In een eerder artikel werden diverse trends op het gebied van voeding en leefstijl voor 2023 beschreven. Een van de deze trends betrof meer flexibiliteit qua werktijden. De flexibelere instelling als het gaat om werktijd en -locatie die zijn intrede heeft gedaan tijdens de coronapandemie en -maatregelen, is duidelijk blijven hangen. Hieronder lees je er meer over.
Veranderingen in werken tijdens en na de coronapandemie
De coronapandemie heeft in een klap grote veranderingen gebracht in werklocaties en -tijden. Mensen moesten van de een op de andere dag volledig vanuit huis gaan werken. Een behoorlijke omslag, die niet iedereen even waardeerde. Sommige mensen misten het persoonlijke contact bijvoorbeeld erg. Anderen zagen juist vooral de voordelen. Zoals een betere privé-werkbalans door minder reistijd. Ook moest mensen door de sluitingen van scholen en kinderopvang tijdens de lockdown overdag tijd met de kinderen doorbrengen, en werkten ze vaak ’s avonds.
Na de coronatijd hebben veel werkgevers en medewerkers een gulden middenweg gezocht. Gedeeltelijk thuiswerken, en gedeeltelijk op locatie. Het hybride werken deed zijn intrede. Verder wordt er ook meer gestuurd op het afronden van projecten en behalen van doelen op zelf te bepalen tijdstippen, in plaats van de aanwezigheid op locatie tijdens werkuren.
Andere eisen aan werkplekken vanwege het hybride werken
Het hybride werken zorgt voor nogal andere eisen aan werkplekken. Ergonomische bureaustoelen op kantoren zijn bijvoorbeeld belangrijker dan ooit, nu er eigenlijk alleen nog maar flexplekken zijn. Naast ergonomische bureaustoelen die volledig aangepast kunnen worden aan iemand zijn lichaamsbouw en favoriete zithouding, is het ook fijn als de bureaus in hoogte verstelbaar zijn.
Nu er veel mensen gedeeltelijk thuiswerken, is een goed thuiskantoor echt een musthave. Ook hier mogen ergonomische bureaustoelen en instelbare bureaus niet ontbreken. Om goed te kunnen werken is het belangrijk een werkplek te hebben met directe daglichttoetreding en goede verlichting, en voldoende ventilatie.
Meer vrijheid in wanneer je werkt
Hierboven werd al genoemd dat medewerkers tegenwoordig meer op doelen en targets worden beoordeeld. Wanneer ze werken, is hierbij minder van belang. Flexibilisering is echter iets dat de arbeidsmarkt al veel langer beïnvloed, op diverse manieren. Een van de oorzaken van het groeiende aantal zelfstandigen, is bijvoorbeeld de vrijheid die ze hebben als het gaat om werkuren en -tijden.
Vooral onder jongvolwassenen is het verder erg populair om flexibel, projectmatig werk aan te nemen. Hebben ze nog niet de ‘verplichtingen’ van een gezin en kinderen, dan willen ze zelf bepalen wanneer ze werken. Vaste contracten zijn hierdoor niet langer het na te streven doel. Hoewel deze werkinstelling gepaard gaat met lagere inkomsten, hechten ze meer waarde aan de vrijheid die het oplevert. Aan werkgevers de uitdaging om zeker met de huidige personeelstekorten toch medewerkers aan te trekken, rekening houdend met de voorwaarden op het gebied van flexibiliteit die de mensen eisen.
Medewerkers krijgen meer eigen regie over werktijden – en locatie
Digitalisering heeft onze maatschappij de afgelopen decennia behoorlijk veranderd. Maar hoewel er op diverse vlakken allerlei belangrijke ontwikkelingen plaatsvonden, bleef de manier waarop en waar we werken hier eigenlijk nog op achter. Waar eerder nog verwacht werd dat met de komst van computers mensen veel minder op locatie zouden werken, bleef aanwezigheid op kantoor of een andere werklocatie toch de standaard. Door ontwikkelingen die de coronapandemie in gang heeft gezet werken veel mensen nu veel vaker op tijden of locaties die hen uitkomen, in plaats van die de werkgever bepaalt.
Benieuwd welke ontwikkelingen we nog meer mogelijk gaan zien dit jaar? Dat lees je in het artikel ‘Trends 2023: wat kun je verwachten op gebied van voeding en leefstijl?’.