Een gezonde levensstijl, die proberen we allemaal te handhaven. Vooral in het begin van het jaar zijn we vol goede moed om pondjes te verliezen, meer energie te krijgen en lekkerder in ons vel te zitten. Een gebalanceerd dieet is hierbij uiteraard belangrijk.
Echter kan je op zoveel verschillende manieren gezond eten. Voor allerlei redenen kunnen je bijvoorbeeld beslissen geen of minder vlees te eten. In dit artikel bespreken we een aantal basistips voor gezonde en vooral lekkere vegetarische voeding. Een korte “handleiding voor vegetariërs”!
Vleesvervangers
Vegetarisch eten is de laatste jaren steeds populairder geworden. Dit heeft er onder andere voor gezorgd dat er meer en meer vleesvervangers op de markt zijn gekomen. Vlees bevat essentiele voedingsstoffen, zoals eiwitten, vitamine B en ijzer. Het is belangrijk deze voedingsstoffen nog steeds binnen te krijgen.
Er zijn allerlei bewerkte vleesvervangers in de winkels te vinden. Op zijn tijd is dit helemaal niet verkeerd, maar het blijft natuurlijk het gezondst om de voedingswaarden van vlees uit volwaardige bronnen te halen.
Hieronder hebben wij enkele voedingsrijke vleesvervangers opgenoemd:
- Eieren: deze energiebommetjes zijn niet enkel goed wegens de talrijke eiwitten, maar ook om je ijzer en vitamine B12 op peil te houden. Het liefst koop je eieren bij de boer of in de biologische supermarkt.
- Noten: er zijn zoveel verschillende noten, die allemaal een andere voedingswaarde hebben. Denk maar aan walnoten (hoog in omega 3), amandelen (hoog in vitamine E) of cashewnoten (hoog in zinc). Een of twee handjes noten per dag bezorgt je al een goede hoeveelheid aan ijzer, eiwitten gezonde vetten.
- Peulvruchten: een peul is een zeer eiwitrijke voedsel. Peulvrucht is een overkoepelende term voor zaden die uit de peulen komen zoals: bonen, erwtjes, linzen, tuinbonen en kikkererwten. Deze ingrediënten kan je makkelijk verwerken in salades en andere gerechten. Ze zijn rijk aan koolhydraten, eiwitten, verschillende B-vitaminen, ijzer, vezels en calcium.
- Producten op basis van soja zoals tofu of tempé: tofu bestaat uit gemalen sojabonen (peulvrucht) en tempé is een koek van sojabonen. Deze vind je vaak terug bij de vegetarische voedingsafdeling. Soja bevat een van de hoogste eiwitwaardes van plantaardige voeding, dus kan een belangrijke vervanger voor vlees zijn.
- Enkele andere vleesvervangers zijn algen, zwammen, zaden, pitten en insecten. Insecten kan je zien als vlees, maar sommige vegetariërs staan hier toch voor open. Insecten eten in plaats van vlees is minder belastend voor het milieu en zit vol eiwitten.
Vegetarisch eten in een restaurant
Ook het aanbod van vegetarische maaltijden op het menu is vergroot in de afgelopen jaren. Je kan tegenwoordig terecht bij volledig vegetarische restaurants en gewone restaurants hebben vaak een sectie ‘vegetarisch’.
Gerechten uit de internationale keuken, zoals Indisch en Thaïs, zijn vaak ook van nature vol met vegetarische gerechten. Nog gemakkelijker is het bestellen van vers klaargemaakte maaltijden van verschillende restaurants met bijvoorbeeld Deliveroo.
Ook maaltijdleveranciers bieden tegenwoordig maaltijden voor een breed scala aan dieetvoorkeuren.
Heb je zin om er een speciale avondje van te maken? Vegatopia is een goede gids dat vegetarische restaurants per regio weergeeft. Hieronder onze selectie van lekkere vegetarische restaurants in Nederland:
- Meatless district in Amsterdam serveert vegetarisch ontbijt, lunch en diner. Op het menu staan bijvoorbeeld salade, soepen, bagels, burgers en quiche.
- Evergreen veggies Rotterdam is een goede keuze als je van internationale keuken houdt. Zij serveren Aziatische en Indiase vegetarische gerechten.
- De werfkring in Utrecht is heeft een nieuw menu elke dag, bestaande uit een soepje, een hoofdmaaltijd en een dessert. Dit is een leuke optie voor als je, jezelf een wilt laten verrassen.
Ziezo, vegetarisch eten hoeft helemaal niet zo moeilijk te zijn. Er zijn talrijke producten die een dieet zonder vlees goed kunnen aanvullen.
Mocht je toch bezorgd zijn of je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt in een week, kun je eens voor een week bijhouden wat je allemaal eet en hoeveel voedingswaarden hierin zitten. Het kost iets meer werk, maar zo weet je wel of je bijvoorbeeld genoeg ijzer, calcium en proteine binnenkrijgt.
Vanessa
Laatste berichten van Vanessa (toon alles)
- Bijzonder recept: grapefruit Gazpacho - 16 oktober 2024
- Paar minuten adempauze op het werk vermindert stress - 6 oktober 2024
- Bosvruchten smoothie - 4 oktober 2024
Laat een reactie achter