In Nederland eten we gemiddeld maar 153 gram groenten per persoon per dag terwijl de aanbevolen hoeveelheid minimaal 250 gram is. (bron: Voedingscentrum.nl)
Zelf eet ik zo’n 400 gram groenten gemiddeld per dag. Dat is de ene dag wat meer en soms wat minder. Maar ik ben dan ook een echte liefhebber van groenten. Dat komt omdat ik door veel groenten te eten me fitter voel en ik grotere porties kan eten. Ik hou namelijk van veel eten en ik ben niet zo snel verzadigd.
Doordat ik veel groenten toevoeg aan mijn lunch en avondmaaltijd (en soms ook bij mijn ontbijt) kan ik lekker veel eten zonder dat ik er dikker van word of continu trek heb.
Waarom is het zo goed om veel groenten te eten?
Iedereen weet wel dat groenten gezond zijn, maar waarom is het zo gezond?
- Er zitten veel vezels in groenten, hierdoor werkt je spijsvertering goed en ben je lang verzadigd
- Ze verminderen de kans op allerlei chronische ziektes
- Ze bevatten vitamines en mineralen
- Er zitten bioactieve stoffen in die een gunstig effect hebben op de gezondheid
- Groenten bevatten voedzame koolhydraten zodat je voldoende energie hebt
Omdat in elke groente weer een andere samenstelling van voedingsstoffen zit is het belangrijk om verschillende soorten te eten. Ook is het verstandig om de natuur te volgen hierin en dus met de seizoenen mee te eten.
Dat is niet alleen veel goedkoper, maar zo weet je ook zeker dat je binnen krijgt wat je lichaam nodig heeft. De natuur werkt op zo’n goede manier dat we in de winter de winterse voedingsstoffen binnen krijgen (voor meer weerstand bijv.) en in de zomer de stoffen die er bijvoorbeeld voor zorgen dat ons lichaam koeler wordt.
Vanuit de traditionele Chinese geneeskunde wordt ook de thermische werking van voeding meegenomen.
Zo eet je meer groenten en vind je het ook nog lekker!
Als kind vond ik allerlei groenten niet lekker. Dat had deels te maken met mijn smaakontwikkeling, maar ook met de manier waarop er vroeger gekookt werd. Het was vaak één soort groente die in water werd gekookt, zonder kruiden of wat dan ook. Dat vind ik zelfs nu niet echt lekker.
Tips om meer groenten te eten op een smakelijke manier:
- Mix verschillende soorten groenten door de pasta, traybake of rijst, zie bijvoorbeeld dit recept.
- Bij gebakken, gekookte of gepureerde aardappelen kun je ook gegrilde groenten maken uit de oven of grillpan. Voeg er nog wat olie en kruiden aan toe.
- Maak soep voor bij de lunch met flink wat groenten er in, voeg ook hier wat extra kruiden toe.
- Zelf eet ik in de koudere maanden geen rauwkost (omdat ik eet volgens de elementen uit de Chinese voedingsleer), probeer eens een tosti met avocado, tomaat en gesmolten kaas of een andere groente die je lekker vindt.
- Als je een groente gebruikt die eerst gaar gekookt moet worden, doe dat dan kort en voeg het vervolgens met andere groenten toe aan een pan met wat olie en kruiden om te roerbakken.
- Maak een puree van groenten i.p.v. (alleen) van aardappelen, zoals erwtenpuree, pastinaakpuree of pompoenpuree.
- Zelfs bij je ontbijt kun je groenten toevoegen, eet een omelet met bijvoorbeeld wat kleine stukjes broccoli, cherrytomaatjes of champignons. Dat is een fantastische start van je dag.
Je kunt niet teveel groenten eten dus leef je lekker uit met uitproberen welke soorten en bereidingswijze je lekker vindt en met welke kruiden.
Let op! Ik zou geen lunchsalades met veel rauwkost adviseren omdat dit minder goed verteerd wordt en je snel weer honger krijgt (met kans op een graai uit de snoeppot in mijn geval).
Ook groentesapjes zijn een minder voedzame keuze omdat je dan veel suikers in één keer binnenkrijgt waardoor je suikerspiegel teveel gaat schommelen, met extra lekkere trek tot gevolg. Eet liever verse biologische groenten, als je uit pot of blik groenten eet, let dan even op dat er geen toegevoegd zout en suiker in zit.
Geniet van alle groenten! Op mijn website Renées Eettafel vind je meer tips en makkelijke, gezonde recepten.
Laatste berichten van Renée Bendien (toon alles)
- Een kerstmenu maken zonder stress: makkelijk en betaalbaar! - 15 december 2023
- Meer groenten eten? Zo doe je dat! - 10 november 2023
- Wat de traditionele Chinese voedingsleer mij aan gezondheidsvoordelen opleverde! - 8 oktober 2023
Laat een reactie achter