Laatst las ik ergens dat bloemkool helemaal ‘hot’ is in Amerika. Het zou hét nieuwe superfood zijn. Hoog tijd dus om deze groente eens onder de loep te nemen…
Antioxidant en ontstekingsremmer
Omdat bloemkool een heleboel vitamine C bevat (125 gr bloemkool levert al de ADH) is het een goede antioxidant. Antioxidanten beschermen tegen de effecten van vrije radicalen die cellen en weefselstructuren beschadigen en helpen zo mee om kanker te voorkomen. Ook is vitamine C nodig voor de vorming van bindweefsel en de opname van ijzer en het draagt bij aan het in stand houden van de weerstand.
Daarnaast bevat bloemkool glucorafanine, een stof die ontstekingen kan tegen gaan. Omdat ontstekingen mede oorzaak zijn van hart- en vaatziekten en glucorafanine volgens sommige wetenschappers verkalkte bloedvaten zou kunnen genezen is het dus verstandig bloemkool regelmatig op het menu te zetten.
B vitaminen en mineralen
Naast vitamine C bevat bloemkool ook relatief veel vitamine B6 en B11 (en vitamine K) en in iets mindere mate vitamine B1, B2 en B3. B vitamines zijn een wateroplosbare vitamines die belangrijke rollen spelen in de cellulaire stofwisseling (de op- en afbraak van stoffen).
Maar ook de nodige mineralen mogen in deze groente niet ontbreken. Kalium (voor een gunstige bloeddruk), mangaan (betrokken bij de energiestofwisseling), fosfor (geeft stevigheid aan botten en tanden) en magnesium (nodig voor de botopbouw en belangrijk voor het goed functioneren van spieren) zijn allemaal goed vertegenwoordigd.
Calcium
Bloemkool is één van de groente met het hoogste percentage calcium en is dus een onmisbare groente als je – net als ik – geen koemelkproducten nuttigt. Calcium is nodig voor de opbouw en het onderhoud van botten en tanden. Ook draagt het bij aan een goede werking van zenuwen en spieren, de bloedstolling en aan het transport van andere mineralen. Maar wist je dat de meeste calcium niet in de bloemkool zelf maar in de groene bladeren zit? Zelf kook ik tegenwoordig de bladeren dus vaak mee. In een stamppotje stamp ik ze vervolgens gewoon mee en ik in de soep pureer ik samen met de andere groente.
Spijsvertering
Wat ik me nog van vroeger kan herinneren is dat we regelmatig bloemkool aten als één van ons ziek was en/of we ’s avonds nog moesten sporten. Nu snap ik waarom, bloemkool is licht verteerbaar is en het draagt zelfs bij aan de spijsvertering. Naast dat het veel vezels bevat (wat goed is voor een gezonde spijsvertering) bevat bloemkool ook sulforafaan. Sulforafaan is een stof die bacterie kolonies in de maag helpt voorkomen en zo het ontstaan van maagzweren en maagvliesontstekingen helpt voorkomen.
Goed, als we bovenstaande gezonde eigenschappen lezen doen we er dus goed aan om bloemkool regelmatig op het menu te zetten. Maar wat maak je er dan zoals mee? Als we naar de Hollandse keuken kijken verdwijnt de bloemkool meestal onder een dikke laag (kaas)saus, jus of in een stamppot. Maar wist je dat je ook heel gemakkelijk lekkere buitenlandse gerechten zoals deze Indiase groentecurry kunt maken?
Deze curry heeft heerlijke volle kruidige smaken, ideaal ook om mee op te warmen op een koude winterse dag. Dit recept is een vrij ‘standaard’ recept voor een (Indiase) groentecurry en daardoor heel gemakkelijk te maken. Serveer de curry met een lekkere klodder koriander-munt yoghurt, smullen maar!
Ingrediënten
Curry (4 á 6 porties)
- 3 sjalotjes
- 2 winterpenen
- 1 bakje champignons
- 1 stronk broccoli
- 1 bloemkool
- ½ pak bevroren doperwten (250 gr)
- 1 kg tomaten
- 1 prei
- 2 blikken kokosmelk á 400 ml, let op dat je een ‘pure’ kokosmelk (zonder suiker, E-nummers, zout etc.) neemt!
- olijf- of kokosolie
- 1 gemberstronkje, geraspt
- 3 knoflookteentjes
- 2 el kerriepoeder
- 2 tl komijn
- 2 tl mosterdzaadjes
- olijf- of kokosolie (om in te bakken)
- ongeveer 1 liter water
Munt-koriander yoghurt
- bosje koriander
- bosje munt
- (geiten)yoghurt of (schapen)kwark (te koop in de bio winkel maar ook bij AH)
- peper
- citroensap of -rasp
Hoe maak je het (60 min)
Curry
- snipper de sjalotjes en rasp de knoflook en gember
- snij de winterpeen en champignons in plakjes
- snij de prei in ringen
- snij de broccoli en bloemkool in kleine roosjes
- pureer de tomaten (in de keukenmachine, blender of met de staafmixer)
- verhit wat olie in een grote (soep)pan en fruit de sjalotjes, knoflook en de gemberrasp even aan
- voeg vervolgens de prei en de kruiden toe (de kerrie, de komijn en de mosterdzaadjes)
- roer nog een paar min (let op dat de kruiden niet verbranden)
- voeg de champignons, de wortel, de broccoli en de bloemkool toe
- voeg ook de gepureerde tomaten en de kokosmelk toe en meng het geheel goed
- voeg ongeveer een liter water toe zodat de groenten net onder water staan
- verlaag het vuur en laat gedurende 20 minuten sudderen (deksel half op de pan) terwijl je af en toe roert (hoe langer je de curry laat koken/trekken, hoe lekkerder hij wordt)
- voeg na 20 min ook de bevroren doperwten toe
- de curry is het lekkerst als je hem iets laat afkoelen (dan proef je de smaken beter) en als hij nog wat waterig is kun je hem met wat arrowroot of johannesbroodpitmeel binden (gebruik liever geen maïzena of dierlijke bindmiddelen!)
Munt-koriander yoghurt
- meng de (geiten)yoghurt met flink wat gesneden koriander, munt, wat peper en een beetje citroensap
Tip
- lekker met socca (van kikkererwtenmeel)
- strooi er voor het serveren wat geroosterde hazelnoten over
Dit recept is gemaakt door Dayenne van dayennefoodblog.com – een van onze vaste bloggers.
Dayenne Bos
Laatste berichten van Dayenne Bos (toon alles)
- Vegetarische zoete hamburgers van quinoa en zoete aardappel - 4 juli 2014
- Zelf gezonde cracker maken van quinoa - 18 juni 2014
- Vegetarische kokoscurry - 4 juni 2014
Laat een reactie achter