• Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
  • Over ons
  • Adverteren
  • Gastbloggers
  • Nieuwsbrief
  • Dossiers
  • Contact
Logo Goed eten Gezond leven
Hide Search
%s
  • Home
  • Goed eten
    • Voeding
    • Drinken
    • Tussendoortjes
    • Buiten koken
  • Gezond leven
    • Gezondheid
    • Zelfzorg
    • Mind
    • Vitamines & mineralen
    • Liefde & Relaties
    • Op je werk
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Diner
    • Desserts
    • Tussendoortjes
    • Drinken
    • Vegan
    • Koolhydraatarm
  • Afvallen
  • Supplementen
    • Natuurlijke slaapmiddelen
    • Natuurlijke fatburners
    • Greenjuices
  • Beweging
    • Oefeningen voor thuis
    • Wandelen
    • Yoga
  • Boeken
    • Kookboeken
    • Boeken over Afvallen
    • Boeken Gezonde Leefstijl
    • Boeken over Gezondheid
    • Boeken Zelfontwikkeling
    • Boeken over Beweging
  • Leuk!
    • Restaurants
    • Erop uit
    • Cadeautips
    • Schoonheid
    • WellnessVakanties
    • Productreviews
Je bevindt je hier: Home   Recepten   Lunch   Brood maken van teff – geschikt voor Coeliakie

Brood maken van teff – geschikt voor Coeliakie

Laatste update: 15 september 2023 - Door Isabelle Trébillod | Leestijd ca. 2 minuten

Vorige week heeft Isabelle een en ander verteld over volkoren en speltbrood. Dit artikel het vervolg daarop. Nu gaat Isabelle in op het superfoodbrood gemaakt van teff.


Ik (red. Isabelle) zal jullie echter wel wat verschuldigd blijven als ik geen echt alternatief zou bieden en het is teff, een absolute aanrader.

Teff is een graansoort van oorsprong uit Ethiopië. Teffmeel is altijd volkorenmeel, omdat de korrels zo klein zijn dat ze niet gepeld kunnen worden voordat ze gemalen worden. Teffmeel is dus zeer rijk aan vezels. Ook bevat teff veel meer calcium dan andere graansoorten. Hoewel Teff wel gluten bevat* is het een soort gluten dat wel geschikt is voor mensen met Coeliakie. Teff heeft daarnaast een lagere glycemische waarde dan tarwe. Het wordt langzamer opgenomen waardoor na het eten van Teff  een  langere tijd geen hongergevoel ontstaat.

*Zie ook dit artikel: https://goedetengezondleven.nl/teffmeel-glutenvrij/

Voor mijn patiënten (en voor mezelf) heb ik een recept gemaakt met Teff dat ik graag met jullie wil delen. Door het toevoegen van eieren, walnoten ,etc… is dit brood qua voedingsstoffen zeer compleet en gezond. Het bevat veel vezels, mineralen en vitaminen, alle essentiële aminozuren, omega 3 en anti-oxidant.

gluten-vrij-brood-teffRecept Teff brood Superfood

Ingrediënten voor brood voor Coeliakie

  • 500 gr teff  broodmix. (je kunt ook teff meel gebruiken, maar geen mix)
  • Droge biologische gist  7 gr ±
  • 2 of 3 biologische omega 3 eieren
  • Kokosolie 30 gr langzaam laten smelten niet koken!!!! (je kunt het ook weglaten)
  • 400 à 500 ml lauw water afhankelijk van de structuur
  • Sorghum meel (optioneel) 100 gr TOP antioxidant (moeilijk te vinden op internet. Heb je een tip dan hoor ik het graag.)
  • Walnoten fijn gemalen 100gr,
  • 40 gr amandelen fijn gemalen  of amandelmeel (niet gebruiken als je een notenallergie hebt). Let wel op dat je zoete amandelengebruikt niet het bittere soort)
  • Een snufje Keltisch of Himalaya zout

Bereiding

  • Teff + gist (+ sorghum) meel goed mengen
  • Daarna water toevoegen
  • Daarna eieren, kokosolie, zout en noten toevoegen
  • Goed mengen (mixer)
  • Broodbakmachine op 9 glutenvrij programma ± 3.30 uur afhankelijk van uw broodmachine
  • In de oven kan het ook 😉
  • Bewaren in een keukendoek meteen na het bakken. Zo blijft uw brood een hele week goed.

Wil je stokbrood maken met dit deeg? Dat kan o.a. met een stokbrood-bakvorm.

We bedanken Isabelle Trebillod van OrthoNature voor deze kennis en het recept. Het proberen waard!

(red) Je kunt teffmeel ook zelf kopen in Groesbeek bij molenwinkel De Zuidmolen.

