Witte kool is een van de gezondste en voedzaamste groenten die er zijn, omdat het een verscheidenheid aan essentiële voedingsstoffen bevat. Het is een uitstekende bron van vitamine C en K, evenals verschillende mineralen, voedingsvezels en antioxidanten. Bij witte kool hebben we het trouwens over de ronde kool en niet over de spitskool. Ook hebben we het niet over zuurkool. Ook al wordt zuurkool gemaakt van witte kool, door het fermenteren is het toch een hele andere smaak en heeft het weer andere gezondheidsvoordelen.
Witte kool bevat onder andere antioxidanten die ontstekingen in het lichaam kunnen helpen verminderen en je kunnen beschermen tegen bepaalde ziekten. Witte kool bevat veel oplosbare vezels die niet alleen helpen bij de spijsvertering, maar ook je bloedvaten gezond houden door het LDL (“slechte”) cholesterolgehalte te verlagen.
Eigenlijk geeft dat al aan hoe gezond witte kool is, maar er is nog meer. Lees hieronder waarom witte kool nog meer gezond is!
Goedkope groenten
Witte kool is heel geschikt om als basis te gebruiken van veel maaltijden. Ook als bijgerecht is het heel geschikt. Al is witte kool de laatste tijd wel iets duurder geworden, het is nog steeds een goedkope groente om te kopen. Je kunt het ook al gesneden kopen. Dat is natuurlijk wel duurder dan als je zelf de witte kool snijdt.
Witte kool kun je rauw eten, koken, stomen en (roer)bakken. Als je het bakt, blijven er meer voedingsstoffen bewaard dan bij koken.
In dit artikel vertel ik meer over witte kool. Over de gezondheidsvoordelen, de nadelen en ook recepten met witte kool.
Welke voedingsstoffen bevat witte kool?
Witte kool is een uitstekende bron van vitamines en mineralen, waaronder veel vitamine C en vitamine K, kalium, koper, mangaan, foliumzuur, ijzer, magnesium en calcium.
Het bevat ook voedingsvezels die helpen om een regelmatige stoelgang te bevorderen en constipatie te voorkomen. Bovendien is witte kool rijk aan antioxidanten (polyfenolen) die ontstekingen in het lichaam helpen verminderen en beschermen tegen bepaalde ziekten.
Witte kool is ook nog eens caloriearm (27 kcal per 100 gram) en dus kun je er gerust wat meer van eten. Het vult namelijk wel heel goed. Witte kool komt vrijwel altijd uit Nederland. Dat maakt deze groentesoort een duurzame keuze.
Wat zijn 10 gezondheidsvoordelen van witte kool?
1. Verhoogt de immuniteit:
het vitamine C-gehalte van witte kool helpt het immuunsysteem te versterken en te beschermen tegen infecties.
2. Voor een gezonde darmflora:
de hoeveelheid vezels en andere goede voedinggstoffen zorgen voor een gezonde darmflora met veel goede bacteriën.
3. Bevordert de spijsvertering:
witte kool is rijk aan goede voedingsvezels die helpen om onze spijsvertering soepel te laten verlopen door regelmatige stoelgang te bevorderen en constipatie te voorkomen.
4. Verkleint het risico op bepaalde vormen van kanker:
van verbindingen die in witte kool worden aangetroffen, is aangetoond dat ze het risico op bepaalde vormen van kanker verminderen. Dat geldt o.a. voor darmkanker.
5. Verlaagt het cholesterolgehalte:
het hoge vezelgehalte van witte kool helpt het LDL (“slechte”) cholesterolgehalte te verlagen, waardoor onze bloedvaten gezond blijven.
6. Verbetert de gezondheid van het hart:
het eten van witte kool kan atherosclerose helpen voorkomen, een aandoening die leidt tot vernauwing van de slagaders.
7. Reguleert de bloedsuikerspiegel:
witte kool bevat weinig koolhydraten en bevat een soort vezel genaamd fructooligosacchariden die helpt bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel.
8. Rijke bron van antioxidanten:
de antioxidanten in witte kool helpen ontstekingen in het lichaam te verminderen en beschermen tegen bepaalde ziekten.
9. Het ontgift en houd je jong:
De antioxidanten zorgen ervoor dat schadelijke stoffen – die iedereen binnen krijgt – onschadelijk worden gemaakt. Je cellen worden beschermd en dat zie je ook terug in je huid. Je ziet er jonger uit.
