Je bent tegenwoordig al snel bang dat je het Coronavirus hebt, als je een beetje koorts hebt, wat verkouden bent en/of hoesterig bent. Want hoe weet je of je het Coronavirus hebt? De meeste mensen zijn nu terughoudend om direct de huisarts te raadplegen bij milde klachten. Je moet je al behoorlijk ziek voelen, wil je aan de bel trekken.
Lichte griepverschijnselen kunnen daardoor onzekerheid en angsten met zich meebrengen. Hieronder zetten we eerst nog eens de symptomen van het Coronavirus op een rij. Daarna laten we je zien dat je ook eenvoudig en online kunt onderzoeken of je mogelijk het COVID-19-virus hebt opgelopen.
Symptomen Coronavirus COVID-19
De symptomen vind je op op betrouwbare sites zoals Thuisarts.nl en de Rijksoverheid, maar ook personen die het Coronavirus al hebben gehad, vertellen nu welke symptomen ze hadden. Dit zijn mensen die zelf een test hebben gehad, of een van de gezinsleden, waaruit bleek dat het werkelijk om het Coronavirus ging.
Meestal heb je bij het Coronavirus last van een aantal factoren die wij hieronder noemen:
- hoesten
- verkoudheid
- niezen
- keelpijn
- moeilijk ademen (benauwdheid)
- koorts boven de 38ºC
- hoofdpijn
- diarree
- spierpijn
- verwardheid
- geen geur en smaak waarnemen
- na licht herstel van klachten, flinke terugval
Nu kun je veel van bovenstaande klachten ook hebben bij een ‘gewoon’ griepje, flinke verkoudheid of een keelontsteking. Alarmsignalen zijn er als je merkt dat het heviger wordt en op je longen slaat, als je hoge koorts krijgt en je je echt benauwd voelt. Of natuurlijk als je één van bovenstaande factoren hebt en je woont samen met iemand waarvan je weet dat die het Coronavirus heeft (gehad).
Let op: ook bij milde klachten als verkoudheid en hoesten is het verplicht om in thuisquarantaine te gaan, tot je zeker 24 uur geen klachten meer vertoond. Uitzonderingen zijn mensen die in vitale beroepen werken.
Online testen of je het Coronavirus hebt
(lees hieronder verder)
De website, www.coronavragenlijst.nl, is bedoeld voor mensen die willen weten of zij symptomen hebben die geassocieerd worden met een corona besmetting. Drs. R. van Langeveld, cardioloog en mede-initiatiefnemer: “Veel mensen zijn onzeker en zoeken informatie. We hebben een vragenlijst opgesteld waarbij we de mensen helpen en kunnen voorzien van een eerste advies.”
Inmiddels is deze Coronavragenlijst al ruim 12.000 keer ingevuld. De coronavragenlijst vraagt geen persoonsgegevens en gebruikt geen cookies. En dat neemt een grote drempel weg, qua privacy-overwegingen. Hij is direct te gebruiken, erg eenvoudig en gratis.
Ik heb het natuurlijk zelf ook even geprobeerd. Je begint met je geboortedatum, maar verder hoef je alleen op alle vragen Ja of Nee te beantwoorden. Het zijn best veel vragen, maar het kost ook niet heel veel tijd. Aan het eind krijg je direct de uitslag. Heel handig. Na het advies volgt het risicopercentage en daaronder staan nog eens alle antwoorden op je vragen. Onderaan heb je de mogelijkheid om de tekst te kopiëren en dan zelf in een Word-documentje te plakken. Ook zou je het kunnen mailen naar je eigen huisarts (mijn huisarts is per mail niet bereikbaar, dus dat wordt lastig).
Een app op je telefoon waardoor je weet of je het Coronavirus hebt?
Ik heb het nu even niet over een app die precies volgt waar je bent en kan zien of je met besmette personen in aanraking bent geweest.
