Zuurstof is essentieel voor het leven en zonder zuurstof zou ons lichaam niet goed functioneren. We hebben zuurstof nodig om onze cellen en vitale organen zoals onze hersenen, hart en longen van brandstof te voorzien.
Wanneer we inademen, komt zuurstof onze longen binnen en wordt naar onze bloedvaten getransporteerd, waar het zich bindt met de hemoglobine in rode bloedcellen. Van daaruit wordt het naar alle delen van ons lichaam vervoerd.
Zonder zuurstof zouden onze cellen niet in staat zijn om energie te produceren voor al onze lichaamsfuncties. Bovendien is zuurstof nodig voor ons immuunsysteem en helpt het ons infecties te bestrijden.
Dus de volgende keer dat je diep ademhaalt, onthoud dan dat je niet alleen lucht inademt, je ademt de zuurstof in die jou in leven houdt!
Hoe merk je dat je te weinig zuurstof binnen krijgt?
Voel je je wel eens vol en uitgeput na slechts enkele momenten van fysieke activiteit? Soms kan dit simpelweg worden toegeschreven aan een te druk schema waardoor we te moe worden, maar het kan ook betekenen dat ons lichaam niet genoeg zuurstof krijgt.
Symptomen als je niet genoeg zuurstof krijgt
Ademen is een essentieel proces en we nemen het vaak als vanzelfsprekend aan totdat er iets misgaat. Zuurstofgebrek zorgt voor verschillende problemen. De belangrijkste is kortademigheid.
Andere tekenen dat je lichaam mogelijk moeite heeft om zuurstof op te nemen zijn:
- piepende ademhaling
- duizeligheid
- hoofdpijn
- zweten
- een blauwe tint van huid of nagels
- verwardheid
- snelle hartslag
- flauwvallen (of zelfs coma)
Als je meerdere van deze symptomen ervaart, is het belangrijk om een arts te raadplegen om de oorzaak vast te stellen en de nodige behandeling te krijgen.
Soms voel je je benauwd, maar dat hoeft zeker niet altijd te betekenen dat je ook een zuurstoftekort hebt. Bijvoorbeeld bij een verkoudheid.
Heb je het idee dat je lichaam af en toe wel iets meer zuurstof nodig heeft? In dit artikel geef ik meer inzichten en tips over je zuurstofgehalte.
Oorzaken van lage zuurstofniveaus
Soms kan het menselijk lichaam niet genoeg zuurstof opnemen, wat resulteert in een laag zuurstofgehalte. Er zijn verschillende oorzaken, zoals:
- longziekten
- je bevindt je op grote hoogte (bergen)
- vergiftiging door o.a. rook
- bloedarmoede
- hartaandoeningen
- verkeerde ademhaling
Belangrijk!
Als je denkt dat je lijdt aan zuurstofgebrek, neem dan altijd contact op met de (huis)arts voor betrouwbare metingen en het uitsluiten van ernstige aandoeningen.
Stress en zuurstofgehalte
Wat mensen vaak vergeten, is dat stress ook invloed kan hebben op het zuurstofgehalte. Dat heeft vooral te maken met een verkeerde ademhaling.
Heb je ooit een heel stressvolle dag gehad en het gevoel gehad dat je niet op adem kon komen? Het blijkt dat stress en hyperventilatie nauw met elkaar verbonden zijn. Als je gestrest bent, gaat je lichaam in de vecht- of vluchtmodus, waardoor je sneller en dieper ademt dan normaal.
Dit kan leiden tot hyperventilatie, waardoor zuurstof minder goed bij organen en weefsel komt. Je voelt je gejaagd, maar je kunt ook tintelingen krijgen in handen en voeten.
Wanneer je zuurstofniveau daalt, kan dit nog meer stress en angst veroorzaken. Dus de volgende keer dat je je gestrest voelt, haal diep adem en probeer je ademhaling te vertragen om hyperventilatie te voorkomen en het zuurstofgehalte in je bloed onder controle te houden.
Hoe meet je of je genoeg zuurstof binnen krijgt?
Er zijn verschillende diagnostische tests beschikbaar die kunnen helpen bij het bepalen van je zuurstofniveau.
1 Saturatiemeter
Dit is het meest gebruikte en handigste om snel je zuurstofgehalte (saturatie) te meten. Het kleine apparaatje meet heel eenvoudig de zuurstofverzadiging in je bloed via clip aan je vingertop. Dus geen prik. Misschien herken je dit wel van het ziekenhuis, waar het vaak wordt toegepast. Je hebt ook echter prima en betaalbare saturatiemeters voor thuisgebruik. De saturatie zou bij meting tussen de 95 en 100 moeten uitkomen.
