Om je gezond en fit te voelen, is het goed om je stresslevels analyseren. Het leven kan soms zo veel van ons vragen, dat we vergeten dat er ook zoiets bestaat als overbelasting. Het is heel belangrijk af en toe de druk die je op jezelf legt te onderzoeken. Waarom? Omdat stress de ongeziene oorzaak is van veel gezondheidsklachten.
Gezondheidsklachten door stress
Vraag jouw huisarts maar eens het volgende: ‘Als mijn immuunsysteem 100% goed functioneert, kan het dan alle ziektes bestrijden?’ Het antwoord is altijd: ja. Dit is goed nieuws, want dit betekent dat we gemaakt zijn om onszelf te genezen. Er is alleen één ‘maar’: ons immuunsysteem functioneert niet goed.
Een goed immuunsysteem heeft alle energie om jouw lichaam te verdedigen. Maar overbelasting, oftewel stress, gooit roet in het eten. Jouw lichaam draait dan overuren waardoor niet alle ziektekiemen meer gespot worden of er is gewoonweg onvoldoende energie om ze te bestrijden.
De effecten hiervan merk je snel: je bent vermoeid, wordt dikker (voedingsstoffen worden niet meer goed verwerkt), emotioneel onstabiel of krijgt het erg snel koud. Allemaal signalen dat het tijd is voor meer rust. Maar dat is niet wat we willen. We kiezen juist voor nóg meer taken. We besluiten meer te gaan sporten, ons te verdiepen in vitaminesupplementen en we starten met een cursus biologisch koken. Allemaal ontzettend goede voornemens die zeker een positief effect kunnen hebben op jouw gezondheid. Maar pak je daarmee de oorzaak van het probleem aan?
Mensen komen bij mij op het moment dat al het andere niet meer werkt. De vraag die ik het meest krijg is: ‘Wat kan ik doen om weer te herstellen?’ Maar mijn antwoord is helaas nog niet heel populair: neem rust!
Toch wil ik een beroep op je doen, nu je deze blogpost al voor een derde gelezen hebt: lees nog heel even verder en geef het idee van stress als ongeziene oorzaak van gezondheidsklachten een kans. Hieronder lees je namelijk 5 manieren om te weten te komen of stress aan de basis ligt van jouw gezondheidsklacht.
Signalen van stress
Handige informatie om gezond en fit te zijn.
Signaal #1: De ‘vlucht of vecht’ reactie staat continu aan
Ben je snel geërgerd? Dan kan het heel goed zijn dat je continu in ‘vlucht-of-vecht modus’ staat. Dit is een hele handige staat van zijn als er ècht iets aan de hand is. Door een toename van cortisol en adrenaline kun je snel en effectief reageren zonder dat je eerst na hoeft te denken. Problemen ontstaan zodra je altijd in deze modus bent. Het begint met een gevoel van onrust, maar kan zich heel goed uitbreiden tot chronische bezorgdheid en zelfs depressie.
Signaal #2: Verhoogde hartslag en ademhaling
Kortademigheid is lang niet altijd een teken van een te lage conditie. Het kan heel goed zijn dat het aan je ademhalingspatroon ligt. Kun je moeilijk een buikademhaling aanhouden? Dit wordt vaak veroorzaakt door te veel stress. Ook een verhoogde hartslag geeft aan dat jouw lichaam op één of andere manier onder druk staat. Het is een vicieuze cirkel. Je bent kortademig omdat je gestresst bent, maar tegelijkertijd word je weer meer gestresst door jouw kortademigheid. Het zenuwstelsel denkt namelijk continu dat er iets aan de hand is, omdat je zo kortademig bent.
Signaal #3: Misselijkheid en buikpijn
De snelle toevoer van hormonen, kortademigheid en verhoogde hartslag kunnen effect hebben op jouw verteringssysteem. De energie gaat dan naar het onderhouden van het de hersenen, de longen en het hart. Zo blijft er weinig energie over! Soms is er zelfs onvoldoende energie beschikbaar voor het verteren van voedsel. Hierdoor krijg je buikpijn, wordt je misselijk of je krijgt diarree of last van constipatie.
Heb je veel last van je buik? Ga dan eens na of het misschien aan jouw stresslevel ligt.
Signaal #4: Onregelmatige of geen menstruatie
Stress kan het functioneren van de hypothalamus onderdrukken, wat de hypofyse beïnvloedt, en wat op zijn beurt de eierstokken beïnvloedt. De gevolgen hiervan zijn heel divers, maar een onregelmatige of wegblijvende menstruatie is een klacht die steeds meer met stress in verband wordt gebracht.
Signaal #5: Veel verkouden en grieperig
Ben je vaak verkouden en grieperig? Dan is dit een teken dat jouw immuunsysteem niet optimaal presteert. Je bent vatbaarder voor virussen en andere ziektes. Als je erg veel druk ervaart in het dagelijks leven, dan is dat een sterke indicator dat stress ook op jouw gezondheid effect heeft.
De goede kant van stress
Als je het bovenstaande zo leest, dan lijkt het misschien net alsof stress maar beter helemaal vermeden kan worden. Maar dat is niet waar! Stress is in essentie juist heel goed. Het motiveert ons, houdt ons alert en geeft het immuunsysteem een boost. Een beetje stress is heel gezond, maar te veel stress heeft drastische gevolgen. Het toverwoord is dus: balans.
Denk je eens in hoeveel meer plezier en geluk je uit jouw leven kunt halen als je de negatieve kanten van stress weet te vermijden! Natuurlijk weet je niet wat het leven zal brengen, hoe stabiel jouw situatie ook is. Het kan zo zijn dat de druk opgevoerd word. Maar juist dan is het fijn als je terug kunt vallen op simpele technieken die jouw kalmte en ontspanning geven.
Er zijn zo veel leuke en interessante manieren om de juiste balans te vinden. Echt alles van voeding tot beweging tot meditatie kan jou helpen.
—
(Vanessa & Jenny: Dit artikel is geschreven door onze nieuwe gastblogger Sandra Hellendoorn. Hieronder vind je haar profiel. In de aankomende artikelen van haar hand gaat ze je helpen beter in balans te blijven, in welke situatie dan ook.)
Laatste berichten van Sandra Hellendoorn (toon alles)
- Direct een ontspannen gevoel | 3 Eenvoudige Tips - 24 april 2016
- Gezondheidsklachten door stress, heb jij last van deze klachten? - 17 maart 2016
Laat een reactie achter