Mijn man heeft al vrij snel nadat het initiatief is gestart een app geïnstalleerd van het OLVG (Onze Lieve Vrouwe Gasthuis en het Sint Lucas Andreas Ziekenhuis). Dit is de OLVG-Coronacheck. Je moet je eerst online aanmelden. Na aanmelding en goedkeuring, krijg je een link waarmee je de app op je telefoon kunt installeren. Het is niet anoniem! Je vult op de app dagelijks je gezondheidsstatus in. De inzendingen worden beoordeeld door een medisch team. Indien nodig nemen zij contact met je op.
Zo voelde mijn man drie weken geleden zich niet lekker en hij was ook best benauwd. Maar hij had geen koorts en is bekend met astmatische klachten. Toch ga je nu dus sneller twijfelen of het alleen zijn luchtwegen zijn, of misschien toch het Coronavirus. Hij heeft de app ingevuld en diezelfde dag nog werd hij opgebeld met wat aanvullende vragen in verband met zijn benauwdheid. Super netjes en erg fijn! Het ging trouwens na een week weer prima met mijn man.
Zuurstofgehalte in je bloed?
We zien dat de pagina’s op onze site over zuurstof in je bloed vaak geraadpleegd worden de afgelopen dagen. Mensen die door het Coronavirus in het ziekenhuis hebben gelegen, weten dat het meten van de zuurstof belangrijk is. Net als trouwens je lichaamstemperatuur en je bloeddruk.
Ik weet dat lang niet alle artsen een voorstandig zijn van zelfonderzoek, maar wij hebben al heel lang een goede saturatiemeter (apparaatje dat je over je vinger schuift en het zuurstofgehalte in je bloed meet) en bloeddrukmeter in huis. Net zo normaal als een koortsthermometer vinden wij! Het geeft direct veel inzichten over je eigen gezondheid. En nee, we worden er niet geobsedeerd door. Je gaat toch ook niet zonder aanleiding de hele dag je temperatuur opmeten?
Dus als je zelfonderzoek belangrijk vindt, dan kun je overwegen om een goede bloeddrukmeter en/of saturatiemeter aan te schaffen.
Waarom je saturatie meten?
Mensen die besmet zijn met het Coronavirus hebben over het algemeen een lage saturatie. Dat kan een benauwd gevoel geven. Normaal is het zuurstofpercentage tussen de 95 en 99%. Het is al iets minder als het lager is, maar nog niet zorgwekkend. Als het beneden de 90% komt, dan betekent dat je wel zuurstoftekort hebt. Dat kan eventueel ook chronisch het geval zijn bij mensen die al bekend zijn met een longaandoening. Met een saturatiemeter weet je heel snel wat je zuurstofgehalte is.
Raadpleeg altijd je (huis)arts bij gezondheidsproblemen!
Heb je nieuwe gezondheidsklachten of klachten die verergeren, dan moet je zeker je (huis)arts raadplegen. Bovenstaande info is vooral bedoeld voor als je twijfelt en je slechts milde klachten hebt. Bij gezondheidsproblemen moet je gewoon je huisarts raadplegen. Zeker als je bij een kwetsbare groep behoort:
- ouder dan 70 jaar;
- afwijkingen en functiestoornissen van de luchtwegen en longen;
- chronische hartaandoeningen;
- diabetes mellitus;
- ernstige nieraandoeningen die leiden tot dialyse of niertransplantatie;
- verminderde weerstand tegen infecties:
- door medicatie voor auto-immuunziekten,
- na orgaantransplantatie,
- bij hematologische aandoeningen,
- bij aangeboren of op latere leeftijd ontstane afweerstoornissen waarvoor behandeling nodig is,
- bij (functionele) asplenie
- bij chemotherapie en/of bestraling bij kankerpatiënten;
- bij bepaalde HIV-infecties
(bron kwetsbare groepen: RIVM)
Mocht je nog vragen hebben over het Coronavirus, dan kun je die aan je huisarts stellen, of kijk op de site van Thuisarts.nl.
Jenny
Laatste berichten van Jenny (toon alles)
- Zijn rijstwafels ongezond? - 2 december 2024
- Tips van Dokter Tamara: zo verbeter je je vitaliteit met echt eten - 27 november 2024
- Is beschuit net zo gezond als brood? - 24 november 2024
Laat een reactie achter