Vroeger aten we thuis altijd gekookte spruiten met gebakken champignons en spekjes. Nu ik geen spek meer eet en spruiten lekkerder vind als ze gebakken zijn, ben ik gaan bedenken hoe ik dit lekker kan maken. Deze variant is goed geslaagd en leverde heerlijke spruitjes met gebakken aardappeltjes op.
Spruitjes vind ik sowieso erg lekker en zeker nu in de winter. Het liefst ga ik natuurlijk voor de kleine spruitjes, die smaken toch wel het lekkerst.
En ja, ik maak alles vers. Het is wel even wat snijwerk, maar dat loont wel, want het smaakt zo lekker! Hieronder vind je mijn recept voor de gebakken spruitjes.
Lees ook: Hoe gezond zijn spruitjes?
Hoe maak je heerlijke gebakken spruitjes met aardappeltjes?
Ingrediënten voor 4 personen:
- 500 gram spruitjes
- 250 gram kastanje champignons
- 250 gram gemixte paddenstoelen
- 500 gram aardappelen
- 1 ui
- 2 tenen knoflook
- 200 gram roodschimmelkaas*
- scheutje olie en klontje roomboter om in te bakken
- en truffelolie voor de finishing touch
Als alternatief kun je ook voor een andere kaassoort kiezen, zoals geitenkaas, blauwe schimmelkaas of feta. Onder de bereidingswijze leg ik uit wat roodschimmelkaas is, mocht je dat nog niet kennen.
Bereidingswijze:
We beginnen dus met het snijwerk. Allereest de ui in ringen, knoflook in kleine stukjes of je kunt de knoflook persen. De paddenstoelen even schoonvegen en in reepjes snijden. De spruitjes schoonmaken en je mag ze halveren, maar dat hoeft niet. Verder de aardappelen schillen en in kleine blokjes snijden.
Pak vervolgens twee pannen. Ik heb een grote wok gebruikt voor de aardappelen en in een andere pan de rest gebakken. Aan het einde heb ik het samengevoegd. De aardappelen heb ik op half hoog vuur gebakken in de klont boter. In de andere pan heb ik eerst de ui en knoflook gefruit, vervolgens de champignons en paddenstoelen erbij. Al laatste de spruitjes.
(tekst gaat hieronder verder)
Het gaar maken van de aardappelen en de rest duurt zo’n 25 minuten. Op dat moment heb ik alles bij elkaar gedaan. De kaas er nog even doorheen laten smelten en de truffelolie erover. Heb je truffeltapenade in plaats van olie, kan dat natuurlijk ook.
Ohja je kunt het nog even op smaak brengen met zout en peper.
Eet smakelijk!
Roodschimmelkaas
In mijn recept gebruik ik een roodschimmelkaas. Maar wat is roodschimmelkaas eigenlijk?
Roodschimmelkaas, ook wel bekend als gewassen korstkaas, is een type kaas waarvan de korst roodachtig gekleurd is, door de groei van bepaalde bacteriën. Deze bacterie geeft de kaas zijn karakteristieke rode of oranjeachtige kleur en kan ook bijdragen aan de smaak en aroma’s van de kaas. De roodschimmelkaas kan een eigen smaak krijgen door regelmatig te wassen met een vloeistof zoals zout water, bier of wijn tijdens het rijpingsproces.
Deze kaassoorten variëren in textuur en smaak, afhankelijk van factoren zoals het type melk dat wordt gebruikt, de rijpingsduur en de specifieke methoden die worden toegepast bij de productie. Sommige roodschimmelkazen hebben een zachte en romige textuur, terwijl andere steviger kunnen zijn. Wat betreft smaak, kunnen ze variëren van mild en zoet tot krachtig en pittig.
Bekende voorbeelden van roodschimmelkazen zijn Limburger, Munster Fermier en Taleggio.
Vanessa
Laatste berichten van Vanessa (toon alles)
- Paar minuten adempauze op het werk vermindert stress - 6 oktober 2024
- Bosvruchten smoothie - 4 oktober 2024
- UV-filter bij zonnebrillen, welke categorie heb jij nodig? - 25 juni 2024
Laat een reactie achter