Bekijk hier verschillende saturatiemeters bij Coolblue
Bekijk hier verschillende saturatiemeters bij Bol.com
2 Bloedgasanalyse
In het ziekenhuis kunnen ze ook een arteriële bloedgastest (ABG) uitvoeren. Dit is nog nauwkeuriger. Voor deze test moet een klein bloedmonster worden afgenomen uit een slagader in je pols of liesstreek. Artsen kunnen een ABG-test uitvoeren als ze zien dat je benauwd bent en dit zorgvuldig willen meten om zo de oorzaak te kunnen achterhalen.
3 Peakflowmeter (spirometer)
Deze peakmeter wordt vooral gebruikt door mensen met astma en COPD, die willen monitoren hoe het met hun longen gaat. Dit omdat een astma-aanval vaak gepaard gaat met benauwdheid. Met een peakmeter meet de kracht waarmee je uitademt, zo kun je de longinhoud en longcapaciteit berekenen. De meter kun je bevestigen op je smartphone en zo zie je meteen de resultaten.
Incidenteel wordt sporters ook aangeraden om een peakflowmeter te gebruiken om zo de longcapaciteit te meten. Normaal gesproken is dit niet nodig.
Hier koop je een betaalbare peakflowmeter
4 VO2max (cardioconditie)
Voor sporters is dit meestal een beter alternatief. Je VO2max kun je redelijk goed met bepaalde smartwatches meten. Je prestaties staan in verband met de zuurstofcapaciteit van je lichaam. De VO2max geeft inzicht hoeveel zuurstof jouw lichaam kan transporteren en gebruiken tijdens een maximale inspanning.
Een hogere VO2 max betekent betere prestaties. Het geeft aan dat je lichaam beter in staat is om zuurstof uit de lucht te halen en aan je spieren te leveren. Meer zuurstof in je spieren, betekent meer brandstof voor je spieren (via voedingsstoffen) en dus betere prestaties. Zuurstoftekort kan echter leiden tot slechtere prestaties en geeft soms zelfs aan dat er iets niet goed is met de gezondheid.
In het ziekenhuis kan dit onderzoek worden uitgevoerd tijdens een fietstest en dan wordt er gemeten middels plakkers op het lichaam. Deze meting is veel nauwkeuriger.
Tips om je zuurstofopname te verbeteren
Ademen is dus essentieel om te overleven en voldoende zuurstof krijgen is cruciaal voor het behoud van een goede gezondheid.
Er zijn verschillende manieren om je zuurstofopname te verbeteren, waaronder diepe ademhalingsoefeningen, genoeg water drinken en regelmatig sporten. Deze oefeningen kunnen helpen om je ademhalingsspieren te versterken, de longcapaciteit te vergroten en je algehele fysieke uithoudingsvermogen te verbeteren.
Weet je dat je ook kunt kiezen voor zuurstofrijk voedsel?
Voorbeelden zuurstofrijk voedsel:
- peulvruchten
- boerenkool
- spinazie
- broccoli
- selderij
- avocado
- wortelen
- citroen
- rode bieten
Andere voordelen van verbeterde zuurstofopname
Studies tonen aan dat wanneer je lichaam voldoende zuurstof krijgt, dit je metabolisme stimuleert, je energieniveau verbetert en je humeur verbetert, waardoor je je de hele dag beter en alerter voelt.
Bovendien kan een verhoogde zuurstofopname helpen de bloedstroom en de cardiovasculaire gezondheid te verbeteren, waardoor het risico op hartaandoeningen, beroertes en andere chronische aandoeningen wordt verminderd.
Jenny
Laatste berichten van Jenny (toon alles)
- Pijn aan één knie tijdens het fietsen: oorzaken, tips en preventie voor fietsers - 20 november 2024
- Hoe kan ChatGPT helpen met een gezondere levensstijl? - 17 november 2024
- Helpt ontzuren of ontgiften (detoxen) bij reuma of fibromyalgie? - 13 november 2024
Justin zegt
misschien is het voor een website met evt. vitale info beter om niet eerst te zeggen dat het essentieel is om te ademen om te kunnen functioneren. maar te zeggen wat de symptomen zijn. iets handiger denk ik.