Heb je al eens insecten gegeten? Ik kreeg een zak proteïnepoeder, waarbij de basis bestaat uit insecten. Daarin herken je gelukkig niet meer de insecten, het is gewoon poeder. Maar het maakte me wel nieuwsgierig. Hoe gezond is het eten van insecten eigenlijk? Wat doet het met je gezondheid en waarom wordt het steeds populairder?
Welke insecten kun je eten?
Er zijn veel soorten insecten die je kunt eten, maar wat je veel ziet is dat sprinkhanen, krekels, meelwormen, rupsen en mieren gegeten worden. Je kunt ook denken aan bijen, kakkerlakken en zelfs spinnen (die laatste worden voornamelijk in Thailand gegeten).
Het is niet zo dat als je een kakkerlak vangt, dat je die dan kunt eten… Je kunt het beste insecten eten die gekweekt en schoon zijn. Poten en vleugels worden meestal verwijderd. Vervolgens moeten insecten eerst bereid worden. Vaak worden insecten gebakken, maar koken kan ook. Je moet ze in ieder geval nooit rauw of onverhit eten.
Het eten van insecten heeft trouwens een mooie naam: entomofagie.
Hoe gezond zijn insecten?
Insecten bevatten veel voedingswaarde. Het is niet voor niets een populair voedingsmiddel in een groot deel van de wereld. In Nederland wordt het eten van insecten ook steeds populairder vanwege de voordelen voor je gezondheid én het milieu.
Insecten zijn eiwitrijk, bevatten goede onverzadigde vetten, ijzer, calcium, zink en vitamine B. Per insect kunnen de hoeveelheden wel wat verschillen, maar over het algemeen is het eten van insecten een bron van goede voedingsstoffen en is het koolhydraatarm.
Welke gezondheidsvoordelen hebben insecten dan?
- Goed voor spieropbouw en -behoud. Dus zeker ook goed voor sporters.
- Stabiliseert de bloedsuikerspiegel.
- Insecten bevatten goede eiwitten die helpen bij een dieet als je wilt afvallen.
- Goed voor botten en tanden.
- Door de aminozuren zijn insecten goed voor de hersenfunctie.
- Stabiliseert stemmingswisselingen.
- Vermindert het risico op hart- en vaatziekten.
- Helpt tegen veroudering.
En nog nog duurzaam ook!
Het eten van insecten is een goede vervanging voor vlees. En veel duurzamer! Het kweken van insecten kost veel minder voor het milieu dan de vleesindustrie. Zo is het watergebruik minimaal, er is weinig ruimte nodig, het is diervriendelijker en veel en veel minder uitstoot van broeikasgassen. Duurzaam gezien een veel betere keuze dan vlees.
Wanneer is het eten van insecten niet gezond?
Insecten kunnen ook een bron zijn van bepaalde bacteriën en zelfs giftig zijn. Daarom kun je beter kiezen voor speciaal gekweekte insecten. Maar ook dan moet je ze eerst minimaal 10 minuten verhitten voor je ze kunt eten. Pas op in het buitenland als de herkomst van de insecten én de bereidingswijze niet helemaal duidelijk zijn!
Allergie
Mensen die allergisch zijn voor schaaldieren, kunnen ook allergisch zijn voor insecten. Pas dan heel goed op!
Waar kun je veilig insecten kopen die geschikt zijn voor consumptie?
Het is nog niet zo dat je een schap in de supermarkt kunt vinden waar je gekweekte insecten kunt kopen. Wel vind je online steeds meer winkels die insecten verkopen. In principe is het kopen van insecten in Nederland veilig en voldoet aan de regelgeving.
Proteïneshakes van insecten
Gaia Food is een leverancier van insecten proteïneshakes. Dit is een duurzaam product en bevat zeer veel goede voedingsstoffen, zoals eiwitten/aminozuren, ijzer, fosfor en magnesium. Wij kregen een zakje toegestuurd om te proberen. Dat is gewoon poeder en gelukkig (voor mij) geen enkele herkenning van insecten 😉
Voor de smaak hoef je het ook echt niet te laten, het smaakt prima en ik drink het graag. Er is wat vanille-aroma aan toegevoegd.
