Eten is één van de meest favoriete bezigheden van de mens. Even op een zonnige dag een terrasje pakken en die lekkere nacho’s met kaas bestellen. En misschien wel wat bittergarnituur erbij. En dan ook nog maar een wijntje. In de avond onder een kleedje genieten van een kop thee met een enorm brok chocolade erbij. De volgende ochtend pannenkoeken met een berg stroop. Of misschien wel een wit broodje met hagelslag. Een stuk fruit? Nee, een koekje lonkt toch meer.. Er zijn een aantal kenmerken bij jezelf die wijzen op een ongezond leven. Hieronder vertellen we wat die kenmerken zijn.
Overigens, niet alleen slecht eten kan een negatieve impact hebben op ons lichaam. Slechte leefgewoontes zorgen ook vaak voor problemen. Te weinig slaap, niet genoeg beweging en roken zijn klassieke voorbeelden. Het is daarnaast ook belangrijk dat je een tekort niet gaat overcompenseren. Bij te veel slaap neemt het risico op hartklachten toe en te veel beweging kan voor stress in je lichaam zorgen.
Zowel bij eet- als leefgewoontes moet er een balans worden gevonden. Herken je de signalen die jouw lichaam geeft om jou te zeggen dat het de verkeerde kant op gaat? Hoe kun je aan jezelf merken dat je te ongezond leeft?
Hieronder vind je 9 kwaaltjes, die kunnen komen door ongezond leven. Er kan natuurlijk ook een andere, specifieke oorzaak zijn, maar als je niet zo gezond hebt geleefd de laatste tijd, dan is de kans toch wel erg groot dat een ongezond leven de oorzaak hiervan is.
Hoe kun je aan jezelf merken dat je te ongezond leeft?
1 Gewichtstoename
Wanneer we het over de gevolgen van een ongezonde leefstijl hebben, denken we als eerst aan gewichtstoename. Het is ook niet meer dan logisch dat wanneer veel slechte vetten en suikers eet, je wel een grammetje aankomt. Het wordt pas vervelend op het moment dat jouw gewicht blijft toenemen, ondanks het feit dat je een stuk gezonder bent gaan eten. Dan kan je te maken hebben met een hormonale disbalans of slaapproblemen. Dit is erg vervelend, maar het is belangrijk om door te gaan met de gezonde eetgewoontes. Vermijdt giftige stoffen, zoals nicotine, cafeïne en alcohol. Daarnaast kan het vermijden van parabenen een positieve werking hebben. Dit zit voornamelijk in make-up en huidverzorging.
2 Opvliegers
Opvliegers op je 30e?! Het moet toch niet gekker worden. Het kan je toch echt overkomen, ondanks het feit dat je nog niet in de overgang zit. Slecht eten zorgt ervoor dat er veel gifstoffen in je lichaam komen. Hierdoor moet je lever soms harder werken en krijg je last van oververhitting. Zweten is de manier om de gifstoffen het lichaam uit te krijgen.
3 Vermoeidheid
Het niet in slaap kunnen vallen is een teken van slechte eet- en/of leefgewoontes. Werk je te veel en krijg je daardoor stress? Drink je te veel koffie en heb je last van cafeïnehighs? Allebei gewoontes waardoor je niet kan slapen. Maak je wel volle nachten, maar ben je overdag alsnog moe? Dan kan het zijn dat het aan de eetgewoontes ligt. Het kost jouw lichaam namelijk veel energie om gifstoffen af te breken. Hoe meer gifstoffen, des te meer last je van vermoeidheid krijgt.
4 Jeuk
Heb je al de hele dag jeuk, maar is er geen muggenbult te vinden? Dan kan het zijn dat je last hebt van een iets serieuzere aandoening. Niet gelijk reden tot paniek. Het kan zomaar zijn dat je simpelweg een droge huid hebt. Oplossingen zoals niet te vaak te heet douchen en veel water drinken zijn makkelijk op te volgen. Wanneer je na deze simpele aanraders nog geen verbetering ziet, is het misschien handig om te kijken naar andere oorzaken voor dit vervelende kwaaltje. Stress en allergische reacties kunnen namelijk ook voor een droge huid zorgen.
