Ontbijtkoek, geliefd bij jong en oud en volgens velen een gezond tussendoortje of een gezonde vervanging van een boterham. Maar is dat wel zo? Het antwoord luidt heel hard: NEE! Tijdens mijn onderzoekje in de supermarkt kwam ik erachter dat de ontbijtkoek uit de supermarkt verre van gezond is!
Wist je bijvoorbeeld dat:
- de ontbijtkoek uit de supermarkt voor meer dan een derde uit suiker bestaat?
- één van de ontbijtkoeken die ik in de supermarkt tegenkwam maar liefst 35 (!!) ingrediënten* bevat, terwijl een zelfgemaakte variant er maar 7 bevat?
- de vezels en vitaminen in ontbijtkoek uit de supermarkt grotendeels geïsoleerd of chemisch gefabriceerd zijn?
- ontbijtkoek uit de supermarkt de kankerverwekkende stof acrylamide bevat?
- de ontbijtkoek uit de supermarkt gemaakt is van tarwe (waarvan steeds vaker aangetoond wordt dat het schadelijk is voor de gezondheid)?
*detail: op de ingrediëntenlijst vond ik 8 verschillende soorten suiker terug: glucose-fructosestroop, suiker, rietsuiker, kandijstroop, gebrande suiker, invertsuiker, moutextract en karamel. Waarvan de eerste (glucose-fructosestroop) ook nog eens het hoofdbestanddeel van de ontbijtkoek is! Hoezo ontbijtkoek is een ‘goede start’…?!
Ingrediënten (voor 1 ontbijtkoek)
- 400 gram (volkoren) speltmeel (speltbloem is minder geschikt voor dit recept!)
- 100 gram honing
- 75 gram kokosbloesemsuiker
- 350 ml ongezoete amandel- of rijstmelk
- 3 flinke tl koekkruiden
- 4 tl (wijnsteen)bakpoeder
- kokosolie (om in te vetten)
Benodigdheden
Hoe maak je het (15 min + 50 min baktijd)
- mix alle ingrediënten met een mixer goed door elkaar (het blijft een vrij compact beslag)
- giet het beslag in een ingevet cakeblik (tip: ik leg vaak ook nog een bakpapiertje in het blik, dan komt de koek/cake er gemakkelijk uit)
- bak de ontbijtkoek in ongeveer 50 min gaar op 175 graden (test met een prikker of de koek goed gaar is)
- laat de ontbijtkoek afkoelen en… eet smakelijk!
Het moge duidelijk zijn dat ik jullie aanraad de ontbijtkoek dus voortaan in de supermarkt te laten liggen en lekker zelf een ontbijtkoek te bakken. Met dit makkelijke recept maak je een gezonde, verantwoorde en natuurlijk ook nog eens ontzettend lekkere ontbijtkoek. Een ideaal tussendoortje dat het ook erg goed doet in de broodtrommel voor school 😉
Tip van Vanessa – ik had laatst wat ‘afval’ van bietjes en wortels over van het maken van sap in de slowjuicer. Deze heb ik verwerkt door het beslag. Dat proef je (bijna) niet en zo eet je toch weer een beetje groente.
Dayenne Bos
Laatste berichten van Dayenne Bos (toon alles)
- Vegetarische zoete hamburgers van quinoa en zoete aardappel - 4 juli 2014
- Zelf gezonde cracker maken van quinoa - 18 juni 2014
- Vegetarische kokoscurry - 4 juni 2014
Veldwachters zegt
Dit is niet suikervrij !!!
Frida zegt
Dit recept is geweldig! Smaakt echt als de supermarkt ontbijtkoek maar dan nog zoveel lekkerder.
Gemaakt voor een familie lunch en iedereen was er weg van.
De volgende keer ga ik iets kleinere porties honing en kokosbloesem proberen want hij was zoet genoeg!
Vanessa zegt
Hoi Frida, dank voor je enthousiaste reactie! Wij zijn er ook gek op 😉
nathalie zegt
Kan je ook boekweitmeel gebruiken ipv spelt?
en waarom gebruik je geen kokosolie in dit recept?
Anja zegt
Heb vandaag dit heerlijke recept gemaakt! Heb wel er een eigen draai aan gegegeven. Heb 25gr minder suiker gebruikt. Ipv 100 gr honing 70 gr honing en 30 gr appelstroop. Zoals al eerder beschreven drie volle theelepels koekkruiden. Als extra wat een gemalen ongebranden ongezouten notenmix en wat cacao nips!
lien zegt
super lekker deze, ook voor de kids!
Vanessa zegt
Dank voor je reactie. Zo zijn er verschillende smaken en goed om te experimenteren.
Gr.
Vanessa
JS zegt
Vandaag ga ik hem voor de 2e keer maken, hij is namelijk erg lekker. Wel doe ik er meer koekkruiden bij, want met 3 theelepels is de smaak erg flauw.
Vanessa zegt
Echt lekker!
De kinderen vonden t ook super 😉
Dank je voor t recept!