Tijdens ons leven lopen we verschillende fasen door waarbij we ook wisselende behoefte hebben aan essentiële voedingsstoffen. Voor de vrouw geldt dat nog meer dan voor de man. De hormoonhuishouding van de vrouw maakt veel meer schommelingen door. Denk aan de periode waarin een meisje begint te menstrueren, elke maand tijdens haar cyclus, tijdens zwangerschap en later tijdens de overgang.
Dat deze schommelingen effect hebben op je humeur en je gezondheid moge duidelijk zijn. Gelukkig zijn vrouwen sterk en weerbaar en is het lichaam in staat om zich steeds weer te herstellen en aan te passen. Maar dat betekent niet dat jij daar niet bij kunt helpen. Vooral tijdens de overgang is er veel dat je kunt doen om deze fase met zo min mogelijk klachten te doorlopen.
Wat zijn die overgangsklachten eigenlijk?
Het is natuurlijk wel van belang dat je in de gaten hebt dat je in de overgang bent. Veel van de klachten die daarbij horen, kunnen ook door andere kwalen worden veroorzaakt.
Voor de meeste vrouwen begint het met een verandering in de cyclus. Zo kun je minder vaak, vaker en onregelmatiger gaan menstrueren. Verder kun je last krijgen van opvliegers, overmatig transpireren (vooral ‘s nachts), spierpijn, hartkloppingen, ernstige vermoeidheid, hoofdpijn, duizeligheid en stemmingswisselingen. Kortom, dat is nogal wat! Het is dan ook wel degelijk iets om serieus te nemen.
Voedingssupplementen tijdens de overgang
Een gezond voedingspatroon is natuurlijk belangrijk, maar soms is het gewoon niet genoeg. Je kunt er dan voor kiezen om ondersteuning te krijgen van voedingssupplementen. Omega 3-vetzuren, zoals Omega 3 Algenolie, geven je wat dat betreft echt een boost. Het zijn onverzadigde vetzuren die een grote rol spelen bij veel processen in ons lichaam. Zo zijn ze erg belangrijk voor onze hormoonbalans. Wanneer je hormonen veranderingen doormaken, kan het je dus echt ondersteunen wanneer je dit supplement gebruikt.
Niet alleen de hormonen veranderen, ook bijvoorbeeld de samenstelling van je botten wordt anders. Je haar en huid wordt dunner. Om te zorgen dat spieren en botten gezond en sterk blijven, kun je als ondersteuning calcium en magnesium tabletten slikken.
En kom je veel minder buiten nu je wat ouder bent? Vergeet dan vitamine D niet.
Daarnaast zijn er speciale overgang supplementen die veel verlichting geven bij de bovengenoemde klachten.
Zorg dat je fit bent
Hoe fitter je bent, hoe beter je je voelt. Dit geldt uiteraard ook – en juist – tijdens de overgang. Voldoende beweging en een gezond slaap- en eetpatroon zijn daarbij essentieel. Maar het is bijvoorbeeld ook belangrijk om goed voor jezelf te zorgen, in alle opzichten. Doe dingen die je leuk vindt en neem regelmatig een rustmomentje. Probeer te stoppen met roken en drinken en geniet van het leven. Echt waar, ook zonder deze genotsmiddelen kun je genieten! Het is een kwestie van je focus verleggen! Zoek in plaats daarvan een nieuwe hobby of bezigheid. Yoga of meditatie is bijvoorbeeld perfect om soepel en sterk te blijven en relaxt door het leven te gaan.
Afvallen
Ben je wat te zwaar en is je conditie ook beneden de maat? Dan is het tijd om daar wat aan te doen. Het kost je nu misschien wat tijd en moeite, maar het levert je straks zoveel op! Wanneer je op een gezond gewicht komt, ga je veel lichter door het leven, letterlijk en figuurlijk.
Toegegeven, afvallen tijdens de overgang is net wat moeilijker dan daarvoor. Maar, als je deze fase gebruikt om een nieuwe weg in te slaan, met nieuwe gewoonten, zal je zien dat het uiteindelijk vanzelf gaat. Om je te helpen dit doel te bereiken, zijn er overigens ook goede supplementen verkrijgbaar, speciaal gericht op de overgang en menopauze.
Slapen
Een goede nachtrust maakt hét verschil tussen constant moe zijn en je fit voelen. Slaap je niet lekker? Zoek uit wat daar de redenen van zijn. Misschien is het tijd voor een nieuw matras of kussen? Ook kan het je enorm helpen wanneer je voor het slapengaan magnesium citraat slikt. Hierdoor kom je makkelijker in een diep slaap en blijf je ook makkelijker doorslapen.
Huisarts
Kom je er zelf niet uit, of zijn je klachten dermate vervelend dat het je levenskwaliteit ondermijnt? Breng dan zeker een bezoek aan je huisarts en bespreek je klachten! Vaak is er namelijk best iets aan te doen om deze periode voor jou makkelijker te maken. Zo kunnen er hormonen worden voorgeschreven. Daarnaast kan de huisarts ook kijken of er niet meer aan de hand is dan alleen de overgang. Bovendien is het belangrijk om je cholesterol, de schildklierfunctie, je glucosegehalte en je bloeddruk te controleren en in de gaten te houden.
Laat een reactie achter