Misschien vind je dit ook interessant:

  • Glutenvrije koekjes
    Recept glutenvrije Teff koekjes
  • Is teffmeel glutenvrij?
    Teffmeel glutenvrij?
  • gluten-vrij-brood
    'Hoe donkerder het brood, hoe gezonder. Feit of fabel?
The following two tabs change content below.
  • Biografie
  • Laatste Berichten

Isabelle Trébillod

Mijn gezondheid was in een bepaalde tijd niet helemaal optimaal. Ik werd naar het ziekenhuis verwezen en zo kwam ik in aanraking met een orthomoleculaire therapeute. Ik moest mijn hele eetpatroon van haar veranderen! Binnen drie maanden voelde ik me weer helemaal lekker in mijn vel. Na een tijdje besloot ik om zelf deze studie te gaan doen. Nadat ik deze studie had afgerond, heb ik nog veel cursussen en workshops gevolgd. (Ayurvedische, oligotherapie, etc) Je weet namelijk nooit genoeg in dit vak! Ik heb mijn eigen bedrijf Ortho Nature gestart en help daar met veel plezier mijn cliënten. Verder ben ik een echte ondernemer. Naast gezondheid, ligt daar mijn passie. Zo ben ik ook eigenaar van taleninstituut Altha Lingua.

Laatste berichten van Isabelle Trébillod (toon alles)

  • Pure chocolade 99% cacao, te koop in de supermarkt - 31 augustus 2015
  • Waarom zijn groene groente gezond? - 4 juli 2015
  • Vetzuren uit supplementen - 20 mei 2015

Interessant? Lees dan ook onze andere artikelen over: coeliakie, gastblog, teff

Lees Interacties

Reacties

  1. Anna zegt

    15 juli 2023 om 16:37

    Hallo, ik heb maar 400gr teff meel. Aub! Eventueel enige hulp bij het aanpassen de ingrediënten….
    Grtjs, Anna

    Beantwoorden
  2. Imre Visser zegt

    25 juli 2021 om 11:26

    sorghum en teff meel zijn met vele soorten andere meel bij
    “de notenshop” online goed te verkrijgen.
    een bezoekje meer dan waard, ik haal al mijn (bak)spullen daar vandaan.

    Beantwoorden
  3. Joke zegt

    11 april 2021 om 16:35

    Sorghum meel is te koop (en de rest ook) bij Pit & Pit.
    Erg fijn bedrijf! http://www.pit-pit.com

    Beantwoorden
  4. anne Logiest zegt

    21 februari 2021 om 13:29

    beste,
    Zoon heeft ziekte van Crohn en prikkelbaar darmsyndroom en bovendien ei-allergie.Door wat te vervangen aub?
    Gr,A

    Beantwoorden
    • Isabelle zegt

      3 maart 2021 om 15:33

      het is moeilijk op afstand te zeggen want u noemde twee problemen: darm en allergie.
      Darm kan de oorzaak zijn (ei-allergie)maar het hoeft niet, het kan een enzymenprobleem zijn.

      Beantwoorden
    • harrie zegt

      9 juli 2022 om 13:00

      misschien moet je ook nadenken over histamine. Vooral vindbaar op internet als histamine intolerantie. histamine zit in allerlei voeding maar kan ook door sommige voedingsmiddelen uit eigen mestcellen vrijgemaakt worden. bij een gestoorde darmwand wordt minder dao (afbreekenzym histamine) geproduceerd. Chronisch te hoge histamine veroorzaakt infecties. ik ben geen profi.

      Beantwoorden
  5. els zegt

    27 september 2020 om 13:50

    Sorghum-meel en Teff-meel te verkrijgen bij de molen Nooitgedagt in Budel (N-Br.) ook online te bestellen

    Beantwoorden
  6. Monique zegt

    13 maart 2020 om 18:00

    Bij molen de Sant Haes in Santpoort Noord heb ik het meel gehaald

    Beantwoorden
  7. maureen zegt

    10 februari 2020 om 13:31

    sorghummeel kan je ook verkrijgen in holland & barrett

    grtjes maureen

    Beantwoorden
  8. Sylvia zegt

    6 december 2019 om 00:43

    Sorghum meel is ook te koop bij pit-pit.com

    Beantwoorden
  9. Jos zegt

    14 juli 2019 om 21:27

    ik heb hier 500 gr puur teffmeel van natural treasures staan, THT 28022019
    Kan ik hier nog brood mee maken en zo ja gaat het ook zonder toevoegingen? Wat is absoluut nodig? Ik heb ook nog wat glutenvrije havermix staan. Dank

    Beantwoorden
  10. isabelle zegt

    12 juni 2017 om 11:31

    Top Iris, bedankt voor het delen. Ik zal het aan mijn patiënten doorgeven.

