Je weet waarschijnlijk dat het belangrijk is om voldoende omega 3-vetzuren binnen te krijgen. Ze zijn immers goed voor je hart en hersenen, gaan ontstekingen tegen en helpen om ongezond buikvet te verminderen. Visolie is één van de meest populaire supplementen als het gaat om omega 3. Maar wat is het verschil met krillolie en welke olie is de beste keuze?
Er zijn 6 belangrijke verschillen tussen visolie en krillolie.
Hoewel visolie en krillolie allebei omega 3-vetzuren bevatten, verschillen de producten behoorlijk aanzienlijk wat betreft prijs, beschikbaarheid, oliestructuur, herkomst, kleur en overige inhoudsstoffen. Hieronder leg ik het uit.
Verschillen tussen visolie en krillolie
1 Prijs en beschikbaarheid
Krillolie is meestal duurder en moeilijker te verkrijgen dan visolie. Alleen gespecialiseerde aanbieders van supplementen leveren krillolie van zuivere kwaliteit.
2 Oliestructuur
Krillolie bevat net als visolie twee types omega 3-vetzuren die vooral van belang zouden zijn voor onze gezondheid: EPA en DHA. Er zijn onderzoeken waaruit blijkt dat het lichaam de vetzuren in krillolie beter zou opnemen dan die in visolie.
Dat zou kunnen komen doordat de structuur van beide oliën verschilt. Visolie bestaat vooral uit triglyceriden en ethylesters en krillolie uit fosfolipiden. Toch zijn er ook studies die geen verschil vinden tussen de biologische beschikbaarheid van beide oliën.
3 Herkomst
Visolie is afkomstig van vette vis als makreel, zalm en ansjovis. Kies je voor visolie met het MSC-keurmerk, dan weet je dat dit product afkomstig is van duurzame visserij.
Krillolie is afkomstig van kleine, garnaalachtige schaaldiertjes. De meeste krillolie wordt gewonnen uit Antarctisch krill, dat in de koude wateren rondom Antarctica leeft.
Zelf wordt krill gegeten door veel zeedieren, die van deze voedselbron afhankelijk zijn. Krillolie met het MSC-keurmerk is vervaardigd met inachtneming van deze zeedieren, waardoor hun voedselbron is veiliggesteld.
4 Kleur
Visolie heeft van zichzelf een geelgouden kleur, terwijl krillolie roodachtig is door de antioxidant astaxanthine die deze olie bevat.
5 Hoeveelheid en type antioxidanten
Naast omega 3-vetzuren bevat visolie vitamines met een antioxiderend ofwel celbeschermend effect. Denk hierbij aan vitamine A en D. Krillolie levert daarnaast de krachtige antioxidant astaxanthine. De meeste visoliën bevatten deze stof niet.
Astaxanthine kan de gezondheid van het hart ondersteunen. Zo blijkt uit onderzoek dat deze stof het goede cholesterol kan helpen verhogen en bloedvetten kan helpen verminderen bij mensen die een verhoogde hoeveelheid vetten in hun bloed hebben.
Er zijn aanwijzingen dat krillolie ook de hoeveelheid slecht LDL-cholesterol en de bloedsuikerspiegel kan helpen verlagen. Astaxanthine zou ook de bloed-hersenbarrière kunnen passeren en op deze manier een beschermende invloed kunnen hebben op ons brein.
6 Zware metalen
Krill staat lager in de voedselketen in vergelijking met veel andere zeedieren. Daardoor bevat het diertje van nature minder kwik en andere verontreinigende stoffen dan grotere zeedieren, zoals vissen.
Voor visolie gelden strenge normen wat betreft de hoeveelheid zware metalen, dus je mag verwachten dat deze olie ook weinig tot geen verontreinigde stoffen bevat. Het blijft altijd goed om de olie hierop te checken.
De zuiverheid van visolie hangt namelijk af van de methode die is gebruikt. De superkritische CO2-methode zou de meest zuivere visolie opleveren.
Wat is beter: visolie of krillolie?
Wat omega 3-vetzuren betreft zijn visolie en krillolie allebei prima keuzes. Krillolie is van nature schoner en wordt mogelijk beter opgenomen door het lichaam. Daarnaast bevat krillolie krachtiger antioxidanten dan visolie. Daar staat tegenover dat krillolie vaak duurder en moeilijker beschikbaar is dan visolie.
Mocht je voor krillolie kiezen, let dan op dat het 100 procent afkomstig is van krill en niet vermengd is met een andere olie. Check ook of er geen vulstoffen in de capsules zitten en dat de olie het MSC-keurmerk heeft.
Wil je meer weten over krillolie voordat je tot een aankoop overgaat? Lees dan dit artikel.
Bronnen
Köhler, A. et al (2015). Bioavailability of fatty acids from krill oil, krill meal and fish oil in healthy subjects–a randomized, single-dose, cross-over trial. Lipids Health Dis. Mar 15;14:19.
Ulven, S.M. et al (2015). Comparison of bioavailability of krill oil versus fish oil and health effect. Vasc Health Risk Manag; 11: 511–524.
Pashkow, F.J. et al (2008). Astaxanthin: a novel potential treatment for oxidative stress and inflammation in cardiovascular disease. Am J Cardiol. May 22;101(10A):58D-68D.
Yoshida, H. et al (2010). Administration of natural astaxanthin increases serum HDL-cholesterol and adiponectin in subjects with mild hyperlipidemia. Atherosclerosis;209(2):520-3.
Bunea, R. et al (2004). Evaluation of the effects of Neptune Krill Oil on the clinical course of hyperlipidemia. Altern Med Rev;9(4):420-8.
Annemiek
Laatste berichten van Annemiek (toon alles)
- 6 x het beste voedsel voor je brein - 24 juli 2024
- 6 opmerkelijke gewoontes van mensen die goed slapen - 24 mei 2024
- Wat is de gezondste slasoort? - 28 april 2024
Laat een reactie achter