Veel mensen met langdurige schouderklachten zoeken verlichting in fysiotherapie of oefeningen, maar in veel gevallen tevergeefs. Heb je last van schouderklachten of een andere langdurige klacht die maar niet overgaat?
Lees hier wat de oorzaken kunnen zijn en wat je zelf kunt doen om je schouderklachten aan te pakken!
Vaak voorkomende oorzaak van schouderklachten
Wat een hoop mensen niet realiseren is dat de oplossing van langdurige pijnklachten vaak dieper ligt: in hun leefstijl. Schouderklachten kunnen namelijk het gevolg zijn van een verstoord zelfherstellend vermogen, veroorzaakt door factoren zoals chronische stress, slechte slaap en onvoldoende beweging.
Een gebrek aan slaap of een te hoge stressbelasting kan bijvoorbeeld leiden tot verhoogde spierspanning in de nek en schouders, waardoor irritatie en pijn ontstaan. Bovendien hebben een verstoorde ademhaling en een overactief immuunsysteem direct invloed op hoe goed jouw lichaam in staat is om ontstekingen te bestrijden en weefsels te herstellen.
Het verbeteren van je leefstijl kan dus een belangrijke sleutel zijn om deze klachten duurzaam op te lossen en je lichaam weer in balans te brengen. In deze blog ontdek je hoe de verschillende leefstijlfactoren hieraan bijdragen en wat je zelf kunt doen om je gezondheid te optimaliseren.
Het belang van een gebalanceerd zelfherstellend vermogen
We zien steeds vaker dat mensen niet meer in hun natuurlijke setpoint zitten. Je setpoint is als het ware een natuurlijke balans die jouw lichaam aanhoudt om optimaal te functioneren. Het verwijst naar een soort interne norm die bepaalt hoe je lichaam reageert op verschillende invloeden. Is deze verstoord, dan neemt het zelfherstellend vermogen af. Wanneer deze balans verstoord raakt, kan dit leiden tot allerlei vage klachten die moeilijk medisch te diagnosticeren zijn, zoals:
- Chronische ontstekingen in pezen en spieren
- Gewrichtspijnen
- Vermoeidheid of algehele chronische pijn
- Problemen met herstel na inspanning
- Ochtendstijfheid
Welke factoren bepalen ons zelfherstellend vermogen?
Er zijn verschillende factoren die direct invloed hebben op hoe goed ons lichaam kan herstellen. De belangrijkste zes factoren zijn:
- Slaap
- Ademhaling
- Voeding
- Beweging
- Immuunsysteem
- Mindset
Laten we deze belangrijke factoren één voor één in detail bekijken, zodat je beter begrijpt hoe ze je zelfherstellend vermogen beïnvloeden en wat je kunt doen om jouw gezondheid weer in balans te brengen.
1 Slaap: De basis van herstel
‘s Nachts herstelt ons lichaam van alle emotionele en fysieke prikkels van de dag, mits we een goede nachtrust hebben. Tijdens deze herstelfase worden de essentiële bouwstenen en energie aangemaakt die we nodig hebben voor de volgende dag.
Wist je dat 30% van die energie naar ons brein gaat en nog eens 30% naar ons immuunsysteem? De resterende 40% wordt gebruikt voor al onze dagelijkse activiteiten. Wanneer onze slaap verstoord is, wordt deze delicate balans verstoord, waardoor we minder goed herstellen en sneller uit balans raken — met klachten en vermoeidheid als gevolg.
2 Ademhaling: Breng je lichaam in rust
Een bewuste en rustige ademhaling helpt het autonome zenuwstelsel te activeren, met name de parasympathische modus, die zorgt voor herstel en ontspanning. Door je ademhaling onder controle te houden, breng je je lichaam uit de “aan”-stand en terug in de “rust”-stand, wat niet alleen de herstelfunctie optimaliseert, maar ook het immuunsysteem versterkt en ontstekingen helpt verminderen. Een diepe, rustige ademhaling kan zelfs je hartslag verlagen en stress verminderen, waardoor je lichaam beter in balans blijft.
3 Voeding: Geef je lichaam wat het nodig heeft
4 Beweging: Zitten is het nieuwe roken
Zitten is het nieuwe roken; we bewegen veel te weinig! Al na 20 minuten stilzitten daalt onze stofwisseling met 90%. Beweging, vooral buiten in de natuur, is essentieel voor een goed zelfherstellend vermogen. Te weinig activiteit zet je lichaam in een spaarstand, wat herstel belemmert en klachten verergert. Initiatieven zoals de Ommetje-app van de Hersenstichting kunnen je stimuleren om vaker in beweging te komen. Lees ook over schouderpijn tijdens het wandelen.
5 Immuunsysteem: Jouw natuurlijke verdediging
Het immuunsysteem bepaalt of stoffen ons lichaam mogen binnendringen, zoals via de huid of het spijsverteringskanaal. Bij langdurige overactiviteit verbruikt het immuunsysteem meer vitamines en mineralen, wat leidt tot een verhoogde productie van het stresshormoon cortisol. Dit kan op zijn beurt een hormonale disbalans veroorzaken, met negatieve gevolgen voor het zelfherstellend vermogen.
6 Mindset: Hoe kijk je tegen stress aan?
Stress is onvermijdelijk in het dagelijks leven, maar hoe we ermee omgaan, maakt een groot verschil. Je autonome zenuwstelsel heeft twee standen:
- De “fight or flight” modus (stresshormonen aanmaken)
- De “rest and digest” modus (herstel en aanmaak van groeihormonen)
Door een positieve mindset te ontwikkelen, kun je leren om stress te zien als een kans om te groeien in plaats van iets dat je onderuit haalt. Door te leren hoe je lijf weer in de rust stand komt, kun je beter omgaan met uitdagende situaties en herstellen van spanning.
Vragen?
Heb je nog vragen na het lezen van deze blog? Neem gerust contact op via onze praktijk www.FYXD.nl of lees meer informatie over schouderklachten op fyxd.nl/fysiotherapie-bij-schouderklachten/.
Bekijk ook deze tips voor schouderoefeningen. Goed om preventief te doen!
Laatste berichten van Glenn van den Bergh (toon alles)
- Hoe kom ik van mijn langdurige schouderklachten af? - 6 december 2024
- Top 3 hardloopblessures en hoe je ze kunt voorkomen of verhelpen - 9 juni 2024
- Stretchen voor, na of tijdens het sporten? Wel of niet doen? - 22 maart 2024
Laat een reactie achter