    Beantwoorden
  11. JoFlo zegt

    26 april 2017 om 20:25

    Ik heb het brood in de gewone oven gebakken op 225 graden en dit gedurende 70 minuten. Het is superlekker! Dankjewel voor het recept!

    Beantwoorden
    • marjo zegt

      18 mei 2017 om 11:56

      Mag ik vragen hoe lang je het hebt laten rijzen?

      Beantwoorden
      • Iris Wolff zegt

        11 juni 2017 om 16:25

        ik heb het een uur laten rijzen en dan is de deeg bijna dubbel zo hoog.
        Daarna op 220 graden (Heteluchtoven) eerst 65 minuten bakken en dan met een houten saté-stokje in het midden van het brood prikken. Komt het er droog uit, is het gaar. Zo niet nog eens 10 minuten bakken en weer proberen tot het stokje er droog uit het deeg komt. Daarna 10 minuten in bakvorm laten koelen en dan op een taart rooster geheel laten afkoelen. Hierna kun je het gemakkelijk in plakken snijden en die dan in de vriezer bewaren.
        groetjes

        Beantwoorden
    • Carine Binnenmarsch zegt

      3 oktober 2022 om 09:04

      hoe lang moet het rijzen?

      Beantwoorden
  12. Mi zegt

    21 december 2016 om 20:46

    Die anti oxidatie is optioneel ., waarvooris dat, kan je ook citroensap oid gebruiken?

    Beantwoorden
  13. isabelle zegt

    11 november 2016 om 16:53

    Als je puur kijkt naar de omega’s is olijfolie gezonder mits je de koudgeperste olie gebruikt en deze NIET verhit. Altijd koud gebruiken. Roomboter kan ook af en toe maar ook niet verhitten. In ieder geval veel beter dan margarine!

    Beantwoorden
  14. Yilmaz zegt

    11 november 2016 om 14:04

    Hoi,

    Ik heb een vraag namelijk wat is gezonder olijfolie of roomboter.?

    MvG,

    Yilmaz,

    Beantwoorden
    • Isabelle zegt

      3 maart 2021 om 15:37

      beide als u ze niet verhit, boter wel met mate
      maar eerste klas olijfolie van een eerste koude persing

      Beantwoorden
  15. lisa zegt

    21 augustus 2016 om 18:10

    Hoi!
    Ik heb meerdere recepten al geprobeerd, maar het lukt me telkens niet.
    Ik heb als ingredienten 450 Teff-meel, 330ml water, 37.8gram wijnsteenbakpoeder( ik mag geen gist en geen eieren) en zout. Dan zet in mijn broodbakmachine op glutenvrijprogramma (2.55u) en doe de ingredienten in het broodbakblik zonder vooraf te mengen.
    Zou je me hier mee kunnen helpen? wat doet ik verkeerd?

    Ik hoor heel graag van je!
    Lisa

    Beantwoorden
    • isabelle zegt

      11 november 2016 om 16:56

      Beste Lisa,

      IK ben helaas niet bekend met wijnsteenpoeder. Waarom mag je geen gist? (candida albicans of spe?)

      Beantwoorden
  16. Ria de Lange zegt

    9 november 2014 om 17:03

    Ik heb het brood nu gebakken in broedmachine rechtstreeks maar met gevolg mislukt brood rijp voor de prullenbak. Op glutenvrijbrood programma. Zouden jullie eens naar recept willen kijken en duidelijk vermelden welke stappen je moet nemen. Bijv eerst met keukenmachine daarna in broodmachine. Sorry hierboven staat broedmachine maar moet broodmachine zijn.

    Beantwoorden
    • Vanessa zegt

      10 november 2014 om 11:21

      Hallo Ria, ik ga het aan Isabelle vragen. Zij is bekend met dit recept.

      Groet,
      Vanessa

      Beantwoorden
    • Isabelle Trebillod zegt

      10 november 2014 om 13:04

      eerst goed mengen in keukenmachine en dan in broodmachine. Wel van belang is dat het deeg soepel moet blijven dus genoeg water

      Beantwoorden
  17. Ria de Lange zegt

    8 november 2014 om 18:28

    Ik ging dit brood maken vanmiddag beslag met mixer daarna in broodmachine kwam er achter dat het Coeliakie brood een programma heet op 12 maar duurt helaas 1.50 dus gekozen voor een programma dat 3.30 duurt werkt Rye bij mij Panasonic broedmachine. Dan denk je dit gaat goed komen, nu een vervelende mededeling zie mijn brood al inzakken zonde van al deze ingrediënten. Zouden jullie duidelijker willen zijn hetzelfde geld voor sorghum optioneel maar moet het water dan niet aangepast worden. Ik heb Milo gebruikt bij de zaadhaas vandaan en ben van 400 ml half warm water uit gegaan daarna op het programma Rye gezet omdat dat 3.30 duurt. En niet voor coeliakie programma gekozen dat 1.50 uur duurt. Zouden jullie hierop willen reageren.