> Tip: lees ook: Wandelen in de natuur als natuurlijke ontstresser
5 Constipatie
Tja, iedereen heeft weleens problemen tijdens een bezoekje aan het toilet. Wanneer deze bezoekjes continu vervelend blijven, zou ik wel even willen weten wat de oorzaak is. Constipatie geeft aan dat er een probleem is in het darmkanaal. Dit wordt vaak veroorzaakt door voeding. Een tekort aan vezels is een veelvoorkomende oorzaak. Bij aanwezigheid zorgen ze voor een soepele doorgang van alles wat door de darmen loopt. Bij afwezigheid kan het ophopen, waardoor je last van krampen krijgt. Ook te weinig lichaamsbeweging zorgt voor moeilijk werkende darmen. Hoe meer jij beweegt, des te meer de darmen bewegen.
> Tip, lees ook: Wat is de relatie tussen je darmen, darmflora en depressies?
6 Droge lippen
In elke tas een lippenbalsem en minimaal elk kwartier even smeren. Herken jij het ook? Dan weet je dat het lichamelijk niet goed zit. Deze “Labello-afhankelijkheid” is een oorzaak van vitaminetekort. Specifiek vitaminen A, B en E zijn nodig voor soepele en gezonde lippen. Toch is het belangrijk om niet alle lippenbalsems in de prullenbak te gooien. In de winter is het namelijk goed om bij droge lippen er wat vet op te smeren (met mate natuurlijk).
7 Slechte conditie nagels en haar
Breken je nagels of je haren snel af? Zie je ribbels op je nagels? Heb je veel last van haaruitval? Je haren en nagels zeggen veel over je gezondheid. Als je gezond leeft, maar toch bijzondere afwijkingen bij je nagels hebt, dan kan er een onderliggen probleem zijn. Denk aan witte nagels, of problemen met de nagelriemen. Toch merken veel mensen dat de kwaliteit van nagels en haren flink vooruit gaat bij een gezonde leefstijl.
8 Huidproblemen
Eczeem zonder duidelijke oorzaak, of een vermoeid ‘pafferig’ gezicht, kunnen direct te maken hebben met de leefstijl. Denk ook aan een gezicht met snel een puistje of grove poriën. Ook schimmelinfecties bij bijvoorbeeld tenen kunnen komen door slechte voeding. Vaak wordt er gedacht aan slechte hygiëne, maar voeding blijkt een grotere rol te spelen. Als je al gevoelig bent voor eczeem, acne of schimmelinfecties, maakt ongezonde voeding het er niet beter op. Heb je last van schimmelinfecties tussen de tenen (zwemmerseczeem), droog dan je voeten na het douchen ook goed af en draag altijd slippers in een zwembad of sauna.
9 Slechte adem
Misschien merk je het zelf al, of word je er op gewezen door anderen… Het is niet fijn als je uit je mond ruikt en dat kan echt door een ongezonde leefstijl komen. Het kan ook zijn dat je te weinig koolhydraten eet.
Daarnaast kan het zijn dat je je gebit toch wat minder goed verzorgd hebt, de laatste tijd. Poets drie keer per dag je tanden en ga ook dagelijks een keer flossen. Als het al wat ernstiger is, kun je een tandvleesontsteking hebben. Dat komt doordat bacteriën en etensresten zich verborgen houden tussen tanden en het tandvlees. Ook je tong kan een bron van bacteriën zijn en leiden tot een slechte adem. Gebruik een tongschraper als je veel last hebt van aanslag op je tong. Dan is er nog de droge mond die tot vervelende geurtjes kan leiden. Zeker rokers hebben hier vaak last van. Het ligt voor de hand wat we adviseren 😉 Sowieso ook belangrijk voor een goede adem is om regelmatig water te drinken.
Herken je jezelf in één of meerdere kwalen?
Bovenstaande kwaaltjes geven aan hoe je kunt merken dat je te ongezond leeft. Het is fijn om er zelf op tijd achter te komen dat er iets mis is, zodat je weet dat er wat moet veranderen. Wanneer je van professionals te horen krijgt dat je last hebt van leefstijlgerelateerde ziektes kan het net wat harder aankomen. Want dat kan een volgende stap zijn!
Uit recent onderzoek is gebleken dat wanneer niet-kritieke leefstijlgerelateerde ziektes worden aangekaart en bevestigd door een professional tijdens een algemene controle, de angst bij mensen kan toenemen. Voor de mentale toestand en het oplossen van de problemen is het dus goed om het zelf te herkennen en vooral te erkennen. Op deze manier kan de werking van het terugkeren naar een goede balans op een soepele manier verlopen. En denk eraan, een keer ongezond doen is natuurlijk echt geen zonde. Zolang het maar geen gewoonte wordt en je grotendeels gezond leeft.
Laat een reactie achter