Wij zeggen altijd: “eet gevarieerde voeding met veel voedingsstoffen en dan krijg je dagelijks genoeg vitamines en mineralen binnen voor een goede gezondheid!”
Mango’s horen hier ook bij. Veel mensen vinden deze vrucht erg lekker, omdat hij zo zoet en sappig is. Bovendien bevatten mango’s veel goede voedingsstoffen. Ik ga je hieronder vertellen waarom het gezond is om regelmatig een mango te eten en wanneer je het beter kunt laten.
Welke voedingsstoffen vind je in mango’s?
Mango’s zijn een uitstekende bron van verschillende voedingsstoffen. Hieronder vindt u een lijst van enkele belangrijke voedingsstoffen die in mango’s worden aangetroffen:
- Vezels: Een grote mango bevat ongeveer 5 gram vezels, wat ongeveer 20% van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid is.
- Vitamine C: Een portie mango (ongeveer 165 gram) bevat ongeveer 70% van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid vitamine C.
- Vitamine A: Mango’s zijn rijk aan bètacaroteen, dat in het lichaam kan worden omgezet in vitamine A. Een portie mango bevat ongeveer 25% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine A.
- Vitamine E: Een mango bevat bijna 30% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine E.
- Vitamine B6: Een portie mango bevat ongeveer 10% van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid vitamine B6.
- Foliumzuur: Een portie mango bevat ongeveer 10% van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid foliumzuur.
- Kalium: Mango’s zijn een goede bron van kalium, een mineraal dat belangrijk is voor de hartfunctie en de bloeddrukregulatie. Een portie mango bevat ongeveer 8% van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid kalium.
- Koper: Een portie mango bevat ongeveer 10% van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid koper.
Maar let op! Mango’s bevatten relatief gezien ook veel koolhydraten, met name fructose, glucose en sucrose. Eet je suiker- en/of koolhydraatarm, dan kunnen mango’s misschien niet zo handig voor je zijn. Per 100 gram bevat een mango 15 gram koolhydraten. Een mango zonder pit kan zo al zo’n 250 gram wegen.
Het aantal calorieën valt mee, ongeveer 185 kcal voor een hele mango. Zeker als je bedenkt dat een mango een lekker zoet en vullend tussendoortje is. Veel beter dan een koek of andere snack.
Wat doet een mango voor je gezondheid?
Mango’s zijn niet alleen heerlijk zoet en sappig, maar ze bieden ook verschillende gezondheidsvoordelen. Hier zijn enkele van de belangrijkste redenen waarom mango gezond is:
- Versterkt immuunsysteem
De hoge hoeveelheid vitamine C in mango’s kan helpen bij het versterken van het immuunsysteem en het bestrijden van infecties. - Beschermt je lichaam tegen vrije radicalen
Mango’s zijn een goede bron van vitamine E, een belangrijke antioxidant die het lichaam beschermt tegen schade door vrije radicalen. Daarnaast bevatten mango’s betacaroteen die dit effect versterken. - Goed voor hart- en bloedvaten
Verschillende voedingsstoffen in mango, waaronder vitamine E hebben een positieve invloed hebben op het cardiovasculaire systeem. Ze helpen de bloedvaten beschermen tegen beschadiging en verminderen het risico op bloedstolsels. - Goed voor je ogen
Mango bevat de antioxidanten zeaxanthine en luteïne die zorgen voor een goede gezondheid voor de ogen. Dit verkleint het risico op ernstige oogziektes als leeftijdsgerelateerde maculadegeneratie en cataract. - Vermindert risico op kanker
Mango’s bevatten antioxidanten zoals quercetine en astragalin die kunnen helpen bij het verminderen van het risico op bepaalde vormen van kanker. - Verbetert de spijsvertering
Mango’s bevatten een enzym genaamd amylase, dat kan helpen bij het afbreken van complexe koolhydraten en suikers, waardoor het spijsverteringsproces verbetert. - Verlaagt cholesterol
De vezels in mango’s kunnen helpen bij het verlagen van het slechte LDL-cholesterolgehalte in het bloed en het bevorderen van een gezonde hartfunctie. - Verbetert de gezondheid van de huid
Mango’s bevatten vitamine A en vitamine E, wat kan helpen bij het bevorderen van een gezonde huid door de productie van huidcellen te stimuleren. Daarnaast zorgen deze vitamines voor gezonde nagels en haren.
Kortom, mango’s zijn een heerlijke en gezonde fruitsoort die verschillende voordelen bieden voor de gezondheid.
Let op: sommige mensen krijgen darmklachten door het eten van een mango. Je kunt dan buikpijn, diarree of een opgeblazen gevoel krijgen. Meestal komt dit door een overgevoeligheid voor fructose, hier vind je informatie over een fructose-intolerantie.
Hoe kun je mango’s eten?
Er zijn veel verschillende manieren waarop je mango kunt eten. Hieronder staan enkele suggesties:
- Verse mango:
Schil de mango en snijd het vruchtvlees in stukjes. Eet het zo als een gezonde en lekkere snack. - Mangosap:
Pers de mango uit of mix het vruchtvlees met wat water in een blender. Voeg eventueel wat limoensap toe voor extra smaak. - Mango smoothie:
Mix de mango met yoghurt, melk en ijs in een blender voor een verfrissende smoothie. - Mango salsa:
Hak mango, tomaat, ui, koriander en jalapeño fijn en meng ze samen voor een heerlijke salsa.
Omdat mango’s tropische vruchten zijn, is het ook heerlijk bij de rijst, zeker bij kokosrijst. Je kunt op het laatst de mangostukjes nog even meewokken.
Zijn mango’s duurzaam?
Mango’s komen oorspronkelijk uit Zuid-Azië en zijn al duizenden jaren in die regio gekweekt. Tegenwoordig worden mango’s echter in veel verschillende delen van de wereld gekweekt, waaronder in tropische gebieden in Afrika, Zuid-Amerika en het Caribisch gebied. De grootste producenten van mango’s zijn India, China, Thailand en Mexico.
Mango’s die je in Nederland of België koopt, komen dus over het algemeen uit verre landen en zijn hier heen getransporteerd. Dat maakt mango’s niet zo duurzaam. Ook kost het telen van mango’s een kweker veel tijd, dat maakt dat mango’s over het algemeen wat duurder fruit is.
Jenny
Laatste berichten van Jenny (toon alles)
- Pijn aan één knie tijdens het fietsen: oorzaken, tips en preventie voor fietsers - 20 november 2024
- Hoe kan ChatGPT helpen met een gezondere levensstijl? - 17 november 2024
- Helpt ontzuren of ontgiften (detoxen) bij reuma of fibromyalgie? - 13 november 2024
Laat een reactie achter