Heb je wel eens gehoord van MSM? Het is niet zo gek als je dit niet zoveel zegt. Hieronder vertel ik hier meer over. Ook wat het bijdraagt aan je gezondheid en hoe je dit bijvoorbeeld via voeding binnen kunt krijgen.
Zwavel en MSM
Zwavel is een heel belangrijk mineraal voor je lichaam. Het speelt een rol bij tal van lichaamsfuncties. MSM (methylsulfonylmethaan) is een organisch gebonden zwavel, de natuurlijke vorm. Je kunt dit binnenkrijgen door voeding of supplementen. Het is zowel voor inwendig als uitwendig gebruik verkrijgbaar.
Zwavel is een macromineraal waarvan je lichaam veel nodig heeft om goed te kunnen functioneren. Het is een zogenaamd essentieel mineraal, zoals calcium en magnesium. Je lichaam kan zwavel niet zelf aanmaken maar moet zwavel opnemen uit voeding. Helaas bevat ons voedsel minder zwavel dan vroeger. Dit komt mede door voedselbewerking, bodemverarming, kweken in kassen en het lang bewaren van voedsel in koelingen.
Wat is MSM?
De organische vorm van zwavel komt van nature voor in planten, dieren, bacteriën en schimmels en jouw eigen lichaam. Het kan ook worden gemaakt in laboratoria en dan worden verkocht in poeders, tabletten en gels. Dit betreft een synthetische vorm van MSM.
Zwavel vormt samen met zuurstof, waterstof, stikstof en koolstof de fundamentele elementen voor bijna alle organen in je lichaam.
Waar zit zwavel in?
Zwavel zit zowel in plantaardige als dierlijke producten. Het komt veel voor in onze voeding maar slechts in kleine hoeveelheden. Bij het verhitten van voedsel gaat er ook nog eens een groot deel verloren. Goede bronnen van zwavel zijn: mosselen, kip, pinda’s, kabeljauw, biefstuk, zalm, eieren, amandelen, knoflook, broccoli, kool, ui en spinazie.
Het zit ook in regenwater en dauw (zo belandt het dus in ons voedsel). De rijkste natuurlijke bron van MSM is moedermelk.
Waarom is zwavel goed voor je gezondheid?
Zwavel is te vinden in spieren, botten, hersenen, huid (collageen), haren en nagels. Het mineraal is nodig voor de opbouw en het onderhoud ervan. Het zorgt voor structuur en elasticiteit. MSM wordt onder andere ingezet bij gewrichtspijn en spierpijn, allergieën (voor dieren, pollen of stoffen van buitenaf), huidaandoeningen, het verminderen van ontstekingen en het opbouwen van meer weerstand. MSM is een bestanddeel van keratine, dat een bouwstof is van haar, huid en nagels.
MSM, dus zwavel als supplement, is een populair voedingssupplement dat wordt gebruikt voor veel verschillende doeleinden. Aan MSM worden veel positieve eigenschappen toegekend, zoals een goede eiwitstofwisseling, het afvoeren van afvalstoffen, een mooie huid en gezonde gewrichten.
De onderzoeken die tot nu toe zijn gedaan naar MSM zijn veelbelovend. Er moet echter nog veel meer wetenschappelijke onderzoek plaatsvinden om de voor- en, natuurlijk ook, de nadelen te onderzoeken.
Hoeveel zwavel mag je per dag?
Voor zwavel bestaat geen aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (adh). Het is nog niet wetenschappelijk onderzocht hoeveel je er van nodig hebt. Ook weten we niet of je er te veel van binnen kunt krijgen.
Je kunt wel een tekort hebben aan zwavel. Als je ouder wordt, neemt de hoeveelheid zwavel in je lichaam af. Hierdoor kun je last krijgen van je gewrichten. Dit uit zich vooral in pijn en stijfheid. Ook kunnen er ontstekingen in je spieren ontstaan. Tevens kunnen rimpels en haaruitval worden gewijd aan een gebrek aan zwavel.
