Je bekkenbodem trainen? Is dat nodig? Misschien sloof je je geregeld uit in de sportschool om je arm-, been- en buikspieren te trainen. Je bent uren aan het zwoegen, maar train je je bekkenbodemspieren dan eigenlijk ook? De kans daarop is vrij klein. Sommige mensen weten ook niet precies waar deze spieren zich bevinden. En dat zou je eigenlijk wel moeten weten, omdat deze spieren erg belangrijk zijn. Ik vertel je meer over de bekkenbodem en hoe je deze kunt trainen. Lees snel verder voor meer informatie over de bekkenbodemspieren.
Wat is de functie van je bekkenbodem?
Je bekken zijn ook botten die zich tussen je heupen en buik bevinden. De onderkant hiervan wordt ook wel de bekkenbodem genoemd. In je bekken bevinden zich de baarmoeder en de blaas. Spieren houden je bekkenbodem op zijn plaats. De functie van de bekkenbodemspieren is ervoor zorgen dat je niet ongewenst urine zal verliezen. Ook helpen ze om incontinentie te voorkomen en lage rugpijn te verminderen. Je bekkenbodem trainen zal de bloedtoevoer naar je vagina verbeteren, waardoor de vochtigheid hiervan ook toeneemt. Train je jouw bekkenbodem goed, dan kun je ook een intenser orgasme krijgen.
Als je ouder wordt, worden je bekkenspieren vaak slapper. Ook tijdens een bevalling kunnen ze worden opgerekt, wat kan zorgen voor incontinentie en bekkeninstabiliteit. Deze ongemakken kun je echter voorkomen door je bekkenbodem te trainen. Maar hoe doe je dat precies?
Hoe kun je je bekkenbodem trainen?
Als je je bekkenbodemspieren wilt trainen, moet je goed weten waar deze precies zit. Wat je kunt doen, is doen alsof je met je vagina iets vasthoudt. Je zal dan bepaalde spieren gaan voelen, wat dus je bekkenbodemspieren zijn. Je kunt ook je bekkenbodemspieren voelen door je plasstraal te onderbreken tijdens het plassen. Dit is namelijk ook iets wat je met je bekkenbodem doet. Heb je uitgevonden waar je bekkenbodemspieren zitten? Dan gaan we door naar de volgende stap.
Bekkenbodem work-out
Nu je weet waar je bekkenbodem zit, is het tijd om je bekkenbodem te trainen via onze handige work-out. Volg onderstaande stappen precies op:
- Span je bekkenbodemspieren aan en houd dit vast voor enkele seconden (alsof je je plas ophoudt).
- Trek nu je bekkenbodem iets verder in en houd dit ook enkele seconden vast.
- Nu ga je je spieren volledig aanspannen.
- Ontspan je spieren eerst voor de helft en ontspan ze daarna helemaal.
Zoals je ziet is het niet heel lastig om je bekkenbodem te trainen. Ook kun je trainen met een app, om het nog makkelijker te maken. Je koopt dan een apparaatje die je vervolgens met de bluetooth kunt verbinden aan de app. Het kan ook zo zijn dat je hier toch wat hulp bij wenst.
Lukt het niet? Ga naar een specialist
Mocht je hulp willen om je bekkenbodem te trainen, dan kun je ook eens een afspraak maken bij je huisarts. Deze kan je doorverwijzen naar een specialist, zodat je jouw bekkenbodem in stappen kunt trainen. Weet je dat er ook speciale bekkenbodemfysiotherapeuten zijn? Dit is ideaal na een bevalling of als je al wat ouder bent en merkt dat je bekkenbodemspieren wat slapper zijn geworden. Wij wensen je veel succes met het trainen van je bekkenbodem!
(red) Met dank aan Miss Steel voor de samenwerking bij dit artikel
Jenny
Laatste berichten van Jenny (toon alles)
- Pijn aan één knie tijdens het fietsen: oorzaken, tips en preventie voor fietsers - 20 november 2024
- Hoe kan ChatGPT helpen met een gezondere levensstijl? - 17 november 2024
- Helpt ontzuren of ontgiften (detoxen) bij reuma of fibromyalgie? - 13 november 2024
Laat een reactie achter