Lof met ham en kaas is een gerecht dat bijna iedereen kent, maar heb je wel eens lof met spinazie in een hartige taart gegeten? Irene heeft een heerlijk recept voor je uitgewerkt.
Ingrediënten
-
- 250 gram (volkoren)bloem
- 120 ml water
- 60 ml olijfolie
- snufje zout
- 250 ml slagroom
- 200 gram witlof
- 200 gram spinazie
- 2 eieren
- 4 eetlepels honing
- 2 eetlepels tijm
- zout, peper
Bereiding
Maak het deeg een uur van tevoren (meng alle ingrediënten door elkaar en kneed met je handen tot je een elastisch deeg hebt) en zet weg in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 175 graden.
Maak het deeg plat met de deegroller en leg in een ingevette taartvorm. Prik de taart op verschillende plekken licht in met een vorm en zet ongeveer 15 minuten in de oven. Gebruik een blindbakvulling (dit is bakpapier met daarop gedroogde peulvruchten (linzen of erwten).
In die tijd bereid je de vulling van de taart voor.
Snijd de witlof in kleine stukjes, spoel af in een vergiet en laat heel goed uitlekken. Het is belangrijk dat de witlof heel droog is, als de stronken niet vol zand zitten, kun je ze ook direct gebruiken (als ze niet bespoten zijn). Gebruik je spinazie uit de vriezer, zorg dan ook dat deze heel goed uitgelekt is.
Omdat je de witlof rauw gebruikt in de taart, komt er tijdens het bakken nog water vrij, hierdoor kan het langer duren voor de taart goed gestold is.
Maak een mengsel van slagroom, eieren, honing, tijm, zout en peper.
Haal na een kwartier het taartdeeg uit de oven en leg de witlof op het deeg. Giet daarna het eimengsel over de witlof.
Zet de taart ongeveer 30 minuten in de oven.
De taart is klaar als het mengsel gestold is en de bodem lichtbruin gekleurd.
Eet smakelijk
Irene van Gent
Laatste berichten van Irene van Gent (toon alles)
- Tomatentaart - 28 oktober 2015
- Bloemkoolsoep - 13 oktober 2015
- Hartige taart met witlof en spinazie - 5 oktober 2015
Laat een reactie achter