Hoesten, niezen, pijn in je keel, je zult het vast wel herkennen van veel mensen om je heen. In de wintermaanden zijn we er wat vatbaarder voor en is bijna iedereen wel eens verkouden. Nu er geen maatregelen meer zijn in verband met corona en we allemaal weer dicht bij elkaar zijn en elkaar zelfs omhelzen en zoenen, zie je dat weer veel meer mensen grieperig en verkouden zijn.
Hoe kun je voorkomen dat je ook verkouden wordt? We geven hieronder een aantal tips!
Wanneer ben je verkouden?
Een ontsteking van je slijmvliezen in je neus, keel en bijholten is de boosdoener van een verkoudheid. Het wordt veroorzaakt door een virus dat gemakkelijk overdraagbaar is. Het heeft geen nut om antibiotica te nemen want dat werkt alleen tegen bacteriën. Gelukkig gaat een verkoudheid vanzelf over.
Wat zijn de symptomen van een verkoudheid?
Een verstopte neus, snotteren, hoesten en niezen zijn de eerste symptomen van een verkoudheid. Meestal blijft het hierbij, maar het kan voorkomen dat je daarbij keelpijn, heesheid, oorpijn en hoofdpijn krijgt. Als een verkoudheid steeds erger wordt, zou het zelfs kunnen overslaan op je longen en een longontsteking kunnen veroorzaken.
Slijmvliezen die ontstoken zijn
In je neus en keel zitten slijmvliezen. Bij een verkoudheid raken ze ontstoken en zwellen ze op. Ze gaan vocht en slijm produceren. Hierdoor ontstaat snot wat soms een geel of groene kleur heeft. Het gevolg is dat je gaat snotteren of een verstopte neus krijgt.
De ontstoken slijmvliezen in je neus geven een prikkel om te niezen en zijn ze in je keel ontstoken dan geeft niet een prikkel om te hoesten.
Je bijholten, neus en keel staat in verbinding met je middenoor. Om deze reden kun je oorpijn krijgen of een middenoorontsteking.
Wat is de oorzaak van een verkoudheid?
Er zijn ruim tweehonderd virussen die de oorzaak kunnen zijn van je verkoudheid. In de wintermaanden zitten we vaak met meerdere mensen binnen. Als je weerstand verzwakt is, word je eerder met het virus besmet.
Via minuscule druppeltjes wordt het verkoudheidsvirus verspreidt in de lucht. Via besmette handen of het aanraken van besmette voorwerpen loop je gemakkelijk het risico het virus op te lopen.
Hoe verlicht je een verkoudheid?
Een echt medicijn is er niet tegen verkoudheid, maar je kunt wel met zelfzorgmiddelen de symptomen bestrijden. Zorg ervoor dat je voldoende drinkt. Het verzacht de keel en je houd je vocht op peil. Neem voldoende rust zodat je lichaam alle energie kan gebruiken om het virus te bestrijden.
Je kunt een paracetamol nemen als je hoofdpijn hebt, maar probeer dit te beperken. Je onderdrukt hiermee ook de aanmaak van antistoffen. Het is beter je lichaam zijn werk te laten doen. Het is goed als je lichte verhoging krijgt, virussen verdwijnen eerder als je de tijd neemt om het uit te zweten.
Een neusspray kun je gebruiken om je neus open te houden. Een neusspray helpt ook als je oorpijn hebt. De holtes staan allemaal met elkaar in verbinding.
Stomen helpt om vastzittend slijm los te maken. Vul een bak met heet water waar je eventueel een capsule met eucalyptus in kunt doen. Adem de warme stoom in via je neus.
Hoe voorkom je een verkoudheid?
1 Goed eten
Zorg dat je voldoende weerstand hebt. Weerstand bouw je op door gezond te eten. Eet iedere dag voldoende groente, fruit en volkoren producten. Hier zitten vezels in die een belangrijke voedingsbron is voor de darmflora in je darmen. Ook vitamine C heb je dagelijks nodig om je weerstand te vergroten. Zink is eveneens belangrijk voor een goed werkend immuunsysteem.
2 Buitenlucht
Maak regelmatig een wandeling in de buitenlucht of pak af en toe de fiets naar je werk. Droge en warme lucht (binnenshuis of op kantoor), zorgen ervoor dat je slijmvliezen uitdrogen. Bovendien loop je binnen veel sneller een virus op dan buiten. Buiten zijn zorgt voor de aanmaak van vitamine D en dat helpt weer om je weerstand te verhogen. Zeker als je rond het middaguur even een wandeling maakt.
3 Beweging
Beweging en sporten is goed voor je. Probeer in ieder geval dagelijks matig te bewegen. Liefst dus gecombineerd met buiten zijn. Maar het kan ook het huishouden zijn of tuinieren. Heel intensief en vaak sporten kan nadelig zijn voor je immuunsysteem. Je vergt iedere keer het uiterste van je lichaam dan heeft het geen energie over om je weerstand op peil te houden. Een fit lichaam helpt wel om je weerstand te vergroten, probeer hierin een balans te vinden.
4 Uitrusten
Zorg dat je voldoende uitgerust bent. Of eigenlijk bedoelen we; slaap voldoende! Vaak gaan we net iets te laat naar bed terwijl de wekker weer vroeg gaat. Probeer je agenda niet vol met afspraken te zetten. Plan af en toe een avondje rust in om bijvoorbeeld lekker met een boek op de bank te zitten. Ga op regelmatige tijden naar bed en sta op tijd weer op.
5 Hygiëne
Deze kennen we nog wel van het coronavirus. Het is belangrijk om regelmatig je handen te wassen. Veel virussen worden overgebracht door contact met je handen. Je zit ongemerkt met je handen aan je mond en neus. Je wrijft in je ogen met je vingers. Op deze manier breng je heel gemakkelijk een virus over, zoals een verkoudheid.
Het gaat ook om hygiëne in huis. Virusdeeltjes blijven in de lucht hangen. Zet iedere dag minimaal een kwartiertje je ramen in huis open. Door goed te ventileren voorkom je dat het virus blijft hangen en dat je slijmvliezen uitdrogen.
6 Drink voldoende water
Als je water drinkt, voer je steeds afvalstoffen af. Dat betekent niet dat je ook direct het virus afvoert. Was het maar zo makkelijk 😉 Wel houd je je immuunsysteem gezonder door de afvoer van afvalstoffen. Om het effect van water drinken nog iets te versterken, zou je ook een schijfje citroen in je glas kunnen doen. Het zuur uit een citroen bevordert de afvoer van toxische en afvalstoffen, maar werkt ook ontzurend.
Jenny
Laatste berichten van Jenny (toon alles)
- Zijn rijstwafels ongezond? - 2 december 2024
- Tips van Dokter Tamara: zo verbeter je je vitaliteit met echt eten - 27 november 2024
- Is beschuit net zo gezond als brood? - 24 november 2024
Laat een reactie achter