Zoervleisj is in Limburg een favoriete snack bij de snackbar. Het is natuurlijk veel gezonder om het zelf te maken. Hierbij deel ik graag mijn recept voor een gezonde(re) variant van het Limburgs Zoervleisj.
Hoe maak je Limburgs zuurvlees op gezondere wijze?
Soms heb je gewoon trek in iets dat niet zo heel erg gezond is, maar wel heel erg lekker. Ik vind zuurvleisj (zuurvlees) uit Limburg erg lekker. Maar als je het zelf maakt, is het gewoon beter en gezonder. Zo heb ik het benodigde vlees gehaald bij een lokale hobbyboer. Dat vind ik zelf al heel mooi dat dat kan. De frites heb ik zelf gemaakt, maar wel gefrituurd. Dat heeft toch onze voorkeur boven de airfryer. Het zijn dus wel echte ouderwetse homemade frites.
Een frisse, heerlijke groene salade voor erbij. Dat klinkt allemaal toch best oké, toch?
Omdat het vlees lang aan het sudderen is, maak ik graag meerdere porties en vries het in. Dus dat zie je ook in de ingrediënten terug en bereidingswijze. De volgende keer is het perfect op te warmen, bijvoorbeeld tijdens een drukke of juist luie dag in het weekend, wanneer je niet zoveel zin hebt om te koken.
Wil je het nog gezonder maken, eet het zoervleisj dan met aardappel- of pastinaakpuree.
Recept Limburgs Zuurvlees
Ingrediënten voor een flinke pan:
- 1,2 kilo suddervlees (runder- sucade-, riblappen of een mix)
- 3 witte uien
- 5 laurierblaadjes
- 5 kruidnagels
- 3 eetl. roomboter
- 3 eetl. olijfolie
- 1 theel. zout
- 1 theel. peper
- 80 gram ontbijtkoek (liefst van de warme bakker)
- 3 eetl. appelstroop
- 500 ml. appelazijn
Ik bereid het vlees in mijn Le Creuset braadpan. Als kookliefhebber kan ik hier niet buiten 😊Het is natuurlijk geen must om hierin het vlees te laten sudderen.
Bekijk hier Le Creuset braadpannen.
Bereidingswijze:
Snij het vlees in grove stukken en de ontbijtkoek in kleine blokjes. Snipper vervolgens de ui. Verwarm de boter en olie in een grote braadpan. Fruit de ui en voeg het vlees toe. Braad het even aan op middelhoog vuur. Voeg vervolgens de rest van de ingrediënten toe. Als het geheel begint te pruttelen, kun je het op laag vuur stoven. Eerst 1,5 uur met de deksel op de pan. Zodra het vlees zicht wordt, kun je de deksel van de pan halen om de rest in te laten koken. Vind je het iets te zuur? Voeg dan eventueel wat basterdsuiker toe. Je hebt ook een suikervrij alternatief van basterdsuiker.
Tegen de tijd dat het vlees gaar begint te worden, kun je de aardappels schillen (of niet) en in frites snijden. Vervolgens leg je ze een half uurtje in koud water. Verwarm het frituur en bak de frites eerst 5 minuten op 140 graden. Vervolgens haal je ze uit het vet en verhoog je de temperatuur naar 190 graden. Dan kun je ze nog twee keer bakken en samen met het vlees opdienen.
De salade die ik erbij gemaakt heb is heel simpel. Een zakje gemengde groene sla aangemaakt met een goede olijfolie, witte wijnazijn, zout en peper. Je kunt het zelf eventueel nog aanvullen met andere ingrediënten, zoals een gekookt eitje, wat zaden of noten, paprika, enzovoort.
Eet smakelijk!
Vanessa
Laatste berichten van Vanessa (toon alles)
- Paar minuten adempauze op het werk vermindert stress - 6 oktober 2024
- Bosvruchten smoothie - 4 oktober 2024
- UV-filter bij zonnebrillen, welke categorie heb jij nodig? - 25 juni 2024
Laat een reactie achter