    Beantwoorden
    • Isabelle Trebillod zegt

      10 november 2014 om 13:02

      IK zet het altijd op programma 9 (glutenvrij programma) en het gaat altijd goed. Ik heb wel een ander merk machine. Water is indicatief. Je kunt meer water gebruiken afhankelijk van de hoeveelheid tot 500, zelf 600 ml. Het is steeds uitproberen totdat de juiste hoeveelheid bereikt is. Succes
      Isabelle

      Beantwoorden
      • E. Gerritsen zegt

        17 november 2017 om 17:24

        als je een niet-gluten programma op de broodbakmachine gebruikt, dan wordt het deeg te veel gekneed en werkt de gist niet meer. Ook als je te veel water/vocht gebruikt, zakt hij in. Ook moet je de gist pas op het laatst in de bakmachine doen, apart in een kuiltje en dat weer bedekken. Het mag beslist niet eerder in contact komen met het zout, want dan werkt het niet meer goed. Afhankelijk van het merk broodbakmachine zit het glutenvrij programma onder een andere knop/nummer. Trek je van de baktijd niets aan, dat doet de machine wel voor je.

        Beantwoorden
  18. Thea de Boer zegt

    8 november 2014 om 12:59

    Hoe lang moet het in de oven en op hoeveel graden?

    Beantwoorden
    • Isabelle Trebillod zegt

      10 november 2014 om 13:05

      In de oven weet ik het helaas niet omdat ik het altijd met een broodmachine heb gedaan. Sorry!

      Beantwoorden
  19. Hanny zegt

    15 augustus 2014 om 11:17

    Sorghum meel heet ook milo meel en ik koop het onder die naam bij Molen de Zandhaas in Santpoort Noord.

    Beantwoorden
    • Fulco zegt

      3 november 2017 om 19:25

      Ik vond via Sjoprz dat de AH het heeft van het merk Peak

      Beantwoorden
  20. Tineke zegt

    8 augustus 2014 om 06:37

    Goedendag aangezien ik een ernstige notenallergie heb moet ik deze weglaten in het recept voor teffbrood. Moet hier geen vervanging voor worden gebruikt?

    Beantwoorden
    • Isabelle Trebillod zegt

      10 november 2014 om 12:58

      nee dat hoeft niet. Noten zijn slechts een extra gezonde toevoeging

      Beantwoorden
    • marjo zegt

      18 mei 2017 om 11:53

      Je kunt ook druivenpit meel gebruiken, gezond en een nootachtige smaak.

      Beantwoorden

Laat een reactie achter Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Primaire Sidebar

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en ontvang als extraatje gratis 4 wandelbingokaarten.

Volg ons ook op Facebook

Goed eten Gezond leven

Partners:

Wil je ons helpen? Dankzij onze partners zijn wij in staat om deze website te blijven maken. Daar zijn we blij mee. Zij bemoeien zich overigens niet met de inhoud van onze site!

Body and Fit shop    

Dossiers

Dossiers Goed eten Gezond leven over voeding, bewegen en mind




Alka Greens

Footer Widget Header

Footer

Recente berichten

  • Hoe gezond is fietsen met trapondersteuning?
  • Praktische tips voor het stellen van haalbare doelen
  • Hoe kun je omgaan met energievreters?
  • Hoe kun je merken dat je te weinig goede voedingsstoffen binnenkrijgt?
  • Wat is vriendschap?

Let op

Deze website geeft geen medisch advies en is slechts ter inspiratie bedoeld voor een gezonder leven en zelfzorg met de juiste voeding, leefstijltips en tips voor beweging. Bij fysieke of mentale klachten dien je te allen tijde je (huis)arts te raadplegen.

Meest gelezen artikelen op onze site

  1. Is kurkuma gezond?
  2. Welke maaltijdboxen zijn er allemaal?
  3. Is muntthee gezond?
  4. Feiten over het ontzuren van je lichaam
  5. Basisrecept speltpannenkoeken
  6. Tips om af te vallen als je ouder dan 40 bent
  7. Welke eiwitshake is het beste?
  8. Fitness artikelen voor de thuisfitness
  9. Collageen-proteïnepoeder getest, goed voor huid, spieren en gewrichten
  10. De lekkerste en beste suikervervanger

Goed eten Gezond leven

Over ons, onze visie en missie
Disclaimer
Privacy statement
Partners
Adverteren
Gastbloggers
Nieuwsbrief
Dossiers
Contact

Zie ook:
Wellness Vakanties

Volg ons op Social Media

Volg ons op FacebookVolg ons op Twitter Volg ons op Pinterest Volg ons op Instagram Volg ons op Youtube

© 2023 Goed Eten Gezond Leven