Snurken kan een groot probleem zijn voor bedpartners. Maar ook als je zelf snurkt, is dit niet zo goed voor je. Van snurken kan je namelijk aankomen en het is slecht voor je huid. En snurken veroorzaakt ook vaak vermoeidheid overdag. Het kan nog ernstiger. Want snurken kan leiden tot slaapapneu. Hierdoor stokt je ademhaling tijdens je slaap regelmatig en dit kan grote gevolgen hebben voor je gezondheid. Vaak weet je niet eens dat je ademhaling regelmatig even stil staat.
Ik lees dit allemaal in het boekje: Stop met snurken. In dit kleine, handzame boekje vind je allerlei informatie over én oefeningen tegen snurken en hieronder zal ik enkele tips en oefeningen met jullie delen!
Stop met snurken
De schrijvers gaan eerst in op de risico’s van snurken en geven daarna oefeningen hoe je van het snurken af kunt komen. Want volgens hen is snurken een soort verkeerde gewoonte, die wel degelijk af te leren is. Ik deel hieronder twee oefeningen.
Snurken kan ook een gevolg zijn van overgewicht. Maar door snurken en slecht slapen help je jezelf niet echt om af te vallen. Je krijgt alleen maar meer eetlust. Je zit dan dus in een vicieuze cirkel. Dan is het helemaal goed om deze oefeningen te doen.
Oefeningen tegen snurken
Volgens de schrijvers, dr. Mike Dilkes en Alex Adams, moet je echt het voornemen hebben dat je van het snurken af wilt komen. Je kunt dit voornemen het beste delen met anderen, om het zo kracht bij te zetten. Uit onderzoek blijkt namelijk dat het helpt als je anderen deel uit maakt van je plan.
1 Keeloefening
De oefeningen zorgen er onder andere voor dat je je keel sterker maakt. Je keel is namelijk een soort spierbuis die van de achterkant van je mond tot het strottenhoofd loopt. Door de oefeningen verbeter je de spierkracht van die spierbuis, je keel dus. Hierdoor wordt het makkelijker om de keel open te houden en niet te gaan snurken ‘s nachts. Een soort training dus!
Eén van de oefeningen die in het boekje staat, is een slikoefening:
Slik met gesloten mond 10 maal achter elkaar. Doe dit zo krachtig mogelijk.
Uiteraard heb ik het ook geprobeerd. Het lijkt erg makkelijk, maar het is nog best een lastige oefening. Probeer het maar eens.
2 Tongoefening
Maar ook je tong is een ‘stoorzender’ als het gaat om snurken. Je tong zakt te ver terug tijdens het slapen, dan ga je snurken. Als je tong meer spierspanning en kracht krijgt, helpt dit om de tong goed naar voren te houden en hierdoor heb je meer ruimte. Het snurken neemt dan af.
Dus ook hiervoor vind je een aantal oefeningen in het boekje. Zoals het tongrekken.
Steek je tong zo ver mogelijk uit. Beweeg je tong naar het puntje van je neus en daarna probeer je met je tong je kin aan te raken. Strek je tong zo ver mogelijk. Beweeg daarna met uitgestoken tong naar je linkerwang en vervolgens naar je rechterwang. Herhaal dit 10 keer.
Zo vind je nog meer oefeningen en tips tegen snurken in dit boek.
Wat vind je nog meer in het boek Stop met snurken?
Dit zijn de hoofdstukken in dit boekje:
- De werkelijke risico’s van snurken
- Wat is snurken eigenlijk?
- Vermoeidheid, uitputting en burn-out
- Overgewicht en de bijbehorende risico’s
- Relaties en seks
- Gezondheid, conditie en uiterlijk
- Slaaphygiëne
- Oefeningen
- Belofte en voornemens
Nogmaals, het is een klein, praktisch boekje van 86 bladzijden. Je kunt het ook als e-book kopen.
Praktische informatie
Stop met snurken
Makkelijke oefeningen voor een betere nachtrust voor jou en je partner
Schrijvers: Dr. Mike Dilkes en Alex Adams
Uitgeverij Unieboek | Het Spectrum bv | ISBN 978 9000 36027 7
86 bladzijden | paperback
Prijs 12,50 of 7,99 als E-book.
Te bestellen bij Bol.com
Jenny
Laatste berichten van Jenny (toon alles)
- Sporten net na het eten, is dat gezond? - 9 oktober 2024
- Hoe eet je Chiazaad en waarom is het zo gezond? - 2 oktober 2024
- Waarom het zinloos is om calorieën te tellen en wat kun je wel doen? - 29 september 2024
Laat een reactie achter