Spruitjes, de ene vindt ze lekker en de andere niet. De smaak van spruitjes is een beetje bitter, wat de meeste niet heel lekker vinden. Je moet er toch echt van houden. Een feit over spruitjes is dat zo ontzettend gezond zijn! Spruiten bevatten namelijk het mineraal IJzer, vitamine A, B1, B6, C, E, K en de mineralen magnesium, fosfor, nocotinezuur en filiumzuur. Ze bevatten zelfs meer vitamine C dan sinaasappels en zijn hier door echte vitaminen bommen.
Wat doen spruiten voor je gezondheid?
Behalve dat je ontzettend veel vitamine binnen krijgt van spruitje zijn er nog meer voordelen om ze te eten. Spruitjes hebben eigenlijk een detox effect. Ze reinigen het lichaam van onder andere kankerverwekkende stoffen. Bovendien verminderen spruitjes de kans op chronische oxidatieve stress, zwaarlijvigheid, diabetes, hartaandoeningen en neurodegeneratieve aandoeningen. Verder kunnen spruitjes je meer energie geven, de spiergroei bevorderen en het gezichtsvermogen verbeteren.
Brusselse spruitjen
Leuk om te weten is dat spruitje ook wel Brussels sprots genoemd worden, omdat ze voor het eerst in Brussel zijn gezien. Nederland behoort samen met Canada, Engeland en Duitsland tot de topproducenten op het gebied van spruitjes. De spruit valt onder de koolsoorten net zoals de broccoli en bloemkool. Ze worden al langer dan 2500 jaar geteeld. Mensen zeggen dan ook vaak dat spruitjes ouderwets zijn. Romeinen brachten de spruiten deze kant op en werden pas rond 1800 in de omgeving van Brussel geteeld.
Hoe maak je spruitjes klaar?
Wat veel mensen niet weten is dat je spruitjes op meer manier kan klaar maken dan alleen koken of roerbakken. Je kan ze natuurlijk roerbakken met wat spekjes voor meer smaak, maar je kan er ook een heerlijke smoothie, stampot of puree van maken. Je kunt ze zelfs frituren, wokken of door de groentesoep doen! Spruitjes kan je voor allerlei soorten gerechten gebruiken. Gebruik ze voor een bijgerecht of hoofdgerecht of door een salade. Hieronder zie je enkele voorbeelden.
Het fijne aan spruiten is dat je ze heel lang kan bewaren en de smaak hetzelfde blijft. Het is een echt winterproduct, al eten mensen ze in de zomer ook wel graag. Je kunt ze natuurlijk altijd diepgevroren kopen.
Spruiten kan je ook prima zelf invriezen en dan kan je ze tot 12 maanden bewaren. Voordat je ze in gaat vriezen moet je ze wel even 3 minuten koken en daarna verdelen in porties en drogen met een keukenhanddoek. Zo blijven ze het allerlekkerst. Je kunt ze zelfs buiten de koelkast tot 3 dagen bewaren en ze smaken dan nog vers. Bewaar je ze toch liever in de koelkast dan zijn ze tot 7 dagen goed.
Zijn de blaadjes en het steeltje van de spruiten toch wat gelig geworden? Gooi deze dan zeker niet weg, want je kan ze nog prima eten. Haal de gelige blaadjes en het steeltje er even af en ze zijn klaar om te bereiden. Het is zonde om eten weg te gooien toch?
Je denkt nu vast, maar hoe maak ik die gerechten dan? En wat is lekker om de spruitjes mee te combineren. Lees snel verder voor een paar lekkere gerechtjes.
Wat kun je allemaal maken van spruitjes?
Smoothie met spruitjes
Een smoothie van spinazie en rood fruit is zeker een aanrader. Het is gemakkelijk te maken en je krijgt gelijker tijd een boost van vitamine en mineralen. Doe er nog een beetje yoghurt, een bevroren banaan en wat honing bij en blenden maar! Mix alles goed door elkaar en wie weet eet of beter gezegd drink je straks elke week spruitjes.
Spruitjes met risotto
Geen standaard aardappels bij de spruitjes, maar risotto. Dat geeft toch wel een hele andere smaak aan de spruiten. Hier vind je het recept.
Spruitjes uit de frituur
Gefrituurde spruiten zijn ook zeker het proberen waard. Toen ik het voor het eerste hoorde over gefrituurde spuitjes vond ik het maar raar. Ik dacht dat kan toch niet lekker zijn. Maar door spruiten te frituren in bijvoorbeeld de airfryer (recept) worden ze lekker knapperig en een beetje bruin. Dit ziet er misschien een beetje raar uit maar dit maakt het juist zo lekker knapperig, als ze niet verbrand zijn natuurlijk. Doe er naar smaak nog een beetje peper, zout en een lekker sausje bij en je zult een heel andere idee bij spruitjes krijgen!
Op z’n Hollands
Een heerlijke Hollandse stamppot mag bij dit Hollandse product natuurlijk niet ontbreken. Met aardappelen en de spruiten maak je binnen ongeveer 25 minuten een heerlijk gerecht klaar. Kook spruitjes 10-15 minuutjes in voldoende water, zo behoud je de meeste vitamine C. Je kan er een heerlijke room- of kaassaus bijmaken voor net wat extra smaak.
Nog een beetje extra? Voeg wat fijngesneden prei, cottage cheese, peper en zout toe en stam het met een pureestamper tot puree. De stamppot is heerlijk om te eten met een gehaktbal. Dit recept is super makkelijk te maken en je zult het vast lekker vinden!
Zeeuws stamppotje met spruiten en cashewnoten
Een verrassend recept en super lekker. Bekijk hier het recept voor spruitjes met aardappelen, ui, creme fraiche, mosterd en cashewnoten
Spruitjes met zwarte knoflook
Vanessa maakte laastst deze spruitjes klaar met zwarte knoflook (recept). Dat is helemaal een vitaminebom!
Spruitjestaart met zalm
Wat een fantastische combi! Maak een heerlijke hartige taart met spruiten en zalm. Hier vind je het recept.
Hoe eet jij je spruitjes? Deel het gerust hieronder!
Laat een reactie achter