Wil je zelf een moestuin beginnen in de tuin? Of wil je een moestuin op het balkon? Groente uit eigen tuin kan heel klein, maar ook groot opgezet worden. Afhankelijk van de ruimte die je hebt. Onze blogger Andrea is een enthousiaste kok van groente uit eigen tuin.
(H)eerlijke groente en fruit
Je weet zelf waar je groente en fruit komen. Als je zelf geen bestrijdingsmiddelen gebruikt, dan weet je ook dat het gezonder is dan dat je het gekocht hebt in de supermarkt. Maar bovenal smaakt zelfgekweekte groente extra lekker. Een (kleine) moestuin geeft je veel plezier.
Een goede start
Een van de belangrijkste zaken om goed te doen is de grond. Daarnaast is het goed om verschillende gewassen te combineren. Veel planten beschermen elkaar namelijk. Gebruik je je moestuin al vaker, wissel de gewassen dan per jaar. Dan haal je het optimale uit de grond.
Stap 1 kiezen
Welke groente en fruit wil je als eerste planten? Het is goed om te starten met eenvoudige gewassen, zoals sla, radijs, boontjes, worteltjes, tomaatjes, aardbeien en kruiden. Deze groeien bijna vanzelf. Er zijn verschillende websites met zaden voor groente en fruit, zoals:
- Zadenkopenonline.nl
- Compleetgroen.nl voor bemesting
- Bol.com -> ja ook dat hebben ze 😉
Stap 2 bodem
Maak de bodem goed klaar voor het zaaien. Dus spit het een aantal keer goed om en verwijder oude wortels en ander afval.
Stap 3 zaaien of planten
Lees nauwkeurig de omschrijving van de zaadjes wanneer je deze en hoe je ze kunt planten. De verpakkingen geven meestal goed aan in welke maand je deze binnen (of onder glas) of buiten kunt zaaien. Sommige planten kun je alleen als plant kopen. Dan staat dat ook op het informatie kaartje van de plant of vraag de tuinder voor meer informatie.
Ik kan uit eigen ervaring vertellen dat het belangrijk is. We hebben vorig jaar een kleine moestuin in de oude zandbak gemaakt en de courgettes hebben alles overmeesterd. Toen ik deze weg gehaald had, gingen de tomaten hoogtij vieren. De rest had daardoor te weinig ruimte om te groeien ;-(
Wist je dat je in maart al tuinbonen, doperwten en spinazie kunt zaaien?
Stap 4 verzorgen
Tussentijds is het goed om te denken aan de volgende zaken:
- mest de grond. Het liefst met langzaamwerkende biologische meststof
- sproei de planten bij droogte. Niet te vaak, want dan worden de planten lui.
- hou luis, slakken en witte vlieg buitenshuis. Zoek milieuvriendelijke manieren op, zoals gebroken stukjes schelpen tegen slakken of knoflooktenen in de planten.
- bind planten op, zodra ze extra steun nodig hebben.
Leukste stap oogsten
Kijk met je eigen ‘boerenverstand’ of de vrucht al rijp is, of gebruik daarvoor de zakjes en kaartjes die je had bij het zaaien of planten.
Vanessa
Laatste berichten van Vanessa (toon alles)
- Bijzonder recept: grapefruit Gazpacho - 16 oktober 2024
- Paar minuten adempauze op het werk vermindert stress - 6 oktober 2024
- Bosvruchten smoothie - 4 oktober 2024
Laat een reactie achter