• Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
  • Over ons
  • Adverteren
  • Gastbloggers
  • Nieuwsbrief
  • Dossiers
  • Contact
Logo Goed eten Gezond leven
Hide Search
%s
  • Home
  • Goed eten
    • Voeding
    • Drinken
    • Tussendoortjes
    • Buiten koken
  • Gezond leven
    • Gezondheid
    • Zelfzorg
    • Mind
    • Vitamines & mineralen
    • Liefde & Relaties
    • Op je werk
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Diner
    • Desserts
    • Tussendoortjes
    • Drinken
    • Vegan
    • Koolhydraatarm
  • Afvallen
  • Beweging
    • Oefeningen voor thuis
    • Wandelen
    • Yoga
  • Boeken
    • Kookboeken
    • Boeken over Afvallen
    • Boeken Gezonde Leefstijl
    • Boeken over Gezondheid
    • Boeken Zelfontwikkeling
    • Boeken over Beweging
  • Leuk!
    • Restaurants
    • Erop uit
    • Cadeautips
    • Schoonheid
    • WellnessVakanties
    • Productreviews
Je bevindt je hier: Home   Recepten   Diner   Indiase groentecurry met bloemkool, hét nieuwe superfood

Indiase groentecurry met bloemkool, hét nieuwe superfood

Laatste update: 4 februari 2021 - Door Dayenne Bos | Leestijd ca. 5 minuten

Laatst las ik ergens dat bloemkool helemaal ‘hot’ is in Amerika. Het zou hét nieuwe superfood zijn. Hoog tijd dus om deze groente eens onder de loep te nemen…

Antioxidant en ontstekingsremmer

Omdat bloemkool een heleboel vitamine C bevat (125 gr bloemkool levert al de ADH) is het een goede antioxidant. Antioxidanten beschermen tegen de effecten van vrije radicalen die cellen en weefselstructuren beschadigen en helpen zo mee om kanker te voorkomen. Ook is vitamine C nodig voor de vorming van bindweefsel en de opname van ijzer en het draagt bij aan het in stand houden van de weerstand.

Daarnaast bevat bloemkool glucorafanine, een stof die ontstekingen kan tegen gaan. Omdat ontstekingen mede oorzaak zijn van hart- en vaatziekten en glucorafanine volgens sommige wetenschappers verkalkte bloedvaten zou kunnen genezen is het dus verstandig bloemkool regelmatig op het menu te zetten.

B vitaminen en mineralen

Naast vitamine C bevat bloemkool ook relatief veel vitamine B6 en B11 (en vitamine K) en in iets mindere mate vitamine B1, B2 en B3. B vitamines zijn een wateroplosbare vitamines die belangrijke rollen spelen in de cellulaire stofwisseling (de op- en afbraak van stoffen).

Maar ook de nodige mineralen mogen in deze groente niet ontbreken. Kalium (voor een gunstige bloeddruk), mangaan (betrokken bij de energiestofwisseling), fosfor (geeft stevigheid aan botten en tanden) en magnesium (nodig voor de botopbouw en belangrijk voor het goed functioneren van spieren) zijn allemaal goed vertegenwoordigd.

Calcium

Bloemkool is één van de groente met het hoogste percentage calcium en is dus een onmisbare groente als je – net als ik – geen koemelkproducten nuttigt. Calcium is nodig voor de opbouw en het onderhoud van botten en tanden. Ook draagt het bij aan een goede werking van zenuwen en spieren, de bloedstolling en aan het transport van andere mineralen. Maar wist je dat de meeste calcium niet in de bloemkool zelf maar in de groene bladeren zit? Zelf kook ik tegenwoordig de bladeren dus vaak mee. In een stamppotje stamp ik ze vervolgens gewoon mee en ik in de soep pureer ik samen met de andere groente.