Supplementen met zwavel
Voor wie te weinig zwavel binnenkrijgt via voeding, is een supplement een welkome aanvulling. Als je ouder wordt, gaat de hoeveelheid zwavel in je lichaam achteruit. Ook dan kan MSM een tekort oplossen. En dat is belangrijk, omdat voor veel lichaamsfuncties zwavel onmisbaar is. Het maakt onderdeel uit van de aminozuren cysteïne (in de antioxidant gluthation) en methionine, die je lichaam nodig heeft voor de aanmaak van eiwitten. 1 gram per dag volstaat.
Het mineraal zwavel maakt tevens onderdeel uit van de vitamines B1 en B8. Deze vitaminen zijn essentieel bij het vrij maken van energie uit vet, koolhydraten en eiwitten. Zwavel is ook belangrijk bij het ontgiften van het lichaam en is onmisbaar voor de aanmaak van insuline.
Glucosamine
MSM is een goede combinatie met chondroïtine, collageen en glucosamine. Glucosamine zorgt voor de aanmaak van kraakbeen en voorkomt of vermindert de kans op aandoeningen als artrose. Vrijwel al het weefsel in je lichaam heeft glucosamine nodig. Ook chondroïtine helpt bij het gezond houden van de hoeveelheid kraakbeen in het lichaam. Het voorkomt te snelle gewrichtsslijtage.
Vaak wordt voor de aanmaak van kraakbeen (in de gewrichten) en botten ook nog mangaan en vitamine C toegevoegd. Vitamine C is ook van belang voor de vorming van collageen wat belangrijk is voor de botten en je huid. Je lichaam maakt zelf glucosamine aan. Als je ouder wordt, wordt deze aanmaak minder.
MSM werkt ook goed samen met de mineralen calcium en magnesium. Je kunt het dus uitstekend gebruiken in combinatie met een goede multivitamine.
MSM in poedervorm
MSM is verkrijgbaar in poeder, capsules of tabletten. Je lichaam neemt poeders het beste op. Pillen zijn makkelijk om in te nemen. Het MSM poeder kan worden opgelost in water of vruchtensap. Poeder kun je ook makkelijk toevoegen aan je badwater. Een warm bad met MSM poeder kan mensen met spier- en gewrichtsklachten verlichting geven. Of maak alleen een hand- of voetenbadje. Je zou ook wat magnesiumvlokken kunnen toevoegen.
Uitwendig gebruik, MSM gel
MSM wordt meestal verkocht als poeder. De MSM gel is echter bezig met een opmars. De gel is makkelijk aan te brengen op de te behandelen plekken, onder ander bij pijnlijke gewrichten en kleine verwondingen of kneuzingen. De MSM gels van Bonusan en Energetica Natura worden goed opgenomen door je huid. De gel is niet vet. De Bonusan MSM gel zit in een handige dispenser.
Geneeskrachtige werking van zwavel
Zwavel wordt al eeuwen een geneeskrachtige werking toegeschreven. Natuurlijke zwavelbaden, die ontstonden door vulkanische activiteit, werden in de Romeinse tijd al graag bezocht. De heilzame baden werden onder andere gebruikt om pijnklachten te verlichten.
Mensen met reumatische aandoeningen bezoeken tegenwoordig ook nog graag kuuroorden met zwavelbaden. Mensen met huidproblemen kunnen profijt hebben van de ontstekingsremmende werking van deze warmwaterbronnen. Bovendien helpen de baden niet alleen tegen tal van kwaaltjes: het is ook nog eens heerlijk vertoeven in het warme water.
Gebruikte bronnen:
https://www.orthokennis.nl/nutrienten/MSM
https://www.sohf.nl/nutrienten/msm
https://www.ivg-info.nl/voedingssupplementen/msm/
Lees ook het artikel: Doen artsen aan medicijnen of aan geneeskunde?
Laatste berichten van Marijke Lentferink (toon alles)
- Wanneer is magnesium bisglycinaat aan te raden? - 28 september 2024
- Afvallen met acupunctuur, kan dat? - 7 juli 2024
- Supplementen voor je kraakbeen en gewrichten - 5 mei 2024
Laat een reactie achter