Heb je wat last van buikpijn? Misschien heb je te veel gegeten, iets (voor jou) verkeerds gegeten of heb je last van spanningen of stress? Het kan ook zijn dat je juist problemen hebt met je stoelgang en niet makkelijk kunt poepen.
Iedereen heeft wel eens last van wat buikpijn. Buikpijn kan wel erg beperkend werken, omdat je kleding niet meer lekker zit en je eigenlijk gewoon lekker wilt uitbuiken of even rustig naar de WC wilt gaan. Concentreren op je werk kan lastig zijn. Buikpijn maakt je ook moe en lusteloos.
Daarom geef ik hieronder een aantal natuurlijke middelen en tips tegen buikpijn.
10 Natuurlijke tips en middelen tegen buikpijn
1 Water drinken
Weet je dat buikpijn ook kan ontstaan door uitdroging? Dan heb je vaak wel genoeg gegeten, maar te weinig gedronken. Dit kan leiden tot opstopping en krampen van de darmen. Water helpt niet alleen de dikke darm te hydrateren en de leging te versnellen, water is ook een belangrijke voedingsstof voor het slijmvlies, dat de bacteriën in de dunne darm ondersteunt voor een goede vertering en opname van voedingsstoffen. Zorg dat je in ieder geval 2 liter water per dag drinkt.
2 Muntthee of pepermuntolie
Meng een paar druppels essentiële pepermuntolie met bijvoorbeeld kokosolie en wrijf dit over je pijnlijke buik. Dit zorgt vaak voor verlichting. Je kunt ook pepermuntolie als supplement innemen. Het is heerlijk om verse muntthee te drinken als je last hebt van buikpijn. De muntthee kalmeert de maag en de darmen.
Leestip: 10 goede redenen om vaker verse muntthee te drinken
3 Gember en gemberthee
Ik moet er niet aan denken, want ik vind gember écht niet lekker, maar gember is wel heel gezond. Kauw op een klein stukje gember en dit geeft een boost aan je spijsvertering. Gember is een van de beste natuurlijke producten om de spijsvertering te stimuleren.
Ook gemberthee zorgt voor verlichting. In sommige gevallen kun je bij te veel gember juist wat klachten krijgen van buikpijn of hoofdpijn. Dus overdrijf niet en neem niet té veel! Maximaal 2, hooguit 3 koppen gemberthee per dag en als je gember zo eet, of verwerkt in een maaltijd, het liefst niet meer dan 1 cm per persoon. Een alternatief voor gember, met vrijwel dezelfde effecten, is venkel.
4 Appelazijn
De zuren in appelciderazijn zouden de vertering verbeteren en bestrijden slechte bacteriën in de darmen. De wetenschap is hierover nog wat verdeeld, toch is het wel zo’n beetje het meest gehoorde advies als het gaat om buikpijn en bij spijsverteringsproblemen. Ook zou het de vetverbranding stimuleren. Sommige mensen nemen daarom preventief elke dag een lepel met appelazijn. Echter, te veel appelazijn kan juist erg slecht zijn voor je maag. Neem dus niet meer dan een lepel per dag. Appelazijn kun je ook in de dressing gebruiken bij een salade of door geraspte komkommer.
Omdat appelazijn niet goed is voor je tanden en als je dit wel puur in wilt nemen, dan adviseren we je om een lepeltje appelazijn toch eerst te mengen in een glas water, goed roeren en dan op te drinken met een rietje. Poets daarna juist niet meteen je tanden, maar wacht minstens een uur.
5 Spijsverteringsenzymen
Nu verwijs ik weer naar een supplement. Dat klinkt niet natuurlijk, maar dat is het eigenlijk wel. Ons lichaam heeft 3 categorieën enzymen nodig om voedsel af te breken: lipase voor de vertering van vet, amylase voor de vertering van koolhydraten en protease voor de vertering van eiwitten. Veel mensen hebben niet genoeg enzymen van elke categorie. Dat kan komen door medicatie, een slechte spijsvertering of bijvoorbeeld een voedingsarm dieet met weinig voedingsmiddelen die deze enzymen bevatten. Het gevolg is dat het proces van de spijsvertering is verstoord.
