Eten, we doen het allemaal, iedere dag en toch heeft lang niet iedereen dezelfde relatie met eten. De een eet omdat het moet, de ander geniet intens van eten, weer een ander eet om te vergeten of om zichzelf te troosten. In dit blog leer ik je echt genieten van eten...
De een is te dik, een ander te dun, maar wat voor relatie je ook met eten hebt, om echt te genieten van eten, is het belangrijk dat je stil staat bij wat je eet.
Mindful eten
Door aandachtig te eten ontdek je wat voedingsmiddelen met je doen, hoe je lichaam er op reageert, wat energie geeft en wat energie vraagt. Veel etenswaren die je in de supermarkt kunt kopen zitten bijvoorbeeld vol met zout, vet en suiker en vaak ook nog met tarwe.
De combinatie van deze ingrediënten zorgt ervoor dat je van deze producten veel wilt eten. Zo is het logisch dat je vaak een zak chips in een keer leeg eet. Ditzelfde geldt bijvoorbeeld voor chocolade, in een normale reep zit voornamelijk suiker en vet. Hierdoor eet je gemakkelijk een hele reep in een keer op.
Je voelt je direct erna misschien wel schuldig, oververzadigd of misselijk, maar dat gevoel verdwijnt weer, zodra je een paar uur of dagen verder bent en hetzelfde gedrag herhaalt. Echt genieten doe je op dat moment niet, het is een soort handeling die je herhaalt zonder erbij na te denken. Maar stel nu dat je wilt afvallen, meer energie wilt krijgen of beter in je vel wilt zitten, dan is er maar 1 oplossing en dat is met aandacht eten en drinken.
Iedereen weet natuurlijk wel dat suiker niet zo gezond is en dat het beter is dat te vermijden. Wat veel mensen daarentegen niet weten is dat er in heel veel producten veel meer verborgen of onduidelijke ingrediënten zitten die heel ongezond voor ons zijn en die ons juist aanzetten tot meer eten.
Met aandacht eten, hoe doe je dat dan?
Met aandacht eten, is niets meer dan je bewust zijn van wat je eet en hoe je het eet. Als je altijd alles naar binnen werkt wat je tegen komt, dan ben je je niet bewust van wat je eet.
Eet je snel achter je bureau of de televisie, dan ben je meer bezig met het andere, dan met dat wat je eet. Je hebt dan op een gegeven moment alles op, zonder dat je het echt het geproefd of hebt gevoeld wat het in je lichaam of je mond doet. Na het eten kun je je vreemd voelen en je hebt geen idee waar het door komt.
Een paar regels om bewust te eten:
- Koop alleen voedingswaren waarvan je weet wat het is. Bij groenten en fruit is het duidelijk, een peer is een peer en een paprika is een paprika. Veel producten uit de supermarkt hebben echter vaak onbekende ingrediënten op de ingrediëntenlijst staan. Kijk gewoon eens hoeveel ingrediënten jij ervan kent.
- Wees met je aandacht volledig bij dat wat je eet. Of het nu een stukje chocola is of een zelfgemaakte pasta. Wees je bewust van wat er op je bord ligt, hoe het smaakt, wie het heeft gemaakt en voel de structuren en smaken in je mond.
- Vraag je af welke weg het product heeft afgelegd voor het op jouw bord of in jouw hand terecht kwam.
Een oefening om te eten met aandacht
Om te oefenen in eten met aandacht, kun je het volgende doen.
- Koop een reep echte chocolade, met minimaal 70% cacao. Bijv. de heerlijke chocolade van Greensweets.
- Maak de verpakking open en bekijk de reep.
- Breek nu een stukje af, leg dit op een mooi bordje en leg de rest van de reep weg, ga dan ergens rustig zitten.
- Bekijk het stukje chocolade, ruik eraan, voel de textuur en blijf met je aandacht steeds bij de chocolade.
- Neem dan een klein hapje, laat de chocolade op je tong smelten en proef alle smaken.
- Herhaal dit ook bij de volgende hapjes, neem de tijd en geniet intens van dit kleine stukje chocolade.
Op deze manier ben je bewust bezig met eten en in de tijd waarin je vroeger misschien een hele reep at, eet je nu maar een klein stukje. Hiermee verwen je jezelf ultiem en ben je bewust bezig met eten!
Dit blog is geschreven door Irene van Personal Retreat, een inspirerend programma om je te leren ontspannen.
Meer lezen?
- Lees ook ons eerdere blog over mindful eten.
Fotocredits: Frédéric BISSON
Irene van Gent
Laatste berichten van Irene van Gent (toon alles)
- Tomatentaart - 28 oktober 2015
- Bloemkoolsoep - 13 oktober 2015
- Hartige taart met witlof en spinazie - 5 oktober 2015
Laat een reactie achter