De basis voor de proteïneshakes zijn huiskrekels (Acheta Domestica). Daarnaast is dit aangevuld met bruine-rijst-eiwit en erwteneiwitten. Je kunt het mengen met water, melk of een melkvervanger. Ik gebruik lactosevrije melk hiervoor. Prima shake voor of na een lange wandeling, maar natuurlijk ook voor sporters of mensen die gewoon gezond willen eten.
Als je meer wilt weten of dit ook wilt proberen, kijk dan even op de site van Gaia Food.
Het eten van een nog enigszins herkenbaar insect spreekt mij nog steeds niet aan. Het zal een kwestie van gewenning zijn. Het eten van een kippenpoot vinden we immers wel normaal… Maar zoals bij deze insectenshake, waar je alleen poeder ziet en gezien alle voordelen voor je gezondheid en het milieu, pleit ik echt voor meer insecten in onze voedingspatroon!
Meer lezen over het eten van insecten?
Hieronder vind je links naar interessante artikelen over het eten van insecten:
Jenny
Laatste berichten van Jenny (toon alles)
- Zijn rijstwafels ongezond? - 2 december 2024
- Tips van Dokter Tamara: zo verbeter je je vitaliteit met echt eten - 27 november 2024
- Is beschuit net zo gezond als brood? - 24 november 2024
SHE Health Clinics zegt
er zitten ook nadelen en mogelijke grote gezondheidsrisico’s aan het consumeren van insecten, insectenmeel of insectenpoeder dat nu wordt verwerkt in een grote verscheidenheid aan bewerkte voedingsproducten. Enkele van de nadelen en risico’s zijn:
* In insecten zit de stof chitine, die een beetje giftig is en niet door onze darmen kan worden verwerkt. Chitine is een harde polysacharide (polymeer) in het skelet en de schilden van insecten. Van Chitine is bewezen dat het onder andere kanker kan veroorzaken en verergeren!
* Mensen die een schaal- of schelpdierenallergie hebben of allergisch zijn voor huismijt, zijn soms ook allergisch voor insecten. Mensen die hier last van hebben en niet van dit risico op de hoogte zijn, kunnen vervelende symptomen of zelfs een allergische shock of -aanval krijgen.
* De meeste gekweekte insecten zijn genetisch gemanipuleerd en worden gevoed met inferieur voedsel (hoe goedkoper hoe beter) waar hormoonverstoorders en gifstoffen in kunnen zitten.
* Door intensieve kweek kunnen dezelfde problemen ontstaan als bij intensieve veehouderij: zoals ziekten en mestoverschot. Mogelijk kunnen ze nieuwe onbekende ziekten met zich mee brengen.
* Er zit in sommige soorten insecten meer cholesterol dan in vlees, omdat het grotendeels orgaanvlees is.
* Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat de meeste insecten parasieten met zich meedragen en na het verwerken tot humane voeding deze parasieten op mensen en dieren kunnen overbrengen. Deze parasieten vormen een serieuze bedreiging voor zowel mensen. De gastheer wordt geïnfecteerd door de opname van oöcyten, en de infectie uit zich voornamelijk in gastro-intestinale symptomen (waterige diarree). Daarnaast kunnen de parasieten diverse ziekten en chronische gezondheidsklachten veroorzaken.
* In verwerkte insecten zitten tannines, die onoplosbare complexen vormen met eiwitten en hun biologische beschikbaarheid verminderen.
* In insecten zitten ook fytaten en oxalaten, die de opname van mineralen als calcium, zink, mangaan, ijzer en magnesium verminderen. Daarnaast verstoren saponinen de vertering van eiwitten, verminderen zij de absorptie van vitaminen en mineralen en worden zij in verband gebracht met hypoglykemie (een te laag bloedglucosegehalte).
