Van Dr. Mindy Pelz, een van mijn inspiratiebronnen, vernam ik van de week de drie meest gemaakte fouten bij Intermittent Fasting:
- Elke dag gedurende een langere periode hetzelfde vasten gevolgd
- Heeft haar vastenschema niet afgestemd op haar maandelijkse cyclus
- Dacht dat ze een ‘gratis ticket’ hadden om te eten wat ze maar wilden in hun ‘eetraam’
Zelf heb ik de eerste 2 punten ook fout gedaan. In het begin werd ik heel energiek, viel wat af en had een mega goede focus. Tot het op een gegeven moment stabiliseerde en er niets meer gebeurde. Ik hield altijd hetzelfde patroon aan en dat werkte dus goed voor een bepaalde periode. Daarna neemt het effect af.
Daarom is het dus goed om de periodes dat je aan intermittent fasting af te wisselen, zoals bij punt 1 en 2 aangegeven staat. Direct daaropvolgend is het goed om het te doen in een vast ritme. Ik licht het zo nader toe.
Intermittent fasting voor vrouwen
In de wereld van vasten worden mannen en vrouwen vaak over één kam geschoren, maar wat ik aanraad is een methode, die speciaal is afgestemd op vrouwen. Dat is vasten in het ritme van je natuurlijke menstruatie of in de cyclus van de maan. Een holistische aanpak die niet of gebaseerd is op de biologische cyclus van ons lichaam of de kosmische ritmes om ons heen. Wat ik laatst hoorde, vond ik erg grappig, is dat vrouwen vroeger menstrueerden in het ritme van de maan. Door onze leefomgeving, vooral kunstlicht en de pil, zijn we daar los van geraakt.
Menstrueer je niet meer natuurlijk, doordat je in de overgang bent, de pil slikt of een hormoonspiraal hebt, dan kun je heel goed gebruik maken van dit prachtige ritme.
Vasten is de laatste jaren steeds meer in de schijnwerpers komen te staan als een krachtige methode voor het verbeteren van de gezondheid. Maar wist je dat de timing van vasten een significant verschil kan maken, vooral voor vrouwen?
Vasten volgens het ritme van je menstruatie
Vrouwen hebben een unieke biologische klok die is afgestemd op hun menstruatiecyclus. In plaats van een vast vastenritme gedurende de maand te handhaven, kunnen vrouwen profiteren van een cyclische benadering die zich aanpast aan de verschillende fasen van hun cyclus. Hierbij wordt rekening gehouden met de variërende energiebehoeften en hormonale schommelingen die gedurende de maand optreden. Zo heb je vaak trek in chocolade in de week voor je menstruatie. Dat is goed om daar (op gezonde wijze) aan toe te geven. Je lichaam vraagt er niet voor niets om.
Het ideale moment om te starten is, de eerste dag van je menstruatie en dit vervolgens 3 weken vol houden. Zo kom je weer uit bij de laatste week, waar je de extra’s kunt nemen waar je zin in hebt.
Vasten in de maancyclus
Mocht je dus geen natuurlijke cyclus meer hebben is het aan te raden om je vastenritme te synchroniseren met de maancyclus. Zit je in de pre-menopauze, dan kan het zelfs zijn, dat je natuurlijke cyclus weer terug komt.
Het vasten volgens het ritme van de maan, start altijd op nieuwe maan. Omdat het veel leuker is om samen aan je gezondheid te werken, heb ik een gratis app groep gemaakt, waarbij we iedere maand samen starten op nieuwe maan. Drie weken later gaan we weer meer eten.
Wat doe je in je ’stop’ week
In de laatste week van je cyclus of tijdens laatste kwartier van de maan, ga je weer meer eten. Het maakt niet uit hoeveel uur je vast in de drie overige weken, nu ga je weer terug naar meer maaltijden (of meer verdeeld over de dag). Ben je relatief nieuw in het vasten, dan kun je je 8-10 uur niet eten. Ben je ervaren, mag je 13 uur vasten per dag aan houden. Even vertaald naar een dagdeel:
- weinig tot geen ervaring: laatste maaltijd tussen 20 en 22 uur en de volgende ochtend om 8 uur ontbijten.
- redelijke tot veel ervaring: laatste maaltijd tussen 19 en 20 uur en de volgende ochtend tussen 8 en 9 uur ontbijten.
Samen is leuker en effectiever dan alleen
Intermittent fasting (periodiek vasten) is simpel en makkelijk, toch? Nou ja mijn visie is wel dat het goed is dat je een stuk basis kennis hebt, waarom het werkt en wat goed is voor je lichaam. Daarom deel ik met regelmatig artikelen hier op de site, of in de groep van mensen die echt actief vasten. Geen overkill, maar een paar korte appjes per week. Door dat je het samen doet, krijg je ook de energie van elkaar. Of anderen stellen een vraag, waar je nog niet aan gedacht had maar wel kan helpen. Zelf vragen stellen kan natuurlijk ook. En iedereen zit er op z’n eigen manier in, de een meer ervaren dan de ander. Het is een gezellig groepje, zonder overkill aan info.
We starten altijd samen in het ritme van de maan, maar je kunt altijd je eigen ritme aanhouden als je (nog) een natuurlijke cyclus hebt. De volgende data in 2024 zijn:
- 10 februari 2024
- 10 maart 2024
- 8 april 2024
- 8 mei 2024
- 6 juni 2024
- 6 juli 2024
- 4 augustus 2024
- 3 september 2024
- 2 oktober 2024
- 1 november 2024
- 1 december 2024
Heb je een maandje geen zin om mee te doen, of een andere reden waarom het even niet past (vakantie bijvoorbeeld), dan kun je gerust even overslaan. Het motto is vrijheid blijheid!
Open deze link om deel te nemen aan mijn WhatsApp-groep: https://chat.whatsapp.com/EW0fWLcAvafCGeIh8VOIKB. Is het toch niet je ding, dan kun je altijd gewoon de groep verlaten. No hard feelings!
En reden nummer 3 van Dr. Mindy Pelz hoef ik natuurlijk niet toe te lichten… Intermittent fasting is geen vrijbrief om alles te mogen eten in de je zogenaamde eating-window. Blijf wel lekker gezond bezig!
PS als je hier goed mee aan de slag gaat, zal je lichaam vanzelf ook meer behoefte krijgen aan gezonde keuzes. Je zet iets aan voor je zelf… Bekijk ook de 10 voordelen van intermittent fasting.
Vanessa
Laatste berichten van Vanessa (toon alles)
- Bijzonder recept: grapefruit Gazpacho - 16 oktober 2024
- Paar minuten adempauze op het werk vermindert stress - 6 oktober 2024
- Bosvruchten smoothie - 4 oktober 2024
Laat een reactie achter