Logo Goed eten Gezond leven
  • Home
  • Goed eten
  • Gezond leven
  • Recepten
  • Afvallen
  • Sport
  • Boeken
  • Erop uit
  • WellnessVakanties
  • Ontbijt
  • Lunch
  • Diner
  • Desserts
  • Tussendoortjes
  • Drinken
  • Koolhydraatarm
  • Vegan
Je bent nu hier: Home / Recepten / Ontbijt / Ontbijtkoek van speltmeel (suikervrij)

Ontbijtkoek van speltmeel (suikervrij)

Laatste update: augustus 29, 2019 - Door Dayenne Bos

Ontbijtkoek, geliefd bij jong en oud en volgens velen een gezond tussendoortje of een gezonde vervanging van een boterham. Maar is dat wel zo? Het antwoord luidt heel hard: NEE! Tijdens mijn onderzoekje in de supermarkt kwam ik erachter dat de ontbijtkoek uit de supermarkt verre van gezond is!

ontbijtkoek

Wist je bijvoorbeeld dat:

  • de ontbijtkoek uit de supermarkt voor meer dan een derde uit suiker bestaat?
  • één van de ontbijtkoeken die ik in de supermarkt tegenkwam maar liefst 35 (!!) ingrediënten*  bevat, terwijl een zelfgemaakte variant er maar 7 bevat?
  • de vezels en vitaminen in ontbijtkoek uit de supermarkt grotendeels geïsoleerd of chemisch gefabriceerd zijn?
  • ontbijtkoek uit de supermarkt de kankerverwekkende stof acrylamide bevat?
  • de ontbijtkoek uit de supermarkt gemaakt is van tarwe (waarvan steeds vaker aangetoond wordt dat het schadelijk is voor de gezondheid)?

*detail: op de ingrediëntenlijst vond ik 8 verschillende soorten suiker terug: glucose-fructosestroop, suiker, rietsuiker, kandijstroop, gebrande suiker, invertsuiker, moutextract en karamel. Waarvan de eerste (glucose-fructosestroop) ook nog eens het hoofdbestanddeel van de ontbijtkoek is! Hoezo ontbijtkoek is een ‘goede start’…?!

Ingrediënten (voor 1 ontbijtkoek)

  • 400 gram (volkoren) speltmeel (speltbloem is minder geschikt voor dit recept!)
  • 100 gram honing
  • 75 gram kokosbloesemsuiker
  • 350 ml ongezoete amandel- of rijstmelk
  • 3 flinke tl koekkruiden
  • 4 tl (wijnsteen)bakpoeder
  • kokosolie (om in te vetten)

Benodigdheden

  • oven
  • mixer
  • cakevorm

Hoe maak je het (15 min + 50 min baktijd)

  • mix alle ingrediënten met een mixer goed door elkaar (het blijft een vrij compact beslag)
  • giet het beslag in een ingevet cakeblik (tip: ik leg vaak ook nog een bakpapiertje in het blik, dan komt de koek/cake er gemakkelijk uit)
  • bak de ontbijtkoek in ongeveer 50 min gaar op 175 graden (test met een prikker of de koek goed gaar is)
  • laat de ontbijtkoek afkoelen en… eet smakelijk!

Het moge duidelijk zijn dat ik jullie aanraad de ontbijtkoek dus voortaan in de supermarkt te laten liggen en lekker zelf een ontbijtkoek te bakken. Met dit makkelijke recept maak je een gezonde, verantwoorde en natuurlijk ook nog eens ontzettend lekkere ontbijtkoek. Een ideaal tussendoortje dat het ook erg goed doet in de broodtrommel voor school 😉

Tip van Vanessa – ik had laatst wat ‘afval’ van bietjes en wortels over van het maken van sap in de slowjuicer. Deze heb ik verwerkt door het beslag. Dat proef je (bijna) niet en zo eet je toch weer een beetje groente.