Als je vaak buikpijn hebt na een maaltijd, kun je supplementen met de belangrijkste enzymen tijdelijk voor de maaltijd te innemen. Hierdoor kun je ervaren wat dit doet met de buikpijn. Vaak is er dan geen buikpijn meer en doet de spijsvertering veel beter z’n werk. Dit geeft inzicht dat je mogelijk anders moet gaan eten om je darmflora gezonder te maken. Een gezonde darmflora is goed in balans en bevat ook voldoende enzymen. Je kunt dit bijvoorbeeld doen door vooral meer groenten te eten. Groenten bevatten ook zeer goede vezels voor je darmflora die onmisbaar zijn in dit proces. Wil je hier meer van weten, dan is het boek: Vol energie met vezels, een aanrader.
6 Warmtekussen (of kruik)
Soms heb je zo’n buikpijn dat je ook echt geen zin hebt om nog wat te eten. Dan kun je eigenlijk niets anders doen dan het accepteren en er aan over geven. Pak je rust, verzet je niet meer tegen de buikpijn en houd een warmtekussen of kruik tegen je buik als verzachting. Het fijnste is dat je dan in slaap valt en dat je buik dan vanzelf tot rust komt.
Heb je vaker last van een pijnlijke buik, maar ook regelmatig spierpijnen, rugpijn, of het gewoon snel koud, dan is zo’n warmtekussen echt heerlijk om in huis te hebben.
Enkele suggesties:
7 Wandelen
Zeker als de buikpijn door verstopping of spanningen wordt veroorzaakt, is het heel goed om in beweging te komen. Ga dan juist met buikpijn een stukje buiten wandelen. Dit ontspant je hele lichaam en dat zal je buik ook goed doen. Als je echt krampen hebt en het gevoel hebt dat je elk moment naar het toilet moet rennen, is dat natuurlijk minder handig. Eventueel kun je dan wel in huis wat gaan wandelen en rommelen om de stoelgang op gang te brengen.
8 Kamillethee
Kamille kan verlichting brengen bij buikpijn, maar ook bij misselijkheid en braken. Kamille bevat bisabolol, dat heeft ontstekingsremmende eigenschappen en het zorgt ervoor dat de spierwand van het spijsverteringskanaal ontspant. Zeker mensen die last hebben van het prikkelbare darmsyndroom hebben er baat bij om regelmatig een kopje kamillethee te drinken.
9 Vijgen
Vijgen helpen bij buikpijn door verstopping. Gaat de stoelgang moeilijk? Eet dan eens wat vaker vijgen. Dat geldt zeker ook voor gedroogde vijgen. Dat vijgen sowieso heel gezond zijn, kun je lezen in dit artikel over vijgen op onze site. Heb je juist last van diarree? Laat dan de vijgen even staan, wat dat verergert het alleen maar.
10 BRAT-voeding bij buikpijn
Wil je toch wat eten ondanks de buikpijn? Dan werd BRAT-voeding vaak aangeraden: Banaan, Rijst, Appelmoes en/of Toast (geroosterd brood). Omdat het heel licht verteerbaar is en mild voor de darmen, kan het zijn dat het fijn is om te eten. Niet iedere arts zal dit meer aanraden, maar wij denken dat het nog steeds een prima oplossing is als je maag erg van slag is. Juist ook bij kinderen met buikpijn die toch iets willen of moeten eten, kan dit een goede keuze zijn. Kant-en-klare appelmoes heb je ook zonder toegevoegde suikers, of je kunt het natuurlijk zelf maken.
Jenny
Laatste berichten van Jenny (toon alles)
- Zijn rijstwafels ongezond? - 2 december 2024
- Tips van Dokter Tamara: zo verbeter je je vitaliteit met echt eten - 27 november 2024
- Is beschuit net zo gezond als brood? - 24 november 2024
Edith S. zegt
Goedemiddag!
Bedankt voor de bovenstaande informatie/tips..
Een geroosterde (volkoren/desem) boterham met stukjes banaan en appelmoes/-compote en een beetje kaneel lijkt mij helemaal niet verkeerd :o) !!
Jenny zegt
Dank je wel Edith. Helemaal mee eens! 😋