Spijsvertering

Wat ik me nog van vroeger kan herinneren is dat we regelmatig bloemkool aten als één van ons ziek was en/of we ’s avonds nog moesten sporten. Nu snap ik waarom, bloemkool is licht verteerbaar is en het draagt zelfs bij aan de spijsvertering. Naast dat het veel vezels bevat (wat goed is voor een gezonde spijsvertering) bevat bloemkool ook sulforafaan. Sulforafaan is een stof die bacterie kolonies in de maag helpt voorkomen en zo het ontstaan van maagzweren en maagvliesontstekingen helpt voorkomen.

Goed, als we bovenstaande gezonde eigenschappen lezen doen we er dus goed aan om bloemkool regelmatig op het menu te zetten. Maar wat maak je er dan zoals mee? Als we naar de Hollandse keuken kijken verdwijnt de bloemkool meestal onder een dikke laag (kaas)saus, jus of in een stamppot. Maar wist je dat je ook heel gemakkelijk lekkere buitenlandse gerechten zoals deze Indiase groentecurry kunt maken?

Deze curry heeft heerlijke volle kruidige smaken, ideaal ook om mee op te warmen op een koude winterse dag. Dit recept is een vrij ‘standaard’ recept voor een (Indiase) groentecurry en daardoor heel gemakkelijk te maken.  Serveer de curry met een lekkere klodder koriander-munt yoghurt, smullen maar!

Ingrediënten

Curry (4 á 6 porties)

  • 3 sjalotjes
  • 2 winterpenen
  • 1 bakje champignons
  • 1 stronk broccoli
  • 1 bloemkool
  • ½ pak bevroren doperwten (250 gr)
  • 1 kg tomaten
  • 1 prei
  • 2 blikken kokosmelk á 400 ml, let op dat je een ‘pure’ kokosmelk (zonder suiker, E-nummers, zout etc.) neemt!
  • olijf- of kokosolie
  • 1 gemberstronkje, geraspt
  • 3 knoflookteentjes
  • 2 el kerriepoeder
  • 2 tl komijn
  • 2 tl mosterdzaadjes
  • olijf- of kokosolie (om in te bakken)
  • ongeveer 1 liter water

Munt-koriander yoghurt

  • bosje koriander
  • bosje munt
  • (geiten)yoghurt of (schapen)kwark (te koop in de bio winkel maar ook bij AH)
  • peper
  • citroensap of -rasp

curry-met-bloemkool-600

Hoe maak je het (60 min)

Curry

  • snipper de sjalotjes en rasp de knoflook en gember
  • snij de winterpeen en champignons in plakjes
  • snij de prei in ringen
  • snij de broccoli en bloemkool in kleine roosjes
  • pureer de tomaten (in de keukenmachine, blender of met de staafmixer)
  • verhit wat olie in een grote (soep)pan en fruit de sjalotjes, knoflook en de gemberrasp even aan
  • voeg vervolgens de prei en de kruiden toe (de kerrie, de komijn en de mosterdzaadjes)
  • roer nog een paar min (let op dat de kruiden niet verbranden)
  • voeg de champignons, de wortel, de broccoli en de bloemkool toe
  • voeg ook de gepureerde tomaten en de kokosmelk toe en meng het geheel goed
  • voeg ongeveer een liter water toe zodat de groenten net onder water staan
  • verlaag het vuur en laat gedurende 20 minuten sudderen (deksel half op de pan) terwijl je af en toe roert (hoe langer je de curry laat koken/trekken, hoe lekkerder hij wordt)
  • voeg na 20 min ook de bevroren doperwten toe
  • de curry is het lekkerst als je hem iets laat afkoelen (dan proef je de smaken beter) en als hij nog wat waterig is kun je hem met wat arrowroot of johannesbroodpitmeel binden (gebruik liever geen maïzena of dierlijke bindmiddelen!)

