Door naar de wc te gaan, zorgen we ervoor dat ons lichaam gezond blijft. Via onze nieren en de urineleiders komen afvalstoffen in de urineblaas terecht, waar deze worden opgeslagen tot je naar het toilet moet. Maar wat moet je doen als je moeite hebt met plassen of juist last hebt van ongewild urineverlies?
De oorzaken van plasproblemen
De meeste volwassen mannen en vrouwen moeten ongeveer drie tot zeven keer per dag naar het toilet. Toch zijn er ook mensen die veel vaker dan zeven keer naar het toilet moeten of regelmatig ongewild urine verliezen. Plasproblemen kunnen verschillende oorzaken hebben. Bij mannen heeft het vaak te maken met een vergroting van de prostaat, terwijl het bij vrouwen in veel gevallen te maken heeft met een verzwakking van de bekkenbodemspieren.
Een groot taboe
Hoewel plasproblemen voorkomen bij ruim 1 miljoen Nederlanders, rust er nog altijd een groot taboe op klachten zoals urine-incontinentie. Veel mensen schamen zich zo voor hun problemen dat ze er zelfs niet mee naar hun huisarts durven stappen. De meeste plasklachten zijn echter goed te behandelen met behulp van medicijnen, bekkenbodemfysiotherapie of een operatie. Daarnaast kun je ook zelf van alles doen om je blaas gezond te houden.
Wat kun je zelf doen om je blaas gezond te houden?
Let op met gekruid voedsel
Eet je graag scherp gekruid voedsel zoals chilipepers, wasabi of mosterd? Als je last hebt van een gevoelige blaas, is het beter om deze kruiden wat vaker te laten staan. De kruiden kunnen de blaas irriteren en op die manier de plasproblemen verergeren. Specerijen, citrusvruchten en tomaten hebben eenzelfde effect.
Weet wat je drinkt
Het is een misverstand dat je met plasproblemen minder moet gaan drinken, wel is het belangrijk om goed op te letten wanneer en wat je allemaal drinkt. Uit onderzoek van de Universiteit van Maastricht blijkt zelfs dat iets meer water drinken, verspreid over de dag, goed is voor de blaas. Het drinken van veel alcohol en cafeïne is echter geen goed idee.
Train je bekkenbodemspieren
Urine-incontinentie treedt vaak op tijdens de zwangerschap of na de bevalling. Door de druk van de baarmoeder op de blaas, veranderingen van hormonen en inspanningen tijdens de bevalling kan een verslapping van de bekkenbodemspieren optreden. Door je bekkenbodemspieren te trainen kun je de klachten meestal voor een groot deel worden opgelost. De fysiotherapeut kan je hierbij helpen.
Houd een plasdagboek bij
Vaak vraagt een huisarts je eerst om een plasdagboek bij te houden. Door een plasdagboek in te vullen krijg je een goed overzicht van je problemen. In een plasdagboek houd je onder andere bij wat en wanneer je iets drinkt, wanneer je naar de wc gaat en wanneer je mogelijk te maken hebt met ongewild urineverlies.
Hulpmiddelen
Ook wanneer de plasproblemen niet verholpen kunnen worden, zijn er verschillende hulpmiddelen beschikbaar die je beschermen tegen ongewild urineverlies. Het Abena Adviesteam kan je helpen bij de keuze voor een incontinentieproduct. Bij de huisarts kun je terecht voor een medische indicatie, waarmee je de incontinentiematerialen vergoed kunt krijgen bij je zorgverzekeraar.
—
(red) Deze blog is tot stand gekomen i.s.m. Abena
Jenny
Laatste berichten van Jenny (toon alles)
- Pijn aan één knie tijdens het fietsen: oorzaken, tips en preventie voor fietsers - 20 november 2024
- Hoe kan ChatGPT helpen met een gezondere levensstijl? - 17 november 2024
- Helpt ontzuren of ontgiften (detoxen) bij reuma of fibromyalgie? - 13 november 2024
Bloem zegt
Mijn probleem is een andere, ik heb totaal geen urine verlies maar mijn probleem is juist dat ik geen kracht heb bij het urineren, de urine komt in een dun en krachteloos straaltje naar buiten, na het bijhouden van het plasdagboek is gebleken dat er niets achterblijft. Ik heb over dit probleem nooit iets gehoord, ik hoopte nog even dat nadat ik afgevallen zou zijn het probleem wellicht ook over zou zijn maar dit is niet gebeurd. Ook van de huisarts heb ik geen advies gekregen.
Wat zou ik hier eventueel aan kunnen doen? ik drink genoeg, o.a. water.
Jenny zegt
Meestal is dit onschuldig (maar ik ben geen arts!!), zeker als er niets achter blijft in de blaas. Je spieren kunnen hier wat zwakker zijn, waardoor je geen kracht meer kan zetten. Het trainen van de bekkenbodem- en sluitspieren kan dan helpen. Hier zijn ook therapeuten voor die je kunnen helpen.