Hoe eieren jouw slechte eetpatroon kunnen veranderen
Eieren bevatten ontzettend veel voedingsstoffen die bijdragen aan een gezond en vitaal leven. Maar eieren doen meer dan ons lichaam van vitaminen en mineralen voorzien. Ze hebben zelfs effect op ons brein!
Eieren bevatten veel eiwitten. Dat zorgt niet alleen voor een vol gevoel, het vermindert ook je zin in zoet! Dat is wetenschappelijk bewezen.
Als je eieren bij het ontbijt eet, ben je gedurende de dag bestand tegen die stemmetjes in je hoofd die zeggen: “Neem een lekker koekje” of “Hmm, chocolade is wel lekker tussendoor of na het eten bij de koffie”. Hoe dat werkt?
Rol van dopamine in eieren
Door eiwitrijke voeding in de ochtend, stijgt het dopamineniveua in je brein. Dopamine staat ook bekend als ‘het geluksstofje’. Het zorgt ervoor dat we blij kunnen zijn, doordat de hersenen bij het vrijkomen van dopamine beloning ervaren. Zo maak je dopamine aan bij eten, maar ook bij seks of als je een cadeautje krijgt.
Bij ontbijten stijgt het dopamineniveau en daardoor grijp je gedurende de dag minder snel naar voedingsmiddelen die ineens voor veel dopamine zorgen. Dat zijn namelijk de zoete en vette snacks! Onbewust krijg je daarin trek als je minder dopamine hebt, omdat je brein ‘weet’ dat het daardoor dopamine aanmaakt. Vet en zoet zorgt echter voor een dopaminepiek. Een piek daalt ook weer snel, waardoor je wéér trek krijgt in een snoepje of koekje. Voor je het weet is het pak koekjes of de zak chips leeg… Niet dé manier om gezond te (blijven) eten.
Waarom eieren als ontbijt?
Eieren bevatten veel eiwitten en volgens onderzoek van de University of Missouri-Columbia is een eiwitrijk ontbijt het allerbeste ontbijt om je verlangen naar vette, hartige en zoete snacks te verminderen.
Wil je meer (wetenschappelijke) info over eieren? Neem eens een kijkje op Eiproducten. Hier lees je alles over eieren, eiproducten, ei weetjes en recepten met eieren.
Handige producten om je ontbijt nog makkelijker te maken:
Fotocredits: Paul Keller
Laat een reactie achter