Misschien vind je dit ook interessant:

  • Hoe maak je een gezonde milkshake?Hoe maak je een gezonde milkshake?
  • In 7 stappen minderen met koolhydratenIn 7 stappen minderen met koolhydraten
  • Makkelijk zelf koolhydraatarm brood maken in de oven!Makkelijk zelf koolhydraatarm brood maken in de oven!
The following two tabs change content below.
  • Biografie
  • Laatste Berichten
Mijn Twitter profielMijn Facebook profiel

Dayenne Bos

Blogger op dayenne foodblog
Mijn naam is Dayenne Bos en onder het motto “het hele gezin suiker- en tarwevrij!” probeer ik elke ochtend, middag en avond iets gezond, verantwoords maar vooral ook iets lekkers op tafel te zetten. Mijn uitgangspunt is dat iedereen gemakkelijk, snel en niet al te dure gezonde gerechten moet kunnen maken.
Mijn Twitter profielMijn Facebook profiel

Laatste berichten van Dayenne Bos (toon alles)

  • Vegetarische zoete hamburgers van quinoa en zoete aardappel - 4 juli 2014
  • Zelf gezonde cracker maken van quinoa - 18 juni 2014
  • Vegetarische kokoscurry - 4 juni 2014

Reacties

  1. Vanessa zegt

    6 februari 2014 at 17:32

    Echt lekker!

    De kinderen vonden t ook super 😉

    Dank je voor t recept!

    Beantwoorden
  2. JS zegt

    1 maart 2014 at 15:25

    Vandaag ga ik hem voor de 2e keer maken, hij is namelijk erg lekker. Wel doe ik er meer koekkruiden bij, want met 3 theelepels is de smaak erg flauw.

    Beantwoorden
  3. Vanessa zegt

    1 maart 2014 at 20:28

    Dank voor je reactie. Zo zijn er verschillende smaken en goed om te experimenteren.

    Gr.
    Vanessa

    Beantwoorden
  4. lien zegt

    23 april 2014 at 12:13

    super lekker deze, ook voor de kids!

    Beantwoorden
  5. Anja zegt

    10 september 2014 at 15:09

    Heb vandaag dit heerlijke recept gemaakt! Heb wel er een eigen draai aan gegegeven. Heb 25gr minder suiker gebruikt. Ipv 100 gr honing 70 gr honing en 30 gr appelstroop. Zoals al eerder beschreven drie volle theelepels koekkruiden. Als extra wat een gemalen ongebranden ongezouten notenmix en wat cacao nips!

    Beantwoorden
  6. nathalie zegt

    22 oktober 2014 at 12:16

    Kan je ook boekweitmeel gebruiken ipv spelt?
    en waarom gebruik je geen kokosolie in dit recept?

    Beantwoorden
  7. Frida zegt

    17 november 2015 at 00:04

    Dit recept is geweldig! Smaakt echt als de supermarkt ontbijtkoek maar dan nog zoveel lekkerder.
    Gemaakt voor een familie lunch en iedereen was er weg van.
    De volgende keer ga ik iets kleinere porties honing en kokosbloesem proberen want hij was zoet genoeg!

    Beantwoorden
    • Vanessa zegt

      18 november 2015 at 11:28

      Hoi Frida, dank voor je enthousiaste reactie! Wij zijn er ook gek op 😉

      Beantwoorden
  8. Veldwachters zegt

    12 februari 2017 at 14:58

    Dit is niet suikervrij !!!

    Beantwoorden

Laat een reactie achter Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis gezonde inspiratie

Ik ontvang graag 1x per week gratis een overzicht met recepten en inspirerende artikelen van Goed eten Gezond leven:

Volg ons ook op Facebook

Goed eten Gezond leven

Partners:

Meest recente berichten

  • 5 tips > Gezonder eten door je huis anders in te richten!
  • Lucht zuiveren in je huis
  • 7 fijne en gezonde tips voor thuis
  • Goed boek over Intermittent Fasting
  • Recept Erwtensoep zonder erwten
BlogSociety

Meest gelezen artikelen op onze site

  1. Is kurkuma gezond?
  2. Stamppot boerenkool met zoete aardappel
  3. Is muntthee gezond?
  4. Feiten over het ontzuren van je lichaam
  5. Basisrecept speltpannenkoeken
  6. Tips om af te vallen als je ouder dan 40 bent
  7. Welke eiwitshake is het beste?
  8. Zijn vijgen gezond?
  9. Collageen-proteïnepoeder getest, goed voor huid, spieren en gewrichten
  10. Gezond afvallen

Goed eten Gezond leven

Over ons, onze visie en missie
Disclaimer
Privacy statement
Linkpartners
Adverteren
Gastbloggers
Nieuwsbrief
Dossiers
Contact

Zie ook:
Wellness Vakanties

Volg ons op Social Media

Volg ons op FacebookVolg ons op TwitterVolg ons op PinterestVolg ons op InstagramVolg ons op Youtube

© 2019 Goed Eten Gezond Leven