* Alkaloïden, aanwezig in talrijke geleedpotigen, zijn boven een bepaalde dosis giftig voor de consument, en ook cryptotoxische insecten zijn riskant. Hun consumptie moet worden vermeden omdat zij steroïde hormonen bevatten zoals testosteron, dat in sommige kevers aanwezig is. Regelmatige consumptie van deze insecten kan leiden tot groeiachterstand, hypofertiliteit, vermannelijking bij vrouwen, oedeem, geelzucht en leverkanker, zo blijkt uit een studie.
* Krekelmeel zet mogelijk aan tot overconsumptie en overgewicht. Want 100 gram krekeleiwit is namelijk meer dan 500 Kcal.
Meer informatie over de nadelen en gezondheidsrisico’s van insecten eten, staat in dit artikel: https://she.health/wat-zijn-de-risicos-van-insecten-in-je-eten/
Louis Govaert zegt
Ik heb jullie geloof ik al geschreven dat ik jullie simpatiek vind, maar indien jullie zo beginnen…..kan dat veranderen.
Je zult nu zeggen “zal me worst wezen”en dan heb je nog gelijk ook.
Ik ben namelijk dol op insecten, maar dan levende gemeenschappen, die een ongelofelijk organisatietalent hebben.
Ik heb in mijn tuin twee enorme mierennesten….en ik vind het geweldig hoe die beestjes druk in de weer zijn.
En dat is nog maar een insect.
Ik vind dus het bestuderen van de insectenwereld echt super interessant.
indien zo’n beestje dood gaat blijft er ten slotte alleen een ermzalig hoopje chitine over, en dat zouden jullie dan op eten.?
De afbeelding van dat zogenaamd “insecten poeder” doet me griezelen. Het aspect alleen al.
Wat me opvalt bij jullie is dat je enerzijds dweept met veganisme en anderzijds insecten als eten ziet….ik zie de logica niet hoor.
Laat die beestjes dus gerust en hun leventje leiden.. En ze hebben een zaak gemeen met ons : als het maar even kan, voeren ze oorlog onder mekaar. Ik hoop dus maar dat ze nooit gaan muteren en bijvoorbeeld, zo’n 50 cm hoog worden.
Ze zijn al met meer dan de gehele mensheid…indien wij hen dan in de weg lopen, vrees ik dat ze ons vlug te grazen
zullen nemen.
Mij bekeer je niet hoor. Ik hou het bij de French Cuisine die een droom van geur en smaak zijn.!
Tenslotte : jullie motieven om een slachting aan te richten onder de insecten spreken mij helemaal niet aan.
Met een knipoog uit Portugal
Vriendelijke groeten
Louis
..
Jenny zegt
Ha Louis,
je tovert een grote glimlach op mijn gezicht 🙂 French Cuisine vinden we ook fantastisch hoor 😉 En we pleiten voor minder vlees en vis, maar we zijn beiden niet veganistisch. Insecten worden wereldwijd al zoveel gegeten, alleen in ‘onze wereld’ vinden we het eigenlijk maar raar. Voor mij voorlopig zeker geen bordje meelwormen, maar je weet het nooit…. Ik sla de muggen in mijn kamer ook dood, terwijl ik wel een echte dierenliefhebber ben. Maar op de een of andere manier, heb ik met die mug niet zo veel medelijden. En ik hoop zeker ook niet dat ze gaan muteren. Whahhh, straks slaap ik niet meer vannacht.
Hopelijk gaat alles goed in Portugal!
Groeten,
Jenny
Tristan zegt
Bedankt voor jullie mooie artikel!
Zoals jullie terecht aangeven blijft het idee van insecten eten in het begin wat onwennig. Ook wij hebben hier in het begin een knop in moeten omzetten.
Toch ga je op een gegeven moment inzien dat het eigenlijk verdraaid lekker is, en dat je jezelf en de planeet er een groot plezier mee doet!
We hopen dat jullie nog veel lekkere shakes, smoothies, pannenkoeken of andere lekkernijen kunnen maken met de zak Insect Protein!
Groetjes namens GaiaFood,
Tristan
Jenny zegt
Komt goed Tristan! En ik ga nog wat experimenteren met recepten. Op dit moment vind ik jullie product nog wel een mooie tussenoplossing ten opzichte van meer herkenbare insecten 😉
Jenny