Er zijn verschillende soorten vetzuren. Vetzuren zijn beter bekend als omega’s. In dit artikel wil ik je uitleggen waarom deze gezond zijn. Heb je mijn artikel over gezonde vetten al gelezen?
De omega 3 vetzuren: ALA, DHA en EPA
Omega 3-vetzuren zijn een groep meervoudige onverzadigde vetzuren.
Zoals hierboven gezegd de ALA (alfa-linoleenzuur ) kan niet door ons lichaam aangemaakt worden.
De twee andere met name de DHA en EPA kunnen wel door het lichaam worden aangemaakt maar slechts uit de ALA. Om dit in voldoende mate plaats te laten vinden is het wel noodzakelijk voedsel te eten dat voldoende ALA bevat. Denk dan aan:
- Walnotenolie
- Lijnzaadolie
- Hennepzaadolie*
- Koolzaadolie
- Tarwekiemolie
- Sojaolie (verwerkt in capsules)
- Rauwe noten
- Groene groente
Deze omzetting van ALA naar DHA en EPA verloopt door allerlei redenen niet altijd vlekkeloos waardoor veel mensen tekorten ontwikkelen.
Daarnaast spelen andere factoren ook een rol. Bij mannen bijvoorbeeld verloopt de omzetting van ALA in EPA en DHA wat moeilijker dan bij vrouwen.
Waardoor vaak de noodzaak om de DHA en EPA via extra voeding (vette vis, groenlipmossels, walnootolie, krillolie en deels via hennepzaadolie) of via voedingsupplementen te halen.
* Hennepzaadolie is een olie met alle 4 omega’s. Omega 3 is echter minder vertegenwoordigd.
De Omega 6-vetzuren: linolzuur, GLA en arachidonzuur
Deze Omega’s behoren tot een groep van onverzadigde meervoudig vetzuur.
Linolzuur is een essentieel vetzuur uit de Omega 6 familie wat betekent dat het uitsluitend uit het voedsel gehaald kan worden. Linolzuur wordt verder in GLA (Gammalinoleenzuur) en arachidonzuur omgezet.
Deze omzetting verloopt tevens niet altijd goed. Hiervoor zijn andere factoren nodig, zoals de aanwezigheid van bepaalde vitaminen zoals B3, B5, C en tevens zink en magnesium. Zijn deze vitaminen en mineralen in onvoldoende mate aanwezig, dan kan de omzetting niet of slecht plaats vinden.
Linolzuur is voornamelijk te vinden o.a. in saffloerolie, zonnebloemolie en sojaolie en tevens in zaden en noten. Let wel op de kwaliteit van deze oliën als je deze olie gaat gebruiken.
GLA:
GLA komt van nature voor in Teunisbloem- en Borageolie of Zwarte bessenzaadolie. Het komt nauwelijks voor in de voeding. Daar de omzetting zoals hierboven beschreven niet altijd goed verloopt, kunnen bepaalde hormonale stoffen niet gevormd worden.
Vooral bij ouderen mensen tref je tekorten aan.
GLA heeft heel goede eigenschappen zoals een ontstekingsremmende werking (zie ook omega 3), is ook goed voor hart en bloedvaten en vooral voor de huid.
Aranchidonzuur:
Deels door het lichaam aangemaakt komt Arachidonzuur ook in overmaat voor in onze voeding, in o.a dierlijke vetten en in plantaardige producten zoals pindaolie.
Een overmaat aan arachidonzuur is niet wenselijk, omdat het de ontstekingsremmende werking van omega-3 vetzuren verlaagt en werkt daardoor bij een gebrek aan deze vetzuren ontstekingsbevorderend.
De Omega 9 vetzuren (onverzadigd enkelvoudig vetzuur)
Omega’s 9 kunnen door het lichaam aangemaakt worden uit oliezuur (in o.a. olijfolie en olijven, noten en avocado’s). Ze hebben namelijk een belangrijke functie bij de opbouw van lichaamscellen en het maken van hormonen. Aangezien Omega 9 door het lichaam zelf aangemaakt kunnen worden, is suppletie in principe niet nodig. Supplementen met Omega’s 9 zijn slechts te vinden in combinatie met de Omega’s 3 en 6.
Spirulina bevat deze combinatie van 3 omega’s. Gevarieerde voeding met voldoende olie en noten zal echter niet snel een tekort aan Omega 9 geven.
De Omega 7 vetzuren (onverzadigd enkelvoudig vetzuur)
Deze omega’s zijn niet echt bekend. Ze zijn te vinden in noten (o.a. In macadamia) en duindoornbessen.
Therapeutisch gezien, gebruik ik het, naast andere producten voor slijmvliezenproblemen vooral vaginaal. Voor andere slijmvliezen, is mijn ervaring dat het minder werkzaam is.
Deze omega 7 zou insulineresistentie tegengaan. Helaas kon ik bijvoorbeeld op Pubmed niets hierover vinden. Van lezers hoor ik graag meer.
Verhouding tussen de verschillende Omega’s
Wat ook een belangrijke rol speelt is de juiste verhouding tussen de Omega’s onderling.
De meeste mensen met een Westers voedingspatroon consumeren echter zo veel omega-6 vetzuren en zo weinig omega-3 vetzuren dat de verhouding soms eerder in de richting komt van 20:1 (20 Omega 6 tegenover 1 Omega 3) en soms nog hoger. Dus dramatisch uit balans.
Dit houdt in dat Omega 6- en Omega 3-vetzuren in een evenwichtige verhouding moeten worden geconsumeerd. De ideale verhouding ligt tussen de 3:1 en 5:1 ten gunste van de Omega 3.
Zoals eerder vermeld zijn de Omega 3 ontstekingsremmend en de Omega 6 juist ontstekingsbevorderend als er teveel geconsumeerd wordt (arachidonzuur) of als deze Omega 6 niet in de juiste verhouding staat met de andere Omega’s zoals de Omega 3 en zelfs de Omega 9.
Dit artikel is geschreven door Isabelle van Orthonature.nl
Winkels met goede biologische olie:
We hebben in dit artikel al verschillende links verwerkt, rechtstreeks naar de producten. Maar willen je ook graag een overzicht sturen van goede online shops.
Fotocredits: Chrystian Guy
Isabelle Trébillod
Laatste berichten van Isabelle Trébillod (toon alles)
- Welke honing kiezen? De gezondheidsvoordelen van verschillende honingsoorten - 24 april 2024
- Waarom zijn groene groente gezond? - 4 juli 2015
- Vetzuren uit supplementen - 20 mei 2015
Everlien zegt
Ik zou graag meer willen weten over slijmvliesproblemen en wat voor rol de omega 7 daarbij speelt.
Isabelle Trebillod zegt
Everlien,
Dit vetzuur zou een gunstig effect hebben op alle slijmvliezen. In mijn praktijk heb ik echter gezien dat het slechts een positief effect heeft op de vaginale slijmvliezen. Wel eerst vrij hoog doseren minimaal 2000 mg per dag voor een relatief lange periode en als het beter gaat doorgaan met een lagere dosering. Als u hiermee te laat begint dan doet het niets. Dus niet wachten totdat de slijmvliezen te dun zijn zoals na de menopause. Het effect is dan te gering en de kosten te hoog.
Succes
Isabelle (Ortho Nature)