Munt-koriander yoghurt

  • meng de (geiten)yoghurt met flink wat gesneden koriander, munt, wat peper en een beetje citroensap

Tip

  • lekker met socca (van kikkererwtenmeel)
  • strooi er voor het serveren wat geroosterde hazelnoten over

Dit recept is gemaakt door Dayenne van dayennefoodblog.com – een van onze vaste bloggers.

Misschien vind je dit ook interessant:

  • Bloemkool stamppot zonder aardappelen
    Bloemkool stamppot zonder aardappelen
  • Hoe gezond is pompoen? 7 x gezondheidsvoordelen van pompoen
    Hoe gezond is pompoen? 7 x gezondheidsvoordelen van pompoen
  • Hartige taart met bloemkool
    Hartige taart met bloemkool
The following two tabs change content below.
  • Biografie
  • Laatste Berichten
Mijn Twitter profielMijn Facebook profiel

Dayenne Bos

Blogger op dayenne foodblog
Mijn naam is Dayenne Bos en onder het motto “het hele gezin suiker- en tarwevrij!” probeer ik elke ochtend, middag en avond iets gezond, verantwoords maar vooral ook iets lekkers op tafel te zetten. Mijn uitgangspunt is dat iedereen gemakkelijk, snel en niet al te dure gezonde gerechten moet kunnen maken.
Mijn Twitter profielMijn Facebook profiel

Laatste berichten van Dayenne Bos (toon alles)

  • Vegetarische zoete hamburgers van quinoa en zoete aardappel - 4 juli 2014
  • Zelf gezonde cracker maken van quinoa - 18 juni 2014
  • Vegetarische kokoscurry - 4 juni 2014

Interessant? Lees dan ook onze andere artikelen over: Bloemkool, superfood

Lees Interacties

Laat een reactie achter Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Primaire Sidebar

Gratis WandelBingokaarten!

Schrijf je in voor onze wekelijkse updates en ontvang gratis 4 WandelBingokaarten!

Volg ons ook op Facebook

Goed eten Gezond leven

Partners:

Wil je ons helpen? Dankzij onze partners zijn wij in staat om deze website te blijven maken. Daar zijn we blij mee. Zij bemoeien zich overigens niet met de inhoud van onze site!

Body and Fit shop Afvallen Jasper Alblas

Dossiers

Dossiers Goed eten Gezond leven over voeding, bewegen en mind

Footer Widget Header

Footer

Recente berichten

  • Nieuwe voornemens laten slagen
  • Hoe maak je flammkuchen op de barbecue?
  • Afkicken van snoep en koek | 7 Tips!
  • Overprikkeld brein
  • Oorbellen dragen als je hypersensitief bent

Let op

Deze website geeft geen medisch advies en is slechts ter inspiratie bedoeld voor een gezonder leven en zelfzorg met de juiste voeding, leefstijltips en tips voor beweging. Bij fysieke of mentale klachten dien je te allen tijde je (huis)arts te raadplegen.

Meest gelezen artikelen op onze site

  1. Is kurkuma gezond?
  2. Welke maaltijdboxen zijn er allemaal?
  3. Is muntthee gezond?
  4. Feiten over het ontzuren van je lichaam
  5. Basisrecept speltpannenkoeken
  6. Tips om af te vallen als je ouder dan 40 bent
  7. Welke eiwitshake is het beste?
  8. Fitness artikelen voor de thuisfitness
  9. Collageen-proteïnepoeder getest, goed voor huid, spieren en gewrichten
  10. Gezond afvallen

Goed eten Gezond leven

Over ons, onze visie en missie
Disclaimer
Privacy statement
Linkpartners
Adverteren
Gastbloggers
Nieuwsbrief
Dossiers
Contact

Zie ook:
Wellness Vakanties

Volg ons op Social Media

Volg ons op FacebookVolg ons op Twitter Volg ons op Pinterest Volg ons op Instagram Volg ons op Youtube

© 2022 Goed Eten Gezond Leven