Allereerst wil ik even via deze weg ons medeleven betuigen voor de familie en de collega’s van Russell Norman. Zo rond het uitbrengen van zijn nieuwe boek, Brutto, is hij helaas overleden. Ergens geeft dat het boek nog meer waarde. Na dit boek, zullen er niet meer boeken komen. En deze gerechten blijven gemaakt worden in heel veel verschillende keukens. Toch wel mooi.
We krijgen veel kookboeken aangeboden om over te schrijven, maar doordat we al heel veel boeken onze handen gepasseerd zijn, zijn we kritisch geworden. Wat vinden wij nu pareltjes? Dit is zo’n parel. Ik heb nog nooit in het gelijknamige restaurant gegeten, maar herken wel de heerlijke eenvoudige keuken uit Italië. Brutto is een restaurant in Londen, met gerechten uit Florence.
Wat kun je verwachten van het kookboek Brutto?
Het boek is op Italiaanse stijl ingedeeld:
- Antipasti & sputini, snacks en hapjes voor bij het aperitief
- Primi, kleine Italiaanse gerechten tussen voor- en hoofdgerecht
- Insalate, eenvoudige salades
- Secondi, vlees en visgerechten
- Contori, bijgerechten
- Brodi, salse, paste & dispensa, de aan te leggen voorraden
- Dolci, als nagerecht of op een ander moment van de dag
- Bevande, een kleine cocktailgids
Als toetje nog een reisgids, van de trattoria in Florence waar de inspiratie vandaan komt.
Italiaanse recepten, makkelijk te maken en heel bijzonder
Het is een kookboek dat op mijn lijf geschreven is. Hele toegankelijke recepten, de een makkelijker dan de ander. Maar neem nu een salade van komkommer, munt en selderijloof. Alleen olie, citroensap en zeezout toevoegen. Dat kan toch iedereen. De grootste uitdagingen zitten natuurlijk in de recepten voor brood en de dolci. Dat zijn dingen die ik lastiger vind, maar een ander is daar juist gek op.
Oké, er zitten soms ingrediënten in, die ik niet zo makkelijk te vinden zijn. Ik had immers ook nog nooit van lampredotto gehoord. Het is de vierde maag van de koe. En of ik dat kan kopen bij mijn slager? Eerst even rondje bellen dan denk ik. Over het algemeen valt het erg mee hoor met de ingrediënten! Ik wil je niet afschrikken.
Voor het komende kerstdiner (ik schrijf dit begin december) ga ik zeker alles halen uit dit boek. En wie weet gaan we wel voor 5 traditionele Italiaanse gangen…
Persoonlijke noot van Russell Norman
Bij de recepten en aan het begin van ieder hoofdstuk staat een persoonlijk stukje van Russell zelf. Zijn ervaringen en mening over het gerecht of de ingrediënten die gebruikt worden. Het boek is in een sepia stijl gemaakt met een bijzondere bindwijze. Het zijn net allemaal recepten die aan elkaar genaaid zijn met een mooie kaft er voor en na.
Vooral de stukken voor de hoofdstukken helpen je met het begrijpen van de wijze hoe je het ‘hoort’ te eten en eventueel ook hoe het opgediend kan worden. Een klein stukje over insalata:
“Geen sectie op de menukaart van traditionele trattoria is simpeler dan die van insalata. In Toscane en in de meeste andere Italiaanse regio’s bestaan salades doorgaans uit een enkel ingrediënt – tomaten, sla, radijs – dat met een dressing of vaak alleen met extra vergine olijfolie en citroensap wordt gepresenteerd. Ik denk dat het idee is dat de natuur het zware werk al heeft gedaan, dus waarom zou je dan ingrijpen bij iets wat al perfect is door het extra ingewikkeld te maken!”
En dan nog iets over de presentatie: de salades in dit hoofdstuk zijn allemaal recepten voor vier personen, maar in mijn ervaring is het veel leuker en gezelliger om de vier porties op een groot bord met opscheplepels te serveren of in een grote kom met slabestek van olijfhout en die midden op tafel zetten.
Bij deze nieuwe hoofdstukken en voor/achter in het boek staan ook persoonlijke foto’s.
Kortom een prachtig cadeau om als kookboek aan jezelf te geven of als je natuurlijk nog een cadeautje zoekt voor onder de kerstboom!
Praktische informatie
Titel: Brutto
Ondertitel: De (briljant) eenvoudige keuken van Florence
Auteur: Russell Norman
Fontaine Uitgevers
ISBN/EAN: 9789464042412
Hardcover
Aantal bladzijden: 320
Prijs: 34,99
Bestel hier het boek (of bekijk het inkijkexemplaar)
Vanessa
Laatste berichten van Vanessa (toon alles)
- Bijzonder recept: grapefruit Gazpacho - 16 oktober 2024
- Paar minuten adempauze op het werk vermindert stress - 6 oktober 2024
- Bosvruchten smoothie - 4 oktober 2024
Laat een reactie achter