10. Het is goed voor je botten:
Als je 100 gram witte kool eet, heb je al bijna de helft van je dagelijkse hoeveelheid calcium binnen. Goed voor je botten!
Is witte kool een natuurlijk medicijn?
Witte kool wordt al eeuwenlang gebruikt als een natuurlijk middel tegen verschillende aandoeningen, waaronder spijsverteringsproblemen, huidaandoeningen en zelfs kankerpreventie.
Studies hebben aangetoond dat verbindingen in deze groente oxidatieve stress kunnen bestrijden, ontstekingen kunnen verminderen en zelfs de gezondheid van het hart kunnen verbeteren door het cholesterolgehalte te verlagen en atherosclerose te verminderen.
Hoewel er meer onderzoek nodig is om de effecten van witte kool als medicinale plant te bevestigen, is het duidelijk dat deze groente tal van gezondheidsvoordelen biedt. Daarom kan het toevoegen van witte kool aan je dagelijkse voeding een uitstekende manier zijn om je gezondheid te beschermen en de ontwikkeling van chronische ziekten te voorkomen.
Zijn er nadelen aan het eten van witte kool?
Witte kool bevat ook nitraat. In hele grote hoeveelheden kan dat schadelijk zijn. Hoewel witte kool over het algemeen een zeer gezond voedingsmiddel is, heeft het enkele potentiële nadelen. Te veel eten kan leiden tot maagklachten en kan ook de opname van bepaalde medicijnen verstoren.
Bovendien kunnen degenen die gevoelig of allergisch zijn voor kruisbloemige groenten, huiduitslag of andere reacties krijgen als ze grote hoeveelheden witte kool eten.
Het eten van rauwe witte kool voor sommige mensen moeilijker te verteren zijn. Zelf ben ik dol op de smaak en knapperige textuur van rauwe witte kool, maar je moet natuurlijk geen buikpijn hierdoor krijgen. In dat geval kan het licht koken van de kool helpen om het makkelijker te verteren.
Recepten met witte kool
Witte kool heeft een neutrale smaak en kun je daardoor met veel andere ingrediënten verwerken.
- Salade met witte kool, tonijn en avocado
- Cannelloni met koolbladeren
- Kip met ananas, witte kool en rijst (bloemkoolrijst kan ook!)
- Coleslaw met mosterd vinaigrette (rauwe kool als bijgerecht)
- Gegrilde witte kool met paddenstoelen
Hoe kun je witte kool snijden?
In deze video wordt getoond hoe je makkelijk witte kool snijdt in reepjes.
Conclusie
Kortom, witte kool is een gezonde en voedzame groente die past in een uitgebalanceerd dieet. Het bevat antioxidanten, vitamines en mineralen die onze gezondheid kunnen helpen beschermen. Ook de grote hoeveelheid goede voedingsvezels in witte kool helpt bij een goede gezondheid en een gezonde spijsvertering.
Deze caloriearme groente zorgt voor smakelijke en goed vullende maaltijden, waardoor je ook nog eens een enorme boost aan voedingsstoffen binnen krijgt.
Bronnen:
1. Vauzour D et al (2011). The Neuroprotective Properties of Cabbage (Brassica oleracea L.) Bioactives. Nutrients 3(2): 181-197
2. Healthline (2017). What Are the Benefits of Eating White Cabbage? Retrieved from https://www.healthline.com/nutrition/benefits-of-white-cabbage
3. Livestrong (2020). The Disadvantages of Eating Cabbage. Retrieved from https://www.livestrong.com/article/381628-the-disadvantages-of-eating-cabbage/
4. Food Network (2019). Creamy White Cabbage Soup Recipe. Retrieved from https://www.foodnetwork.com/recipes/creamy-white-cabbage-soup-3647203
5. Mayo Clinic (2018). Fiber: Essential for a Healthy Diet. Retrieved from https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/in-depth/fiber/art-20043983
6. https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/gezonde-voeding/199974-witte-kool-gezondheidsvoordelen-voedingswaarde-witte-kool.html
Jenny
Laatste berichten van Jenny (toon alles)
- Pijn aan één knie tijdens het fietsen: oorzaken, tips en preventie voor fietsers - 20 november 2024
- Hoe kan ChatGPT helpen met een gezondere levensstijl? - 17 november 2024
- Helpt ontzuren of ontgiften (detoxen) bij reuma of fibromyalgie? - 13 november 2024
Laat een reactie achter