwet.
Wat is speltbrood?
Speltbrood is gemaakt van speltgraan. Speltgraan is familie van de broodtarwe. Spelt bevat ook gewoon gluten. Wel heeft spelt andere teeleigenschappen en een dikker kaf (beschermlaag) waardoor er minder pesticiden en kunstmest nodig zijn dan bij broodtarwe. Dit alles maakt de speltteelt duurzamer maar ook spelt duurder. Bij de biologische landbouw is er belangstelling voor de teelt van spelt, omdat het weinig bemesting nodig heeft en een goede resistentie heeft tegen ziekten.
Samengevat: Spelt bevat gluten en is een graansoort dat nauw verwant is aan tarwe dus niet geschikt voor mensen met tarwe- en ook niet voor glutenallergie.
Wat is boekweitbrood?
Boekweit is ook een alternatief voor tarwe maar is echter moeilijk te bakken en door zijn structuur daardoor niet altijd gewaardeerd als vervanger van tarwe. Echter is boekweit wel gluten en tarwevrij.
Volgende week beschrijft Isabelle het echte alternatief. Een superfoodbrood. Houdt onze site in de gaten en je kunt heerlijk glutenvrij gaan eten.
Isabelle van Orthonature bedankt voor deze kennis.
Isabelle Trébillod
Laatste berichten van Isabelle Trébillod (toon alles)
- Welke honing kiezen? De gezondheidsvoordelen van verschillende honingsoorten - 24 april 2024
- Waarom zijn groene groente gezond? - 4 juli 2015
- Vetzuren uit supplementen - 20 mei 2015
Myrthe Treuren zegt
Beste Isabella ,
ik heb je stuk over tarwe brood gelezen en ik weet bijna wel zeker dat mijn dochter van 12 jaar een beschadigde dikke darm heeft. In december opgenomen geweest omdat ze vreselijke pijn heeft als ze wakker werd en dan 3 a4 keer keer moest poepen.Ze heeft hier 4 maanden last van gehad. Haar ontlasting word zacht gemaakt door forlax. ze genoeg groente en fruit enz. Nu is het weer terug en ze heeft veel tarwe brood gegeten. hoe kan de KOUDE KOORTS snel genezen?? ze heeft zoveel pijn s’morgens. vriendelijke groeten Myrthe