Maisbrood kan deel uitmaken van een gezond voedingspatroon, maar het is belangrijk om rekening te houden met verschillende factoren. Want maisbrood is juist vaak minder gezond dan je denkt en dat leg ik hieronder uit.
Maisbrood op zich is ook een bron zijn van voedingsvezels, vitamines en mineralen, zoals vitamine B, vitamine E, magnesium en fosfor. Waar moet je allemaal op letten als je maisbrood wilt eten? Hoe gezond is maismeel en hoe maak je zelf een gezond maisbrood? In dit artikel vind je alle antwoorden!
Maisbrood glutenvrij?
Maisbrood wordt gemaakt van maismeel, wat van nature glutenvrij is. Dit maakt het een goede keuze voor mensen met een glutenintolerantie of coeliakie.
Echter, er wordt in maisbrood meestal juist veel tarwemeel toegevoegd. Daarom kun je er niet zomaar vanuit gaan dat maisbrood glutenvrij is. Als je bijvoorbeeld kijkt naar het maisbrood van AH (Les Pain Madeleine), dan zit hier maar liefst 57% tarwemeel in en 2,7% maismeel. De gelige kleur kan je doen denken dat het echt anders is dan gewoon brood, maar dat is dus eigenlijk niet zo.
Het is een flinke zoektocht om vers maisbrood te kopen zonder tarwemeel en zonder suiker. Als je suggesties hebt, dan horen we het graag, of geef het onder dit artikel aan.
Maisbrood en suiker
Het is namelijk ook belangrijk om op te merken dat maisbrood vaak wordt verwerkt met toegevoegde suikers, vetten en conserveermiddelen, vooral bij commerciële varianten in de supermarkt. Dit kan de voedingswaarde negatief beïnvloeden en minder gezond maken.
Hierdoor kan maisbrood, net als andere soorten licht of wit brood, een hoge glycemische index hebben, wat betekent dat het de bloedsuikerspiegel snel kan laten stijgen. Mensen met diabetes of die proberen hun bloedsuikerspiegel onder controle te houden, moeten hier rekening mee houden en matig zijn met de consumptie van maisbrood.
Het is dus verstandig om de ingrediëntenlijst te controleren en te kiezen voor een versie met zo min mogelijk toegevoegde suikers en kunstmatige toevoegingen.
Hoe gezond is maismeel?
Maismeel op zich is echt een gezonde keuze. Maismeel bevat verschillende goede voedingsstoffen. Hier zijn enkele belangrijke voedingsstoffen die je in maismeel kunt vinden:
1. Koolhydraten: Maismeel bevat goede koolhydraten, die een belangrijke energiebron zijn voor het lichaam.
2. Voedingsvezels: Maismeel bevat ook voedingsvezels, die belangrijk zijn voor een gezonde spijsvertering en het reguleren van de bloedsuikerspiegel. Vezels kunnen ook helpen bij het verminderen van het risico op hartziekten en het bevorderen van een gezond gewicht.
3. Vitamines: Maismeel bevat verschillende vitamines, waaronder vitamine B1 (thiamine), vitamine B3 (niacine) en vitamine B9 (foliumzuur). Deze vitamines zijn essentieel voor het goed functioneren van het zenuwstelsel, de stofwisseling en de celgroei.
4. Mineralen: Maismeel is een bron van verschillende mineralen, zoals magnesium, fosfor en zink. Magnesium is belangrijk voor de botgezondheid, fosfor is betrokken bij de energieproductie in het lichaam en zink speelt een rol bij de immuunfunctie en wondgenezing.
5. Antioxidanten: Mais bevat antioxidanten, zoals carotenoïden, die kunnen helpen bij het neutraliseren van vrije radicalen in het lichaam en het verminderen van ontstekingen.
Het is belangrijk op te merken dat de voedingswaarde van maismeel kan variëren, afhankelijk van de verwerkingsmethode en de mate van verfijning. Onbewerkte, volkoren maismeelvarianten behouden over het algemeen meer voedingsstoffen dan geraffineerde maismeelproducten.
Let op: Maisbloem is niet hetzelfde als maismeel. Maisbloem is gezeefd maismeel. Dit bevat veel minder vezels dan maismeel!
Recept voor maisbrood zonder tarwe
Hier is een recept voor tarwevrij en suikervrij maisbrood. In plaats van de losse meelsoorten, kun je ook kiezen voor een glutenvrije kant-en-klare broodmix. Sommige mensen vinden dat toch makkelijker bakken.
Ingrediënten voor 1 klein brood:
- 1 ½ kopjes maismeel
- ½ kopje amandelmeel
- ½ kopje tapiocameel
- 1 theelepel bakpoeder
- ½ theelepel baking soda
- ½ theelepel zout
- 2 eieren
- 1 kopje ongezoete amandelmelk (of een andere plantaardige melk naar keuze)
- ¼ kopje gesmolten kokosolie
Bereidingswijze:
1. Verwarm de oven voor op 180°C en vet een broodvorm in of bekleed deze met bakpapier.
2. In een grote kom combineer je het maismeel, amandelmeel, tapiocameel, bakpoeder, baking soda en zout. Meng goed door elkaar.
3. In een aparte kom klop je de eieren los. Voeg de amandelmelk en gesmolten kokosolie toe en meng goed.
4. Giet het eimengsel bij de droge ingrediënten en roer tot alles goed gemengd is. Als je extra ingrediënten wilt toevoegen (zie de opmerking hieronder), meng je die nu ook door het beslag.
5. Giet het beslag in de ingevette broodvorm en strijk de bovenkant glad.
6. Bak het brood in de voorverwarmde oven gedurende 30-35 minuten, of tot een tandenstoker er schoon uitkomt wanneer je die in het midden steekt.
7. Haal het brood uit de oven en laat het even afkoelen in de vorm voordat je het uit de vorm haalt en volledig laat afkoelen op een rooster.
8. Snijd het brood in plakjes en serveer. Je kunt het brood bewaren in een luchtdichte verpakking op kamertemperatuur of in de koelkast.
Dit recept levert een heerlijk tarwevrij en suikervrij maisbrood op. Je kunt het aanpassen en experimenteren met verschillende smaakmakers en extra ingrediënten om het naar jouw voorkeur te maken. Zoals het toevoegen van geraspte kaas, maiskorrels, fijngehakte nootjes, of bepaalde kruiden.
Conclusie: wel of niet kiezen voor maisbrood?
Iemand die geen glutenallergie heeft en niet zelf een brood wil bakken, kan het beste kiezen voor volkorenbrood. Omdat volkorenbrood de beste voedingsmiddelen bevat, veel vezels en langzame koolhydraten.
Maismeel is echter wel gezond en een goede keuze voor iemand die niet tegen tarwe of gluten kan. De beste optie is dan om zelf een brood te maken met maismeel, zoals met het hiervoor genoemde recept voor maisbrood. Zo voorkom je dat er niet alsnog tarwe in is verwerkt en dat het verder zo zuiver mogelijk is.
Tip: Zie ook dit recept voor een glutenvrij pompoenbrood
Jenny
Laatste berichten van Jenny (toon alles)
- Pijn aan één knie tijdens het fietsen: oorzaken, tips en preventie voor fietsers - 20 november 2024
- Hoe kan ChatGPT helpen met een gezondere levensstijl? - 17 november 2024
- Helpt ontzuren of ontgiften (detoxen) bij reuma of fibromyalgie? - 13 november 2024
Laat een reactie achter